Lutovac: Sačekati odluku MSP-a

Ambasador Zoran Lutovac zatražio od Crne Gore da odloži uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom do odluke MSP-a u Hagu. Zbog tehničkih razloga nisu upostavljeni diplomatski odnosi, odgovorio crnogorski MIP.

Srpski ambasador u Podgorici Zoran Lutovac zatražio je od Crne Gore da odloži uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom do odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine, saznaje Tanjug u Podgorici.

Lutovac je prošle sedmice zatražio prijem u Ministarstvu inostranih poslova i zatražio da se Vlada Crne Gore uzdrži od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom do okončanja sudskog procesa u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Srpski ambasador je sagovornicima rekao da bi Srbija izuzetno cenila kada bi Crna Gora sačekala da Međunarodi sud donese mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova i tek onda odlučila o otvaranju ambasade u Prištini.

Lutovac je dobio odgovor crngorskog MIP-a da uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom dosad nije obavljeno "samo zbog tehničkih razloga", odnosno zato što Priština nije bila spremna za to. Njemu je, takođe, rečeno da najava uspostavljanja diplomatskih odnosa ne znači i razmenu ambasadora, prenosi Tanjug.

Crnogorski premijer Milo Đukanović i njegov potpredsednik Svetozar Marović potvrdili su da bi Crna Gora preispitala odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ukoliko bi Međunarodni sud pravde ocenio da je ta odluka nelegalna. Đukanović i Marović su, međutim, izrazili sumnju da će se to desiti.

Na nedavnoj tribini o odnosima Srbije i Crne Gore, Lutovac je naglasio da su neke zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova najavile da će preispitati tu odluku, ako bi Međunarodni sud odlučio da je Priština tu odluku donela nelegalno.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво