Dodik: Niko neće zaustaviti narodnu integraciju Srpske i Srbije

Prošlo je vreme strahovanja od visokih predstavnika i rigidne međunarodne zapadne zajednice, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na Kočićevom zboru. Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je RS prioritet spoljne politike Srbije.

Milorad Dodik je na 54. Kočićevom zboru u Stričićima na Manjači poručio da niko neće zaustaviti narodnu integraciju Republike Srpske i Srbije, navodi RTRS.

Dodik je istakao da je prošlo vreme strahovanja od visokih predstavnika i rigidne međunarodne zapadne zajednice, koji su hteli da Srbe sabiju u priču o nekakvom jednom narodu, jednom jeziku i jednom pismu, protiv čega se borio i narodni tribun Petar Kočić.

Naglasio je da Srbija i Republika Srpska bez oklevanja pokazuju svoju saradnju na najbolji mogući način.

Srbija je u poslednje dve godine dala Republici Srpskoj bespovratno 32 miliona evra za različite infrastrukturne projekte širom Srpske, podsetio je Dodik i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za tu pomoć.

Dodik je napomenuo da u Republici Srpskoj i u opštinama u Federaciji BiH, koje su većinski naseljene srpskim stanovništvom, Srbija gradi bar po jedan objekat, što je Vučićeva želja da Srbija na taj način bude prisutna i na ovim prostorima.

"Kočićeva shvatanja aktuelna i danas"

Govoreći o obeležavanju 54. Kočićevog zbora, Dodik je rekao da su ovo dani u kojima se Srbi okupljaju da bi obeležili osnovne ideje slobode, što je ključna reč srpske istorije.

"U potpunosti shvatam Kočića tek sada kada sam otišao u Sarajevo ovih deset mjeseci i koliko je aktuelno i danas njegovo poimanje i prikaz položaja koji se ničim nije suštinski promijenio osim što su sada neke druge ličnosti na istorijskoj sceni", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da su Srbi davno naučili da samo gde imaju svoju državu imaju i slobodu, a ako nemaju državu onda im se desi Jasenovac ili etničko čišćenje koje se desilo u Hrvatskoj i značajnom delu Federacije BiH.

Napomenuo je da su Srbi u Hrvatskoj danas izloženi maltretiranju i diskriminaciji, koja je sistematska i zadojena u nameri da se i ono malo Srba što ih je ostalo etnički očisti, te ukazao da se to nedavno moglo videti i u Kninu.

Vulin: RS prioritet spoljne politike Srbije

Na Kočićevom zboru u Stričićima prisustvovo je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je poručio da će, sve dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić, prioritet njene spoljne politike biti Republika Srpska.

Prema njegovim rečima, ako su Srbi mirni, stabilni i sigurni, takav će biti i Balkan.

"Mi smo, nažalost, svedoci da se pominju projekti ‘Velike Albanije‘, da se ponovo pokušava obnoviti to veliko zlo. Celom svetu poručujem da, ako na to budu zatvarali oči i ćutali, da treba da budu svesni njihove odgovornosti za zlo koje će proizaći iz tog projekta", upozorio je Vulin.

Poručio je da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i ukazao da svako mora da zna da ono što se dopusti Albancima ne može da se zabrani Srbima, jer se ne može rešavati nacionalno pitanje Albanaca, a da se ne rešava nacionalno pitanje Srba.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. avg 2019, 23:38) - anonymous [neregistrovani]

Eh, sad.

Uvek ovakva retorika da se narodu skrene pažnja sa životnih pitanja...koje Dodik i sl izbegavaju...