Đukanović: SPC se meša u strateška opredeljenja politike Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da Srpska pravoslavna crkva pokušava da od vernika u Crnoj Gori stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to, kaže, vrlo često radi na neprimeren način.

Milo Đukanović je, u intervjuu za Radio-televiziju Crne Gore, rekao da je važan faktor podeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva.

"SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način, brutalnim rušenjem pravnog sistema države Crne Gore i mješanjem u ono što su strateška opredjeljenja državne politike Crne Gore", rekao je Đukanović.

Epilog, ističe, ne vidi u formiranju nacionalne crkve u kojoj će Crnogorci proterivati Srbe.

Komentarišući pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Đukanović navodi da ga je dobio nedelju dana nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je, kaže, pisano u Crnoj Gori.

"Crna Gora će imati autokefalnu crkvu" 

Predsednik Crne Gore model za prevazilaženje podela vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će "otvoriti vrata za sve verujuće ljude pravoslavne veroispovjesti, a koja će doprineti daljoj društvenoj koheziji Crne Gore".

"Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsku-primorsku i njihovo svještenstvo i vrata su im širom otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da tradicionalno ostanu dio problema", rekao je Đukanović.

Ukazuje da je "neupitno da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju je osnovao tadašnji gospodar Crne Gore Ivan Crnojević".

Napominje da brojni istorijski dokumenti svedoče o autokefalnosti CPC.

"Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i temeljeći svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore ističe da ni država nije obnovljena za godinu dana, pa tako neće, kaže, ni autokefalna CPC.

"Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore odbacio je optužbe da vlast, potenciranjem obnove autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, provocira podele kako bi duže vladala.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 14. jul 2019, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Djukanovic je majka za

izmisljanje gluposti koje nemaju veze za stvarnoscu, ali nije ni cudo, on nije vernik i nema pojma sta se dogadja u SPC, koja, vidite draga braco, ima novi zadatak, da rusi zakone CG.
Ko ono bese, ko je zabranio gospodinu Beckovicu i drugima ulazak u CG?

(subota, 13. jul 2019, 11:44) - Воронцов [neregistrovani]

Никада није постојала црногорска црква

Од када је формирана Српска Православна Црква то је увек била та црква. Када је 1766. укинута Пећка патријаршија сви срби у Османском царству стављени су под Цариградску патријаршију, они у Хабсбуршком царству су Карловачка митрополија, у Венецији Грчка митрополија , а Зетски митрополити су повезани или са Карловачком митрополијом или са Русијом. Митрополита Петра 1. Петровића Његоша хиротонисао је митрополит Карловачки Мојсије Путник и Петровићи су у дугом времену били духовне вође , а и световне тадашњег народа Црне Горе. Црногорцима су се називала само неколика племена, а Петар 1. ( св. Петар Цетињски) обраћао се посланицама Црногорцима, Брђанима, Бокељима и Приморцима.Мила не може ни Цариградски патријарх уверити да никада није постојала самостална црногорска црква.

(subota, 13. jul 2019, 08:58) - FORum LIvii [neregistrovani]

gulag

Он каже да је Српска паравославна црква, како наводи, важан фактор подељености православног становништва у Црној Гори.
Milo i dalje tera po svome .I dalje deli i svadja narodI dalje kvari odnose sa Srbijom , po zadatku i naredjenju.
Jedan komunista da uredjuje duhovno crkveno pitanje je svojstveno komunistickim sistemima .
To se tice i ljudskih i gradjanskih sloboda koji su temelj evropskog drustva koje ovog puta uopste ne reaguje?
Ta dvolicnost , dvostruki standardi su teska bolest od koje EU boluje ..

(subota, 13. jul 2019, 08:37) - Раде [neregistrovani]

Хм

Само вагаш и мериш и кршиш и газиш и рушиш,све да би владао. Претурићеш кантар.

(subota, 13. jul 2019, 07:54) - anonymous [neregistrovani]

Pile u kučini

Milo se zapleo kao pile u kučinu. Bavi se stvarima kojima se ne bavi ni jedan jedini političar na svetu.

(subota, 13. jul 2019, 06:15) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc

Kakav paradoks, Milo, do juce komunista, kaze "zelim da pomognem da izadjemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bica Crne Gore". Mozes misliti, onaj Milo, koji je na krilima nekadasnjeg komunizma i izbio u prvi plan. Svasta ce se ovde jos cuti i desiti...

(subota, 13. jul 2019, 01:08) - anonymous [neregistrovani]

obrnuto

ti se mesas u verske stvari.

(petak, 12. jul 2019, 23:57) - Cedomir [neregistrovani]

Muci jado!!!!

Spc se mesa!!!!!! Pa jel to tvoje? A de je tu demokratija oca ti! Znaci niki ne sme da cuva svoje a da ti ne valjas tu pricu? Idi se pokrij jado jadni! Pa nijesi ti citava Crna Gora da mozes u moje ime govorit