Republika Srpska dobila Žandarmeriju

Nova organizaciona jedinica MUP-a Republike Srpske zvanično je predstavljena u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke.

Jedinica Žandarmerije sastavljena je od pripadnika aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno od mladih policajaca koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

Svečanosti u Banjaluci su između ostalih prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Predsednica RS je istakla da je ovo veliki dan i iskorak u jačanju MUP-a i stabilnosti Republike Srpske.

"Moramo jačati opštu bezbednost i uvek smo bili ponosni na MUP, od rata pa do danas", izjavila je Željka Cvijanović.

Član predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da RS ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije.

"Odmah da se zna, razmatraćemo i čekati priliku da se formira rezervni sastav. To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. To nije izvan Dejtona, to je samo limitrano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva", rekao je Dodik.

Formiranje Žandarmerije usledilo je u okviru reogranizacije interventnih snaga MUP-a radi veće efikasnosti u rešavanju bezbednosnih izazova, ali i velikog broja ilegalnih migranata.

Prvobitno je bilo planirano da se formira rezervni sastav policije, ali se od toga odustalo zato što je utvrđeno da bi za to bio potreban duži vremenski period.

I ideja o formiranju rezervnog sastava i donošenje odluke o formiranju Žandarmerije naišle su na kritike u Federaciji BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара