Lavrov u Banjaluci: Razmotren odnos centralnih vlasti BiH i Srpske

Zajednički stav Republike Srpske i Rusije je da Visoki predstavnik međunarodne zajednice, kao i strane sudije u Ustavnom sudu treba da odu iz BiH i da je nedopustivo mešanje sa strane u unutrašnje odnose u toj državi, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika RS i šefa ruske diplomatije, Milorada Dodika i Sergeja Lavrova.  Dodik odlikovao Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici. 

"Ruska Federacije je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, pre svega ekonomske, ali kulturne, političke i svake druge odnose", rekao je Milorad Dodik dodajući da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.

Dodik je odbacio bilo kakve spekulacije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju Rusije na RS i istakao da je Rusija za RS prijatelj, koji pomaže na, kako je rekao, svim nivoima.

Odbacivši tvrdnje o ruskom uticaju na Republiku Srpsku, Dodik je odbacio i navode da je "ruski čovek" i istakao da je "srpski čovek i da poštuje i voli Rusiju te da je veštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije".

"Danas smo razgovarali o dostignućima koje smo imali i našim planovima za budućnost RS", rekao je Dodik i naglasio da posebnu zahvalnost Rusiji duguje za rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti na koju je uložen ruski veto.

"Želim da zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati večito upisano kao dokaz našeg prijateljstva", rekao je Dodik.

Naveo je da su dve delegacije razgovarale o ekonomskim pitanjima i o tome na koji način sarađivati dalje.

Lavrov je rekao da mu je drago što se nalazi u BiH te da je sa predsednikom Srpske razmotren odnos centralnih vlasti države BiH i Republike Srpske.

"Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmene sa BiH se puno odnosi na RS, pre svega zbog voća i povrća", rekao je Lavrov dodajući da je bilo govora o tome da se što pre stvore uslovi za izvoz mesa i mleka.

Lavrov je podsetio da je sa "Gaspromom" potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku naglašavajući da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji.

Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov, bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda, te naglasio da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje sa strane stava da li je neko na strani ili protiv Rusije.

Dodik odlikovao Lavrova 

Milorad Dodik je odlikovao Lavrova za rad i izvanredne zasluge na razvijanju i jačanju svesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za izuzetno značajan doprinos učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa Srpske i Rusije.

U Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci pre toga je održan sastanak predsednika Srpske Dodika i Lavrova, kome su prisustvovali premijerka Srpske Željka Cvijanović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško, direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Rusije u BiH.

Održan je i sastanak Dodika i Lavrova sa delegacijama Republike Srpske i Rusije, kojem su prisustvovali Nedeljko Čubrilović i brojni ministri u Vladi Srpske.

Lavrov je Banjaluci imao sastanak i sa ministrim inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Dvojica ministara prisustvovali su ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra, saglasili su se da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom planu i da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva.

Lavrov je, inače, u Banjaluku doputovao iz Sarajeva gde ga je na aerodromu dočekala premijerka Željka Cvijanović. Tokom prepodneva je razgovarao najpre sa članovima Predsedništva BiH, a potom i sa šefom diplomatije BiH Igorom Crnatkom.

Posetu Lavrova pratio je veliki broj medija. Tokom večeri Lavrov je otputovao iz Banjaluke, a sa banjalučkog Aerodroma ispratila ga je premijerka RS Željka Cvijanović. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво