Pupovac u Varivodama: Svi zločini moraju da se kazne

Predsednik Srpske demokratske samostalne stranke i poslanik u Saboru Milorad Pupovac izjavio je da svi zločini moraju da se kazne, uključujući zločin nad srpskim civilima u Varivodama, i odbacio bilo kakve optužbe da on ili njegova stranka rade na tome da se ne procesuiraju ratni zločini u Vukovaru.

"Mi želimo da se ovaj zločin kazni, kao i svaki drugi, bilo prema Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima u ratu kroz koji smo prošli nakon raspada zajedničke zemlje", rekao je Pupovac obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja i komemoraciji za srpske civile ubijene za vreme i posle hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995.

Kako prenosi Hina, Pupovac je istakao da je skoro dva meseca nakon "Oluje" u Varivodama ubijeno devet meštana koji su ostali u svojim kućama, iako su na njih okačili belo platno koje je trebalo da bude znak mira. 

To im, rekao je Pupovac, "ništa nije pomoglo jer su oni koji su im ušli u dvorišta, došli da ubijaju, pljačkaju i pale kao što su palili, pljačkali i ubijali nekoliko dana i godina nakon 'Oluje'".

"Ubiti, opljačkati i zapaliti u uređenoj državi koja želi da poštuje građanska i ljudska prava nije moguće", rekao je Pupovac, ističući da je taj zločin ostao nekažnjen.

Pupovac je rekao da se ne smeju zaboraviti ni zločini koji su se dogodili 5. i 6. avgusta 1995. u Gruborima, Golubiću, Uzdolju, Gošiću i Mokrom Polju, ali ni, naglasio je, oni počinjeni tokom "Oluje" o kojima se ćuti kao da se nisu dogodili.

Osvrnuo se i na optužbe da njegova stranka, kako je rekao, "sprečava sudske i policijske vlasti da učine ono šsto je nužno kako bi se istražili zločini počinjeni prema pripadnicima bratskog hrvatskog naroda od strane srpskog ili drugog naroda", a da se to posebno čini kada je u pitanju Vukovar i njegova okolina.

"Ni ja, ni stranka kojoj pripadam, nismo činili ništa da uverimo bilo koga od državnih vlasti da ne procesuira one koji su odgovorni za zločine počinjene u Vukovaru ili bilo gde drugde, ali jesmo činili sve da se pravosuđe ne koristi kao sredstvo etničkog progona ni kao sredstvo za sprečavanje povratka kao što se činilo godinama, neselektivno. Zato smo da svi oni koji su osuđeni, svoje kazne odsluže, a jesu osuđeni", rekao je Pupovac.

Na danu sećanja u Varivdoama obratio se i gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji je nakon obeležavanja rekao novinarima da ono što se dogodilo u Varivodama nije napravila "Oluja", niti hrvatska politika i hrvatski narod, već zločinci.

Dan sećanja, komemoracija i verski obred u spomen na srpske civile održani su u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i opštine Kistanje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 30. sep 2018, 10:27) - anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je džabe

Zna se jako dobro ko je tamo zločinac (a nije ih malo ) nažalost svi su oni kao "branitelji" nedodirljivi jer je ta titula siguran zaklon od ruke zakona .

div id="adoceanrsvdcfhklggd">