Crna Gora čeka MSP

Crna Gora neće uspostavljati diplomatske odnose sa Kosovom pre odluke Međunarodnog suda pravde, izjavio potpredsednik Vlade Crne Gore Svetozar Marović. Crnoj Gori je naijskrenije stalo do najboljih odnosa sa Srbijom, istakao je Marović.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da je Crnoj Gori najiskrenije stalo do najboljih odnosa sa Srbijom i da neće uspostavljati diplomatske odnose s Kosovom pre odluke Međunarodnog suda pravde.

Marović, koji je potpredsednik vladajuće Demokratske partije socijalista, rekao je za beogradski dnevnik "Danas", da neuspostavljanje diplomatskih odnosa s Kosovom, dok je rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u toku, nije zvaničan stav Podgorice, ali da ne vidi razloge za bilo kakvo požurivanje.

Vlada Crne Gore će najozbiljnije uzeti u obzir sve okolnosti u razmatranje pre eventualnog odlučivanja o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Prištinom, rekao je Marović i dodao da ne vidi prepreke za to, ni razloge za žurbu.

Upitan da li će Crna Gora preispitati odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ukoliko Međunarodni sud pravde donese odluku u korist Srbije, Marović je rekao da će Crna Gora s poštovanjem razmotriti svaku odluku tog suda.

Marović je istakao da bliskost Crne Gore i Srbije neće ugroziti različita iskušenja kroz koja prolaze, da su obe i danas na putu izgradnje novih odnosa, evropske budućnosti regiona i da je potrebno da se razumeju i pomognu jedna drugoj.

Ističući da Srbiji pripada budućnost u EU i poželevši joj uspeh na tom putu, Marović je rekao da Crna Gora nije učinila Kosovo nezavisnim, nego građani Kosova i velike sile, a Crna gora je prihvatila realne okolnosti, "imajući u vidu da bilo kakva njena odluka ne može promeniti realnost, ali može štetiti njenim (crnogorskim) interesima".

Na pitanje o zahtevu Srbije da otvori tri konzulata u Crnoj Gori, Marović je odgovorio da su ministarstva inostranih poslova Srbije i Crne Gore našla rešenje za to pitanje i da je važno znati "šta čemu služi" i "kako pomoći da građanima u Crnoj Gori i Srbiji konzulati služe".

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 11. dec 2009, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

Nije isto

Ne treba izjednacavati posteni cnogorski
narod sa politicarima.Ne misle oni isto sto
i njihovi izabranici.Ja bih za ovako vazna pitanja gosp. Marovicu raspisao referedum.

(petak, 11. dec 2009, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Svetova Diplomatija

Bravo Sveto! :) Sjetite se samo njegove cuvene izjave, na pitanje novinara kako vidi rjesenje kosovske krize (dok je bio predjednik) Kaze tada Marovic da se primjeri iz proslosti nece koristi za rjesavanje krize u buducnosti. hvala, hvala! :) ili kad je trebalo da odluci izmedju Mila i Momira, na pitanje novinara, za koga ste, on je odgovorio ZA NJEGA ZA NJEGA. HVALA, HVALA. :))) O Boze, o Madona! :)

(petak, 11. dec 2009, 13:08) - besan [neregistrovani]

Crnogorci ne zaboravite...

...da sednete dok cekate!

(petak, 11. dec 2009, 11:43) - Crnogorci [neregistrovani]

Crnogorci

Ne moze i jare i pare.

(petak, 11. dec 2009, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

Сила Бога не моли

Пa дa, ево ово сто господин Маровић прича само потврђује ону стару "Сила Бога не моли"!

Надам се да одлука МСП неће бити у складу са том филозофијом...