Crna Gora čeka MSP

Crna Gora neće uspostavljati diplomatske odnose sa Kosovom pre odluke Međunarodnog suda pravde, izjavio potpredsednik Vlade Crne Gore Svetozar Marović. Crnoj Gori je naijskrenije stalo do najboljih odnosa sa Srbijom, istakao je Marović.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da je Crnoj Gori najiskrenije stalo do najboljih odnosa sa Srbijom i da neće uspostavljati diplomatske odnose s Kosovom pre odluke Međunarodnog suda pravde.

Marović, koji je potpredsednik vladajuće Demokratske partije socijalista, rekao je za beogradski dnevnik "Danas", da neuspostavljanje diplomatskih odnosa s Kosovom, dok je rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u toku, nije zvaničan stav Podgorice, ali da ne vidi razloge za bilo kakvo požurivanje.

Vlada Crne Gore će najozbiljnije uzeti u obzir sve okolnosti u razmatranje pre eventualnog odlučivanja o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Prištinom, rekao je Marović i dodao da ne vidi prepreke za to, ni razloge za žurbu.

Upitan da li će Crna Gora preispitati odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ukoliko Međunarodni sud pravde donese odluku u korist Srbije, Marović je rekao da će Crna Gora s poštovanjem razmotriti svaku odluku tog suda.

Marović je istakao da bliskost Crne Gore i Srbije neće ugroziti različita iskušenja kroz koja prolaze, da su obe i danas na putu izgradnje novih odnosa, evropske budućnosti regiona i da je potrebno da se razumeju i pomognu jedna drugoj.

Ističući da Srbiji pripada budućnost u EU i poželevši joj uspeh na tom putu, Marović je rekao da Crna Gora nije učinila Kosovo nezavisnim, nego građani Kosova i velike sile, a Crna gora je prihvatila realne okolnosti, "imajući u vidu da bilo kakva njena odluka ne može promeniti realnost, ali može štetiti njenim (crnogorskim) interesima".

Na pitanje o zahtevu Srbije da otvori tri konzulata u Crnoj Gori, Marović je odgovorio da su ministarstva inostranih poslova Srbije i Crne Gore našla rešenje za to pitanje i da je važno znati "šta čemu služi" i "kako pomoći da građanima u Crnoj Gori i Srbiji konzulati služe".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво