Grčka, zapaljene albanske zastave, Tirana protestuje

Albanska vlada pozvala je grčku ambasadorku u toj državi Eleni Surani zbog serije incidenata koji su usledili posle ubistva Grka Konstantinosa Kacifasa u Albaniji, javljaju mediji u Tirani. Neposredno posle incidenta u selu Bralat, grčki nacionalisti zapalili su nekoliko albanskih zastava, a Molotovljevi kokteli bačeni su na nekoliko objekata čiji su vlasnici Albanci. Test odnosa dve države predstavljaće sahrana Konstantinosa Kacifasa.

Kako navode albanski mediji, od grčke ambasadorke zatraženo je da se Atina distancira od tih incidenata, kao i da garantuje živote i bezbednost Albanaca u Grčkoj. Dva dana ranije, grčke vlasti pozvale su albanskog ambasadora u Atini kako bi uložile protest zbog ubistva Konstantinosa Kacifasa.

Atina i Tirana imaju različita viđenja načina na koji je ubijen Grk, pošto albanske vlasti tvrde da je Kacifas pucao na policiju posle nedovoljno rasvetljenog spora oko grčke zastave na vojničkom groblju u selu Bralat, pri čemu je pogodio i jedno policijsko vozilo.

Kacifasa su albanski specijalci opkolili i zatim ubili u obližnjoj šumi, ali lokalni Grci tvrde da je Grk bio spreman da se preda u trenutku kada su ga ubili pripadnici jedinice RENEA.

Albanska policija je objavila i snimak na kojem se vidi kako Kacifas trči i puca iz "kalašnjikova", ali je nemoguće proceniti u kojem pravcu puca. 

Tužilaštvo u Atini je u četvrtak pokrenulo svoju istragu o tom slučaju, jer je Kacifas bio grčki državljanin.

Grci su odmah reagovali i Molotovljevim koktelima spalili kancelariju albanske turističke organizacije u Atini, dok je napadnuto i nekoliko lokala čiji su vlasnici Albanci. Grupe grčkih desničara su na internet postavile snimke spaljivanja albanskih zastava.

Grčka policija je u sredu suzavcem i šok-bombama prekinula protest grčkih nacionalista u Solunu, javlja agencija AP.

Ostaje nejasno na koji način će albanske i grčke vlasti rešiti ovaj problem. Kacifasovo telo je već dva puta prošlo kroz forenzičku istragu, prvo u Đirokastri, a zatim i u Tirani. Porodica ubijenog je zatražila da joj se preda telo, ali vlasti u Tirani još uvek nisu odgovorile na ovaj zahtev.

Grčki mediji pišu da je policija u zamenu za telo od porodice zatražila da potiše dokument kojim se vlasti u Tirani izuzimaju iz odgovornosti za ovaj događaj. Albanski mediji pak pišu da ta tvrdnja nije istinita.

Takođe, obe strane se u velikoj meri plaše da bi na sahrani, zbog koje su se već mobilisali simpatizeri nekoliko desničarskih organizacija u Grčkoj, mogli izbiti novi incidenti.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 01. nov 2018, 23:40) - anonymous [neregistrovani]

@У Грчкој има преко 1.000.000 Албанаца

Има их у Грчкој између 400,000 и 500,000, а не чак милион како сте навели, што није тачно, а ово је укључујући мигранте, сезонске раднике и оне чије су породице одавно у Грчкој. А питање је колико је и то тачно, јер имају обичај да пренапумпавају цифре.

(četvrtak, 01. nov 2018, 23:25) - anonymous [neregistrovani]

Idemo braćo Grci!

Mi smo uz vas. Samo napred!

(četvrtak, 01. nov 2018, 21:17) - anonymous [neregistrovani]

Albanci su se mnogo zaigrali.....

Albanci su uz podrsku i zastitu SAD i EU,postali toliko agresivni ne samo u slucajau Srba i Makedonaca nego evo i u slucaju grcke manjine u Albaniji,da im to nece na dobro izici.Neka samo zamisle u kakvoj ce se situaciji naci kad ih SAD i EU ne budu vise stitili,kao sto su ih napustili i Turci i Austrijanci i Itaijani i Nijemci.
Ostace sami i poznjece ono su sijali.

(četvrtak, 01. nov 2018, 20:55) - Djekna [neregistrovani]

Srbija Grcka Albanci i NATO

Mi ne mozemo ovako da reagujemo jer nismo u NATO-u, niti clanica EU. Grcima se moze. A eto nama i odgovora kako mi treba da resimo pitanje Albanaca u Srbiji.

(četvrtak, 01. nov 2018, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

У Грчкој има преко 1.000.000 Албанаца!

Тако да овај случај може додатно да искомпликује ионако врло компликовану ситуацију на брдовитом Балкану...

(četvrtak, 01. nov 2018, 18:53) - Boki [neregistrovani]

1912

Gospodo albanci stvarate neprijatelje u svom okruženju a večito biti pod nečiju zaštitu je nemoguće da li su vaše vodje svesne šta se vašem narodu može dogoditi ako budete faktor nestabilnosti u četiri zemlje na balkanu .1912 god .

(četvrtak, 01. nov 2018, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

svaka cast

svaka cast grcima na odgovoru, ali i mi bi trebalo nekad ovako da reagujemo, za razliku od albanaca nas narod nije u kriminalu nasi politicari se ne bave ubijanjem, a sve ce to njima da se vrati ne moze nama, mi samo da cekamo pobedicemo cak i nista da ne radimo.....

(četvrtak, 01. nov 2018, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Tako je

Албанци су проблем на Косову и у јужној Србији, Албанци су проблем у Црној Гори, Албанци су проблем у Македонији, Албанци су проблем у Грчкој, коначно они су проблем сам по себи и у Албанији. О томе како су проблем по западном свету, Италији, Швајцарској, Белгији; Немачкој, Аустрији и САД нећу ни говорити. Мени се као једном просечном грађанину намеће питање докле?! Докле ће бити толерисани и зашто?! Заиста ми није јасно. Што су претерали, претерали су и превршили сваку меру. Ред је да их неко заузда и покаже где им је место.

(četvrtak, 01. nov 2018, 15:49) - anonymous [neregistrovani]

Чудно

Албанци су проблем на Косову и у јужној Србији, Албанци су проблем у Црној Гори, Албанци су проблем у Македонији, Албанци су проблем у Грчкој, коначно они су проблем сам по себи и у Албанији. О томе како су проблем по западном свету, Италији, Швајцарској, Белгији; Немачкој, Аустрији и САД нећу ни говорити. Мени се као једном просечном грађанину намеће питање докле?! Докле ће бити толерисани и зашто?! Заиста ми није јасно. Што су претерали, претерали су и превршили сваку меру. Ред је да их неко заузда и покаже где им је место.