Mađarska opozicija: Gruevski je Orbanov VIP migrant

Mađarska opozicija oštro je kritikovala poteze vlade Viktora Orbana oko zahteva nekadašnjeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog za azilom u toj državi. Na zgradi parlamenta istaknut je transparent: "Gruevski, Orbanov VIP migrant". Makedonija uložila protest Mađarskoj.

Poslanici u mađarskom parlamentu žestoko su kritikovali premijera Viktora Orbana zbog načina na koji Budimpešta vodi slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je dva dana pred izdavanje međunarodne poternice napustio Skoplje i preko nekoliko država dospeo u Mađarsku.

Odgovarajući na pitanja poslanika, državni sekretar Balaš Orban rekao je da je Gruevski po dolasku u Budimpeštu zatražio azil, ali mađarski portal Indeks primećuje da za sada nema informacija u kojoj je državi bivši makedonski premijer zatražio azil.

Balaš Orban je, takođe, istakao da Mađarska nije pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju, te da je postupanje Budimpešte prema bivšem premijeru Makedonije bilo rezultat "bezbednosnih razloga".

Opozicija je pak tražila da sazna kako se uopšte Gruevski obreo u Mađarskoj, kao i objašnjenja posebnog tretmana koji, navodno, uživa u toj državi.

Situacija sa Nikolom Gruevskim poslednjih dana je praćena brojnim spekulacijama o načinima njegovog prelaska u Mađarsku kao i o tome ko mu je pomogao.

Makedonske vlasti pokrenule su istragu o okolnostima bekstva Gruevskog, uprkos činjenici da mu je pasoš oduzet prošle godine kao i da je, dva dana pošto je napustio Makedoniju, za njim raspisana međunarodna poternica.

Dva dana posle bega, policije u Albaniji i Crnoj Gori su saopštile da je bivši makedonski premijer, sa važećom ličnom kartom, prešao iz Makedonije u Albaniju i zatim u Crnu Goru, kao i da njegov ulazak u te dve države ni na koji način ne može biti sporan, jer je Skoplje međunarodnu poternicu raspisalo tek dva dana pošto je napustio zemlju.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 evra vrednog "mercedesa".

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 20. nov 2018, 11:04) - Aotearoa [neregistrovani]

To se zove

pokusaj iskoriscavanja ovog slucaja, od strane opozicije za dobijanja politickih poena !