Patrijarh Irinej: Položaj Srba u Crnoj Gori kao u doba fašizma

Patrijarh srpski Irinej ocenio je da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske.

Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijarh Irinej je rekao da je tako nešto nezamislivo u 21. veku.

"Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju", rekao je patrijarh za Dan.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva, stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome reči i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti, jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče. Ona postoji stotinama godina i ono što pripada zvaničnoj crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo, ako do toga dođe, angažovati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati celi svet. Crkva i vernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje", istakao je patrijarh Irinej.

Nezadovoljan je i položajem i tretmanom Srba u Crnoj Gori.

"Ja nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo", istakao je patrijarh srpski.

Na pitanje sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je rekao da ga podseća na stanje u Hrvatskoj u doba fašizma.

"Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba Endehazije (NDH). Nažalost, u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu, nažalost, postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina 'podeli pa vladaj' pa se verovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi", poručio je patrijarh.

Komentarišući slanje crnogorskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu, Kosovo, patrijarh smatra da je to nonsens.

"I to je jedan nonsens Hamer vremena! Nažalost. Da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumeju. Tim pre što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno delo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom delu", zaključio je Irinej u intervjuu za Dan.

broj komentara 18 pošalji komentar
(utorak, 24. jul 2018, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

CG

Koliko smo jadni da srpska drzava CG od davnina sada ovo radi isti narod politicki podjeljen.
cccc

(utorak, 24. jul 2018, 08:38) - anonymous [neregistrovani]

Žalosne činjenice

Nažalost antisrpsko delovanje je sve veće u poslednjih 15 godina od strane crne gore a položaj srba je sve gori :(

(utorak, 24. jul 2018, 07:49) - Baka [neregistrovani]

Bojkot

Ja već pet godina ne idem na crnogorsko more. Narode daj da se složimo i bar jednu godini da niko ne ode na more fs vidimo kako će onda da reaguju ne samo crkva nego ceo narod. Crnogorci koji u Srbiju žive nek se samo za izvrsno vreme vrate u svoju “ domovinu” . Bilo bi interesantno videti i čuti reakciju pojedinih

(utorak, 24. jul 2018, 04:18) - anonymous [neregistrovani]

@Neprimerena izjava

A po vama bi crkva trebala da cuti na sve sto se radi nasem narodu? Ne natezemo se mi ni sa kim. U Srbiji svi zive na istim mestima gde su ziveli i njihovi pretci. Nikoga nismo ubijali, progonili i trpali u logore samo zato sto je druge nacije ili veroispovesti. Dok u susednim nam drzavama Srbima nema sta nisu radili, i ubijali i progonili i trpali u logore i otimali imovinu i palili imanja itd. itd. Znate li Vi da srpska sela u Hrvatskoj i Federaciji BiH ni dan danas nemaju struju, vodu, asfaltiran put itd. u 21. veku. I po vama o tome ne treba da se prica, da se ne zamerimo susedima?

(utorak, 24. jul 2018, 04:08) - anonymous [neregistrovani]

@Patrijarh Irinej

Prosvetlite nas, sta znaci kada je neka drzava u nato-u? Jel joj to daje za pravo da otima i tlaci koga stigne? Ima i Rusija najvise nurkalernih raketa na svetu pa ne maltretira sve oko sebe kao sto to rade neki u Crnoj Gori, koja je u nato-u.

(ponedeljak, 23. jul 2018, 23:10) - milan lala [neregistrovani]

Istina

Sve sto je Patrijarh rekao sve je gola istina .

(ponedeljak, 23. jul 2018, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

patrijarh Irinej

izgleda da ne zna sta znaci kad je Crna Gora u NATO Alijansu.Za mene je njegova izjava neprimerena.

(ponedeljak, 23. jul 2018, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

A šta je

A šta je sa Srbima u Srbiji? Kakav je njihov status?

(ponedeljak, 23. jul 2018, 19:51) - Čikago [neregistrovani]

Re,,neprimerena izjava,,

Hvala Bogu da se neko od crkvenih velikodostojnika usudio da opise i ujedno osudi ,katastrofalno stanje srpskog naroda u CG.Nadam se da će i državni vrh R.Srbije,izaći sa sličnim saopštenjem i preduzeti,hitne mere u zaštiti nacionalnih,ljudskih i verskih prava Srba u CG.Nadam se da više neće obostrano obe Vlade izjavljivati ,,da Srbija i CG do sada, nisu imali nikada bolje odnose.Jedan moj prijatelj iz DPS -a mi je doslovce rekao,,bez obzira koliko vredis i koliki si strucnjak ,iako si u DPS-u,nikada nećeš napredovati ako se ne izjasnis kao Crnogorac.

(ponedeljak, 23. jul 2018, 19:46) - радован [neregistrovani]

беране

За ,,непримерено реаговање'': све што је рекао Његова светост патријарх Иринеј је тачно. Треба доћи овде и видети како се режим односи према сопственом народу који се изјашњавај као Срби!