Ikone vraćene eparhijama SPC u Hrvatskoj

Kulturna dobra iz Eparhije osječko-poljske i baranjske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Eparhije pakračko-slavonske otpremljena su u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Otpremanje dobara usledilo je nakon što je Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povraćaj kulturnih dobara utvrdila da su se za to stekli svi neophodni uslovi.

Crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj vraćene su 63 ikone, Riznici Blagoveštenja u Dubrovniku u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj 11 ikona, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Crkvama Svetog Georgija u Velikim Bastajima i Svetog Nikole u Lisičini u Eparhiji pakračko-slavonskoj vraćeno je 108 ikona koje će se čuvati u novom depou Eparhijskog dvora u Pakracu, na osnovu Sporazuma između dve zemlja i pratećeg Protokola, uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Na sastanku Mešovite komisije, koji je održan u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture - Petrovaradin, usvojen je zapisnik sa prethodne sednice Komisije održane u julu u Zagrebu.

Razgovaralo se o obnovi riznica u Krki i Šibeniku, planu čuvanja materijala iz Eparhije dalmatinske i u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, kao i nastavku obnove Eparhijskog dvora u Pakracu sa riznicom.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">