Vlasi ambasador u Podgorici?

Bivši funkcioner SFRJ Azem Vlasi potvrdio da će biti prvi ambasador Kosova u Podgorici. Puni diplomatski odnosi posle odluke Međunarodnog suda u Hagu, najverovatnije u martu, pišu podgorički mediji.

Kosovski funkcioner u organima nekadašnje SFRJ Azem Vlasi potvrdio je da će biti prvi ambasador Kosova u Podgorici.

Vlasi nije mogao da precizira kada će biti zvanično predložen za ambasadora u Podgorici, napominjući da nije diplomatska praksa da govori o detaljima dok ne bude zvanično predložen i ne dobije agreman od crnogorske vlade.

On je pozdravio najavu crnogorskih vlasti o uspostvljanju diplomatskih odnosa sa Prištinom i poručio da Priština čeka odluku Podgorice.

"Otkad je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, Priština želi uspostavljanje punih diplomatskih dnosa sa Podgoricom", kazao je Vlasi podgoričkim medijima.

Podgorička štampa prenosi da će Crna Gora uspostaviti pune diplomatske odnose sa Kosovom posle sesije Međunarodnog suda u Hagu, najverovatnije u martu, i navodi da se Crna Gora odlučila na uzdržani stav da ne bi poremetila odnose sa Beogradom.

Ta odluka je usledila nakon zahteva srpskog ambasadora Zorana Lutovca, koji je od Ministarstva inostranih poslova zatražio da odloži uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom do odluke Međunarodnog suda o legalnosti proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Lutovac je preneo poruku Srbije da bi izuzetno cenila kada bi Crna Gora sačekala da Međunarodi sud donese mišljenje o proglašenju kosovske nezavisnosti i tek onda odlučila o otvaranu ambasade u Prištini.

Crnogorski zvaničnici nisu isključili mogućnost da bi Crna Gora preispitala odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ukoliko bi Međunarodni sud ocenio da je ta odluka nelegalna, ali su izrazili sumnju da će se to desiti.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво