Hrvatski sud: "Za dom spremni" ne sme ni u pesmi

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj doneo je pravosnažnu presudu kojom je izvođač pesme "Bojna Čavoglave" prekršajno kažnjen zbog uzvikivanja "Za dom spremni" na početku pesme, prenosi Jutarnji list. Tom presudom, međutim, nije kažnjen izvorni izvođač i autor "Bojne Čavoglave" Marko Perković Tompson, nego lokalni pevač iz Makarske Mario Roso. U presudi stoji da, iako je pozdrav deo umetničkog dela, to ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti.

U pravosnažnoj presudi koju je doneo Visoki prekršajni sud, a čiju kopiju, kako tvrdi, poseduje Jutarnji list, stoji da je pozdrav "Za dom spremni" korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog NDH pokreta koji je nastao u fašizmu i koji je utemeljen na rasizmu.

Time, kako se navodi, simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

"Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme 'Bojna Čavoglave' i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja", stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju je potpisao predsednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović.

U presudi stoji da i pored činjenice da je navedeni pozdrav deo autorskog umetničkog dela to ne menja činjenicu da "simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti, te da je protivan odredbi člana 39. Ustava Republike Hrvatske, koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju".

"Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu", navodi se u presudi.

Kazna za izvođača, ali ne i autora 

Međutim, presudom, koju je Visoki prekršajni sud doneo 13. juna ove godine nije kažnjen izvorni izvođač i autor "Bojne Čavoglave" Marko Perković Tompson, nego lokalni pevač iz Makarske Mario Roso koju je Tompsonovu numeru s tim pozdravom izveo u Makarskoj prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije "Oluja".

Roso je, nakon pisanja lista Makarska kronika o pesmi koju je otpevao, tvrdio da nije učinio ništa drugo, nego otpevao izvorni tekst "Bojne Čavoglave" onako kako je on registrovan u Hrvatskom društvu skladatelja.

Prekršajni postupak pokrenulo je Opštinsko državno tužilaštvo, a Prekršajni sud u Splitu Rosa je godinu dana kasnije proglasio krivim i osudila na novčanu kaznu.

Roso ljut zbog dvostrukih aršina

Slučaj je dospeo na Visoki prekršajni sud zahvaljujući tome što se Roso žalio na osuđujuću presudu.

Visoki prekršajni sud odbio je Rosovu žalbu i kaznio ga novčanom kaznom od 765 kuna ( oko 103 evra) i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna (27 evra).

"Platio sam kaznu, nije da me ona nešto financijski potresla, ali sam ljut. Ljut sam jer su me kaznili ni zbog čega. Ja osobno ne mislim da je to uvredljiv pozdrav, ali sada ne znam kako se ponašati. Pjevao sam je i ove godine na obljetnici 'Oluje', ali bez pozdrava. Neka kažu je li ta pjesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Tompson smije", rekao je Roso Jutarnjem listu.

Za pesmu "Bojna Čavoglave" sa istim pokličem na početku, Prekršajni sud u Kninu oslobodio je prekršajne odgovornosti Marka Perkovića Tompsona.

Roso je pojasnio kako "Bojna Čavoglave" nije na njegovom repertoaru, jer on peva o suncu, moru i Dalmaciji, ali da je 2015. otpevao po narudžbi organizatora, Mesnog odbora Rapac – Zelenka.

"Tu pjesmu sam otpjevao 2015. na traženje svećenika, gvardijana, onog istog koji se ove godine slikao s Plenkovićem u Sinju. On je poželio, a ja sam otpjevao", naglasio je Roso.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 15. avg 2019, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Svašta od obrazloženja presude

Pa i "kuna" je bila službena valuta u NDH, pa nikome ne pada na pamet da ju zabrani. Grb, zastava i himna današnje Republike Hrvatske su takođe bili službeni u NDH. Rezultat zabrane biće da će se sada orit na staadionima, koncertima i svugdje gdje je masa svijeta kojoj ne možete ništa.

(četvrtak, 15. avg 2019, 01:33) - anonymous [neregistrovani]

Pozz

Bravo, svaka pozdrav, za svaki vid sirenja mrznje prema bilo kojoj veri i nacionalnosti! Takvo ponasanje samo pokazuje privitimizam i koliko su ljudi ne obrazovani

(sreda, 14. avg 2019, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

Pozitiva

Bravo, samo napred,. Nie lako, ali se morate menjati.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">