Lutovac: Sačekati odluku MSP-a

Ambasador Zoran Lutovac zatražio od Crne Gore da odloži uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom do odluke MSP-a u Hagu. Zbog tehničkih razloga nisu upostavljeni diplomatski odnosi, odgovorio crnogorski MIP.

Srpski ambasador u Podgorici Zoran Lutovac zatražio je od Crne Gore da odloži uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom do odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine, saznaje Tanjug u Podgorici.

Lutovac je prošle sedmice zatražio prijem u Ministarstvu inostranih poslova i zatražio da se Vlada Crne Gore uzdrži od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom do okončanja sudskog procesa u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Srpski ambasador je sagovornicima rekao da bi Srbija izuzetno cenila kada bi Crna Gora sačekala da Međunarodi sud donese mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova i tek onda odlučila o otvaranju ambasade u Prištini.

Lutovac je dobio odgovor crngorskog MIP-a da uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom dosad nije obavljeno "samo zbog tehničkih razloga", odnosno zato što Priština nije bila spremna za to. Njemu je, takođe, rečeno da najava uspostavljanja diplomatskih odnosa ne znači i razmenu ambasadora, prenosi Tanjug.

Crnogorski premijer Milo Đukanović i njegov potpredsednik Svetozar Marović potvrdili su da bi Crna Gora preispitala odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ukoliko bi Međunarodni sud pravde ocenio da je ta odluka nelegalna. Đukanović i Marović su, međutim, izrazili sumnju da će se to desiti.

Na nedavnoj tribini o odnosima Srbije i Crne Gore, Lutovac je naglasio da su neke zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova najavile da će preispitati tu odluku, ako bi Međunarodni sud odlučio da je Priština tu odluku donela nelegalno.

broj komentara 20 pošalji komentar
(sreda, 09. dec 2009, 09:49) - anonymous [neregistrovani]

slazem se..

Potpuno se slazem sa vama. Ne moze u Srbiji isti status imati neko ko je glasao za tzv nezavisno kosovo i onaj ko zeli da Srbija ostane suverena zemlja. Ne bi bilo fer, a ni logicno, i misljenja sam da Srbija na to ima potpuno pravo, pa ko voli neka izvoli. Kako nasa dijaspora svuda u svetu ima u odnosu na domacina i svoju maticu drugaciji tretman, sto je i normalno, isto treba postupiti i sa susednom Crnom Gorom!

(utorak, 08. dec 2009, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Срби

Мислим да треба омогућити студентима из Црне Горе да студирају у Србији, али претходно треба да се изјасне као Срби.

(utorak, 08. dec 2009, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

srbi

treba odrzavati odnose samo zbog tih 30% srba u crnoj gori. maksimalno ih podrzati,a ovi ostali neka se druze sa siptarima i bosnjacima, njihov problem

(utorak, 08. dec 2009, 11:15) - anonymous [neregistrovani]

zato

zato, prijatelju sto narod bira politicare. Pa nemojte mi reci da je Djukanovic na silu primorao vise od 5O posto crnogoraca da glasaju za njega

(ponedeljak, 07. dec 2009, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

odgovor...

Nemojmo opet o netrpeljivosti... zasto mora narod da placa zbog politike?

(ponedeljak, 07. dec 2009, 20:56) - Banja Luka [neregistrovani]

Sramota

Što se mora tiče, ja idem u Herceg Novi svake godine. Grad koji nikada nije popustio Milovim pritiscima! Srbima u CG je ipak najteže tako da ih svi moramo maksimalno poštovati i ne stavljati u isti koš sa Đukanovićevim sljedbenicima koji izdaše i prodaše i ime i prezime... Pozdrav Srbima u CG i držite se, a poseban pozdrav Srbima na KiM kojima ova "crnogorska zabijanja noža u leđa" nateže padaju!

(ponedeljak, 07. dec 2009, 19:44) - ibro dirka [neregistrovani]

Dostojanstveno

Vlast u Podgorici ima pravo da radi ono sto radi.
A da li je to - junastvo.cojstvo e to oni sami znaju jeli il nije.
Mi,Srbi, i nasa vlast treba da DOSTOJANSTVENO
prime k znanj poteze Podgorice.
I na osnovu tih poteza KREIRATI politiku prema Podgorici.
Ako je to na najnizem stepenu. neka je
ako je to za ignorisanje - ignorisimo ih
ako je to za gadenje -zgadimo se i u junu
idi u Grcku,Kipar,Spaniju (umesto 15 u c.gori 5 u Majorci).
Oni su mali i premali za nas - oni jednog momenta MORAJU da zavise od nas - a onda ...
"bratski"

(ponedeljak, 07. dec 2009, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

dd

u pravu ste!

(ponedeljak, 07. dec 2009, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Menjaj

Manje price a vise rada!!
Ako tako stoje stvari menjajte tu vladu pravite 5.oktobar ne znam na ulice kazite necemo to i gotovo necemo da glasamo za nezavisnost kosova itd, a ne da cutite kao da vam odgovara sve to!
A kada je rec o stranoj zemlji ona za sada i jeste samo ste i o tome odlucili tako za studente, ljude bilo koji korak se "mora po dzepu" kao i onog iz Norveske, Italije itd!!!

(ponedeljak, 07. dec 2009, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Nepoverenje

Postovanje i Vama gospodine ali ova sadasnja vlada iz CG u kontinuetu pravi stetu Srbiji.Pa ako je ta vlada stetna sto je ne zbace sa trona?