Usaglašena trasa auto-puta Sarajevo–Beograd kroz BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je saopštio koji je predlog za trasu auto-puta Sarajevo–Beograd. Prema njegovim rečima, auto-put bi trebalo da se prostire od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i da se spušta prema Sarajevu, da ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i da se tu pravi konekcija za Goražde.

Milorad Dodik je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, rekao da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

RTRS prenosi navode banjalučkih medija da je Dodik rekao da će ta trasa auto-puta Sarajevo–Beograd biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven predlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

"Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj.

"Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu", naveo je Dodik.

Dodik je zahvalio ministrima što su dali doprinos da bude kvalitetan sastanak koji je održan u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

"Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve", poručio je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH sastao se sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Saveta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 26. feb 2019, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Завршите бар неки

Само се пројектује и започиње...

(utorak, 26. feb 2019, 17:40) - MarkoM [neregistrovani]

Autoput u Bosni i Srbiji

Dovoljno je samo reci: Nikad se nece izgraditi mreza autoputeva u Bosni i Hercegovini. Taj projekat mreze autoputeva postoji vise od 12 godina, i za tih 12 godina nije nista od tog postignuto...
Jedan autoput treba da ide iz Madjarskoh grada Pecuj, preko Osijeka, Brckog, Tuzle, Zenice, Sarajeva, Mostara, Medjugorja i zadnja tacka je u Plocama (more Hrvatska). Drugi autoput ide isto iz Madjarske, preko Hrvatske, Banja Luke i dole do Splia...
To se nece nikada izgraditi.

(utorak, 26. feb 2019, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

T

Republika Srpska je dio Bosna I Hercegovine....u cemu je problem?

(utorak, 26. feb 2019, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

Naslov

Sve tako do Visegrada a onda 90 minuta reli voznje brzinom 30km na sat do Uzica.

(utorak, 26. feb 2019, 15:58) - Stefan [neregistrovani]

Woow

Zar ne postoji laksi nacin da se RS poveze bolje sa Beogradom?

(utorak, 26. feb 2019, 15:17) - Neki Lik [neregistrovani]

Sasvim svejedno

Znači kroz istočni dio Republike Srpske auto put gotovo i neće prolaziti.Svaka čast na genijalnosti.

(utorak, 26. feb 2019, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Ogromna steta Republici Srpskoj....????

Federacija samostalno radi auto put Orasje , Tuzla , Sarajevo..
Time dobija slobodan izlaz na kompletnu Balkansku mrezu auto puteva.....
Bravo Dodik... Ti nazdravi ovu casu....Sretna ti slava...