Osude iz Hrvatske povodom napada na vaterpoliste Zvezde

Deo hrvatske javnosti žestoko je osudio jučerašnji napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi, ocenujući da je reč o napadu huligana koji se nije smeo dogoditi. Splitska policija je uhapsila tri osobe.

Iz Hrvatskog vaterpolo saveza su poručili da je "svaki čin nasilja ikada, igde i prema bilo kome jednostavno neprihvatljiv".

Navodi se i da se ovaj napad dogodio izvan nadležnosti organizatora Regionalne vaterpolo lige, na, kako kažu, javnom prostoru u gradu, daleko od sportskog igrališta i u slobodno vreme sportista.

Izvršni direktor tog saveza Perica Bukić je poručio da ovo što se dogodilo nikako ne bi smelo da se potceni. To, kako je rekao, obavezuje na dodatan napor kako se ovako nešto više nikada i nigde ne bi ponovilo.

Novinar Mario Jurič je na svom Tviter nalogu napisao da se iskreno i duboko nada da ovaj izgred neće uticati na dosad veoma korektne odnose između svih učesnika Regionalne lige, svih klubova i saveza, kao i na sam projekat zajedničkog sportskog takmičenja koje se, kako kaže, dosad pokazao vrlo uspešnim za sve njegove učesnike.

Oglasio se i Hrvatski olimpijski odbor saopštenjem u kojem se navodi: "U ime Hrvatskog olimpijskog odbora i celokupne hrvatske sportske porodice najoštrije osuđujemo ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze. Napad na sportiste iz druge države, koji su samo došli na izvršavanje klupskih obveza, nikako ne ide u istu rečenicu sa Splitom kojeg nazivamo i 'najsportskijim gradom na svetu'. Krajnje je vreme da nadležne državne službe i institucije počnu rigorozno da provode zakonske akte protiv huliganizma u sportu i oko sporta jer ovakvi ispadi bacaju ogromnu mrlju na Hrvatsku kao svetski prepoznatljivu sportsku i turističku destinaciju".

"Incident štetan do bola" 

Zagrebački portal Dnevno smatra da nikako ne bi trebalo biti rezervisan prema ovom incidentu koji se dogodio vaterpolistima Crvene zvezde.

"Ovaj incident, ružan i po Hrvatsku štetan do bola dogodio se u samom gradskom splitskom središtu. Možemo mi sada lamentirati da su beogradski vaterpolisti 'izazivali' hodajući u trenirkama, crveno-belim, beogradskog kluba, a tu su opravdanja slaba, nepotrebna i glupa", navodi portal.

Navodi se da je potpuno opravdano to što rukovodstvo beogradskog kluba ne želi da igra utakmicu, te dodaje da će sada celi slučaj koji je posledica huliganizma poprimiti neugodnu političku dimenziju, bodove će loviti i opozicija i vlast, optužbe će pljuštati na sve strane, a sve je, kažu, moglo tako lako da se spreči.

Portal smatra da najpre treba proveriti zašto su mladi srpski vaterpolisti pušteni u grad bez policijske pratnje.

"Zar niko nije pretpostavljao šta bi se moglo dogoditi i kakvu će štetu zbog mogućeg sukoba imati Hrvatska, Split, njegovi sportski radnici, građani", pita portal.

Nekadašnja premijerka i šefica Hrvatske demokratske zajednice, Jadranka Kosor, je na svom Tviter nalogu napisala: "Sramotan taj napad u Splitu na sportiste iz Srbije. Sramotan".

"Nema opravdanja za kulturu mržnje" 

Splitski gradonačelnik je na svom Fejsbuk profilu napisao da Split nije i neće biti grad koji toleriše nasilje.

Oštru osudu napada na srpske vaterpoliste izneo je za Dalmatinski portal predsednik opozicionog SDP-a Splita, Goran Kotur.

"Nema opravdanja za kulturu mržnje. Nikakvog. Nikakva provokacija nije opravdanje za silu i fizički obračun. Ljudi koji tuku druge ljude zbog drukčijeg izgleda, govora, oblačenja, pripadnosti drugom narodu, plemenu, kvartu, klubu, porodici su u osnovi totalitaristi. Ti bi prvi trpali neistomišljenike u logore, ubijali u Aušvicu, u gulazima i Golim otocima. Nasilje nema opravdanja", naveo je za isti medij Zdeslav Benzon, bivši odbornik HSLS.

HDZ-ovac Ivan Čelić je takođe komentarisao fizički napad na vaterpoliste Crvene zvezde istakavši da su napadači "sramota Dalmacije i Hrvatske, zaslužuju osudu i strogo kažnjavanje".

Reagovali su i mladi opozicionog SDP-a poručivši da "ovakvi nacionalistički ispadi samo bacaju ljagu" na grad Split.

"Najoštrije osuđujemo napad na sportiste Crvene zvezde, nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Ponosimo se što smo grad sporta, turizma i gostoljubivosti! Ovakvi nacionalistički ispadi samo bacaju ljagu na naš grad. Ne može čovek da bira hoće li da se rodi kao Srbin ili Hrvat, ali može da bira hoće li biti čovek ili ne", poručili su mladi SDP-a.

Jutarnji: Napad bio pripremljen 

Zagrebački Jutarnji list piše da je napad na vaterpoliste Zvezde bio pripremljen i dodaje da se to može zaključiti na osnovu fotografije na kojoj se vidi da jedan od dvojice napadača u ruci nosi teleskopsku palicu.

Ovaj zagrebrački dnevnik piše da im je fotografiju dostavio jedan čitalac, koji je zatražio da ostane anoniman.

Čitalac je, navodi se, fotografiju uslikao slučajno dok je sedeo u kafiću.

Istraga u toku

Policija je uhapsila tri osobe, a za jednom se još traga zbog napada na vaterpoliste.

Mnogi su na prepunoj rivi telefonom snimali neprijatan prizor pa se pretpostavlja da policija neće imati težak zadatak.

Željka Radošević iz policijske uprave splitsko-dalmatinske rekla je da je policija oko 13.40 sati dobila dojavu da je nekoliko muškaraca napalo trojicu igrača Crvene zvezde u Splitu.

"Odmah po dojavi, policijski službenici preduzeli su sve potrebne i opsežne policijske akcije kako bi se utvrdile sve okolnosti i činjenice ovog događaja", rekla je Radoševićeva novinarima.

Ona je dodala da policija uvek, prilikom gostovanja, osigurava sve utakmice i tvrdi da je tako bilo i u ovom slučaju.

"Utvrđujemo okolnosti kako je došlo do toga da su se igrači našli na Rivi, da li su se oni kretali u tom trenutku izvan protokola osiguranja", rekla je Radoševićeva.

Ona je dodala da je policija zatekla jednog od napadnutih igrača, kojem je ponuđena lekarska pomoć, ali ju je on u prvom trenutku odbio, a potom je ponovo zatražio.

Prema njenim rečima, utvrđena mu je lakša telesna povreda.

Druga dvojica napadnutih igrača odbila su lekarsku pomoć, dodala je Radoševićeva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво