Milorad Pupovac napadnut u centru Zagreba

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), lider Srpskog nacionalnog vijeća i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac napadnut je na zagrebačkoj pijaci Dolac, kada je u prolazu sa stranačkim kolegom Borisom Miloševićem pogođen gomilom hrane.

Sve se dogodilo nešto posle 14 sati, nakon završetka sednice parlamenta, dok su Pupovac i Milošević prolazili pored bistroa "Amfora" na zagrebačkoj pijaci Dolac iz smera ribarnice prema Trgu bana Jelačića, saopšteno je iz SNV-a. 

U jednom trenutku, navodi se, Pupovac je osetio udarac u desnu stranu tela, od vrata do šake desne ruke, a kada se okrenuo video je da je pogođen većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odeći (mantilu), a neki (krupniji i krući) odbili su se o njegov vrat, ramena i ruke i rasuli po tlu.

U saopštenju se navodi da s obzirom na jačinu i preciznosti udarca, Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega sa jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana "Amfora".

"Ovo nije prvi, ni verbalni, ni fizički nasrtaj na predsednika SDSS-a i predsednika SNV-a Milorada Pupovca, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih saradnika Borisa Miloševića. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mestu na kojem se poslanici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, reč je ne samo o bezobzirnosti, već i karakteru potencijalno opasnog fizičkog napada na njih", navodi se u saopštenju.

I po tome kako je izveden, ističe se u saopštenju, ovaj napad za cilj je imao otvoreno manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje Pupovca i Miloševića, koji je, inače, predsednik Kluba poslanika SDSS-a u Hrvatskom saboru.

"S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vreme, a posebno proteklih sedmica protiv poslanika Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke, ovaj napad ne treba nikog da iznenadi, jer ta je kampanja takva da podstiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja", poručuje se u saopštenju.

Zagrebačke nevladine organizacije u okviri Kuće ljudskih prava osudile su napad na poslanike u Hrvatskom saboru Milorada Pupovca i Borisa Miloševića koji se dogodio u centru Zagreba. 

broj komentara 11 pošalji komentar
(subota, 29. sep 2018, 04:18) - anonymous [neregistrovani]

Koliko dugo jos?!

Hrvati sve ostrije, a mi sve finije i politicki korektnije. Ne smemo ovaj prostakluk i izvrsioce, ni da nazovemo pravim imenom koje zasluzuju. Na zdravlje.

(subota, 29. sep 2018, 02:57) - Milos [neregistrovani]

Policijska posla

Ima li tamo policije i pregleda kamera ? Nije problem naći ko je i zašto .

(petak, 28. sep 2018, 23:43) - anonymous [neregistrovani]

Влада

Да ли ћемо добити и осуду из Владе Републике Хрватске, са којима је Пуповчева странка у сарадњи?

(petak, 28. sep 2018, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Ovo se moglo i ocekivati...

..uzimajuci u obzir cinjenicu da se protiv Pupovca i SNV vec duze vreme vodi negativna kampanja u kojoj ucestvuju pojedini mediji,ali nazalost i neki Srbi,gradjani RH!?
U svakom slucaju Srbija,kao ozbiljna drzava,mora ovaj slucaj,a i druge slicne dogadjaje izneti pred odgovarajucim institucijama medjunarodne zajednice,jer RH nece preduzeti nikakve ozbiljne korake.
To je vise nego sigurno.
Nije samo Pupovac izlozen ovakvim napadima.Mozemo misliti kako je obicnim gradjanima Srpske nacionalnosti u RH.
Sve manje ih je koji se izjasnjavaju kao Srbi.
Asimilacija je u toku.

(petak, 28. sep 2018, 20:46) - Воронцов [neregistrovani]

Очекивано у друштву у којем се проповеда мржња

Страшно је колико мржње се проповеда. Чудо је да људи уопште могу још слободно и ходати ?Мржња је зло.

(petak, 28. sep 2018, 20:22) - anonymous [neregistrovani]

Publikovati ali ne samo kod nas

Da li se sa ovakvim ispadima u Hrvatskoj svakodnevnim zbivanjima u Kosovu upoznava strana javnost? Da li se bar ovo evidentira ako nismo sposobni da upoznamo ostale osim Srba? Mi to i tako i tako znamo, ali da li su ostali obavesteni?

(petak, 28. sep 2018, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

trebalo bi

da se svi srbi sloze i da se drze skupa.CCCC.

(petak, 28. sep 2018, 19:59) - Богдан [neregistrovani]

Лоша процена

Ако је господин Пуповац био у убеђењу да је умилостивио хрватске политичаре и јавност помирљивим тоновима којима је изразио неслагање са неким изјавама председника Вучића на рачун актуелних догађања у Хрватској, недопустиво је погрешио.

(petak, 28. sep 2018, 18:35) - Zoran [neregistrovani]

Oštru notu poslati!

Ali ne samo Hrvatskoj nego na evropskom nivou.Zamislite isti događaj lideru hrvatske manjine u Vojvodini!?

(petak, 28. sep 2018, 18:19) - Милош В. [neregistrovani]

Подршка

Подршка господину и интелектуалцу Пуповцу. Хрватској али и Србима фали људи као што је он.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">