SDA usvojila deklaraciju: Primarni cilj Republika Bosna i Hercegovina

Delegati Kongresa Stranke demokratske akcije BiH usvojili su novi statut, devet rezolucija, kao i Programsku deklaraciju kojom definišu političku poziciju i politiku SDA u narednom periodu.

"Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine", piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su podržali delegati.

Delegati su u okviru ove deklaracije usvojili i amandman vezan za Srebrenicu. Takođe, usvojena je i Rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Kada je reč o podeli vlasti, regionalni nivo vlasti činilo bi pet ili više multietničkih regija, formiranih na osnovu ekonomskih, geografskih, istorijskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih evropskih principa i standarda za formiranje regija.

U ovoj rezoluciji navedeno je i da će SDA insistirati na uvođenju simetričnih rešenja u parlamentima entiteta, tj. insistirati na ustavnom pozicioniranju Doma naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske umesto sadašnjeg Vijeća naroda.

SDA će se zalagati i da ustavna reforma obuhvata i pravosuđe BiH na način da VSTV i pravosudni sistem na državnom nivou imaju eksplicitan ustavni status, te da se na nivou države uspostavi sudsko telo, Vrhovni sud BiH, koje će osigurati dosledno tumačenje zakona i usklađenost sudske prakse.

"Grad Sarajevo, kao glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je politički, administrativni, kulturni, ekonomski i društveni centar Republike BiH. Zalagat ćemo se da administrativno područje Grada Sarajeva obuhvati cjelokupnu teritoriju prijeratnog Sarajeva s najmanje deset općina, u okviru šire regije", piše u Rezoluciji o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu.

Usvojen je i novi Statut SDA kojim se ograničava uticaj kadra u lokalnim sredinama. Ograničen je i broj mandata predsednika kantonalnih, gradskih i opštinskih odbora. Izmenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata.

Usvojenim rezolucijama definiše se politika stranke i u oblastima – Ustavna reforma i izborno zakonodavstvo; Vladavina prava, sigurnost i odbrana; Osnovni ciljevi ekonomske politike i politike razvoja; Načela i ciljevi spoljne politike, EU i NATO integracija; Očuvanje tekovina odbrane BiH od agresije u periodu 92-95. i pitanja statusnih prava boračkih kategorija; Obrazovanje, nauka, kultura, sport i mladi; Demografija i zaštita porodice; Održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, te Penziono i invalidsko osiguranje, socijalna zaštita, zdravstvo i radna prava.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 15. sep 2019, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

Primarni cilj srpskih stranaka

... bi onda trebalo da bude nezavisna Republika Srpska, po istoj matrici kao i RBiH koju želi SDA. Kad se jedni podsmevaju ustavu Dejtonski BiH mogu to i drugi, ili?

(nedelja, 15. sep 2019, 12:08) - Воронцов [neregistrovani]

Таквим идејама увек су склони они који желе власт и привилегије

Зато обичан народ схвата да му са таквим политичарима нема опстанка и сели се у развијени свет.

(nedelja, 15. sep 2019, 02:37) - anonymous [neregistrovani]

Sta je babi milo

..to joj se i snilo.

(nedelja, 15. sep 2019, 00:25) - anonymous [neregistrovani]

Bakir

Sarajevo može biti glavni grad federacije, istočno sarajevo je glavni grad Republike Srpske. Gospodine Bakir da li znate da je 1995 potpisan dejtonski sporazum?! U federaciji vi možete da radite šta želite. Republika Srpska nije pod vašom vlašću. 

(subota, 14. sep 2019, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

Ništa novo

Stara priča stara 30 godina. Nema od toga ništa.

(subota, 14. sep 2019, 22:44) - anonymous [neregistrovani]

Знајте

Муслимани, Бошњаци или ти сада Босанци већ данас виде будућност у својој републици, али не у ,,РБиХ" него у СР Немачкој

(subota, 14. sep 2019, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Ovo nema nigde kao na Balkanu

Resili braca Muslimani da rasture Bosnu do kraja, pa to ti je. Ne razumem kako misle da stvore unitarnu Bosnu danas, ako ni 1991. godine to nisu uspeli, a zna se kroz sta je Bosna posle toga prosla. Mozda da na teritoriji Federacije naprave Republiku Bosnu, to mozda i moze ako pristanu Hrvati, ali ne znam kako misle da izvedu da na teritoriji Republike Srpske naprave Republiku Bosnu. Izgleda da sin nije nista naucio na ocevim greskama.

(subota, 14. sep 2019, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

Otvoreni udar na dejtonsku BiH...

Ovom deklaracijom SDA bi da rusi ustavni poredak BiH,Dejtonski sporazum i drzavu sastavljenu od tri konstitutivna naroda i dva entiteta.SDA bi ovom deklaracijom i svojom politikom da rusi Republiku Srpsku,da stvori unitarnu i islamsku BiH bez Srba i Hrvata kao sastavnog dijela drzave.
Dakle,politika SDA je ovom deklaracijom postala ogoljena i jasna i vise nema sumnje u njihovu zelju da ukinu Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku sto im sigurno nece proci.G-din Milorad Dodik se vec oglasio i osudio deklaraciju SDA kao neprihvatljivu za srpski narod,a oglasice se sigurno i hrvatski narod.
Jasno je da SDA,za ovu svoju deklaraciju,ima podrsku Amerike i Britanije ali i sve manju podrsku od drzava EU,pa je za ocekivati da se sve zapadne sile ,izjasne o ovoj deklaraciji koja je potpuno u suprotnosti sa dejtonskim sporazumom.Bas me zanima sta ce reci evropski,americki i britanski politicari.

(subota, 14. sep 2019, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Kod nas

U selu kažu: kad na vrbi rodi grožđe