Austrija brine zbog novog bloka "Krškog"

Najava slovenačkog premijera Marjana Šareca da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom izazvala je negativne reakcije u Austriji koja se odrekla atomske energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog veka zahtevali zatvaranje te nuklearke.

Reakcije na najave izgradnji novog bloka "Krškog" posebno su oštre u južnim delovima Austrije, u pokrajinama Koruška i Štajerska, prenose slovenački mediji.

Štajerski zvaničnik Mihael Šikhofer, član Socijalističke stranke (SPO) rekao je da je gradnja drugog bloka u Krškom, nakon što sadašnji reaktor 2043. godine po sadašnjim planovima bude ugašen, "neprihvatljiva", prenela je Hina.

Lider koruške desničarske Slobodarske stranke Gernot Darman, u pokrajini gde su na vlasti konzervativci, takođe je najavio da će organizovati "masovni" protest protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u susednoj državi.

Šarec je u četvrtak u razgovoru s rukovodstvom nuklearke u Krškom podrža stav da bi Slovenija u svoje srednjoročna strateška dokumenta morala da ugradi gradnju drugog nuklearnog bloka.

Kako je naglasio, od atomske energije zavisi veliki deo energetskog bilansa i država mora biti sigurna da će i u budućnosti imati dovoljno električne energije ako želi ekonomski razvoj.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 24. avg 2019, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

Rešenje

Prekinuti izvoz struje Austriji, a na reci Dravi izgraditi maksimalne moguće kapacitete hidroelektrana, pa će onda i Austrijanci izgraditi nuklerku i to kod Beča!

(subota, 24. avg 2019, 12:01) - Drmr [neregistrovani]

@Krsko

Za vreme gradnje atomske elektrane Krsko bili su komunisti na vlasti,jel neko smeo njima da se suprostavi.?Krsko nisu Slovenci sami izgradili vec je ucesvovala cela YU,sa izgovorom da ce svi imati vise struje.Kredite za Krsko svi su otplacivali.Kome danas pripada atomska elektrana Krsko?

(subota, 24. avg 2019, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

Krško

Sećam se kada su bile restrikcije struje po celoj Jugoslaviji da bi se narod uverio da nemamo dovoljno struje i da mora da se gradi nuklearna centrala. Jugoslavija? Nema struje? Pored toliko vode i uglja. Mi struju više izvozimo nego što trošimo. Ta centrala niti je tad nekome trebala niti sad. To treba da se zapakuje i odvede u istoriju zauvek a ne nadograđuje. Ali... pojedini političari se ne bi hleba najeli da ne lobiraju i povode se za svojom moralnom manjkavosti na opštu propast. Kako onda tako i danas.

(subota, 24. avg 2019, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

sta ce Sloveniji nuklearna centrala, to je mala zemlja i sad njim treba nuklearka...sa razlogom se bune,i treba da se bune i da in EU zabrani...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">