Roćen: Ne žurimo sa imenovanjem ambasadora

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen ocenio da Crna Gora neće žuriti sa imenovanjem ambasadora, istakavši da nema pogoršanja u odnosima sa Srbijom. Podgorica uskoro uspostavnja diplomatske odnose sa Kosovom

 

Odnosi između Crne Gore i Srbije, posle crnogorskog priznavanja Kosova i prvobitnog zahlađenja, bolji su nego što se to ponekad čini na političkoj površini, na osnovu izjava pojedinih političara, ili napisa nekih medija, rekao je ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen.

"Predsednik Srbije Boris Tadić dao je nedavno izjavu koja je pozdravljena u Crnoj Gori", ističe Roćen za današnje "Novosti", dodavši da "uz sav respekt činjenice da jedan takav stav dolazi sa najviše adrese iz Srbije".

Crna Gora ipak ne može na osnovu toga pokretati proceduru za imenovanje novog ambasadora u Srbiji, dodaje crnogorski šef diplomatije.

Mislim da nema potrebe da žurimo, ni sa jedne strane, istakavši da je najvažnije da "nema pogoršanja u našim odnosima".

"Jutro je uvek pametnije od večeri. I u Crnoj Gori i u Srbiji svi su javno, i u drugim prilikama, izrekli najbolje ocene o radu našeg ambasadora Anke Vojvodić. Videćemo kako će se razvijati situacija. U svakom slučaju, verujem u budućnost najboljih odnosa Crne Gore i Srbije."

On naglašava da su sva imena koja su ovih dana bila u opticaju "ili plod nečijih želja, ili najobičnijih spekulacija".

Na pitanje kada će Crna Gora uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom, Roćen je odgovorio "uskoro".

Roćen je istakao da je Crna Gora, i kad je reč o odnosima odnosi sa Srbijom, kao i sa svim drugim susedima, pokazala i pokazuje da to radi iskreno i suštinski.

"Slažem se, i mi to u Crnoj Gori dobro razumemo i znamo, da su dobrosusedski odnosi jedan od uslova za evropske integracije. Očekujemo da to razumeju, i da tako postupaju i svi naši susedi", rekao je Roćen.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. nov 2009, 14:37) - besan [neregistrovani]

ovo mi je ulepsalo...

...kafe pauzu:"Ne zurimo..." Crnogorski ministar Rocen!