Slavlje i protesti širom Makedonije zbog poziva za članstvo u NATO i EU

U organizaciji vlade, uz muziku i pesmu domaćih izvođača, u 15 makedonskih gradova svečano je proslavljen poziv Skoplju da se priključi NATO-u. Premijer Zoran Zaev je na svom "Fesjbuk" profilu objavio selfi i još nekoliko fotografija sa slavlja u Bitolju. Međutim, bilo je i protesta.

U obraćanju prisutnim građanima pre početka koncerta, Zoran Zaev je rekao da su slavlja upriličena kao poziv na ujedinjenje svih političkih partija, uprkos razlikama koje postoje među njima, oko strateških ciljeva zemlje – članstva u EU i NATO.

"Danas snage koje nas dele nisu tako jake kao sile koje nas ujedinjuju. Snage koje nas ujedinjuju su datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU i poziv za članstvo u NATO. Hajde da biramo makedonsku budućnost! Našu zajedničku budućnost! Zbog nas, zbog naše zemlje, i za budućnost naše dece i budućih generacija", rekao je Zaev u svom obraćanju, takođe objavljenom na Fejsbuku.

Istovremeno, u Gradskom parku je grupa građana protestovala protiv članstva Makedonije u NATO i oni su nosili transparent na kojem je pisalo "NATO = War, Blood, Tears, Death", preneli su makedonski mediji.

Zabeleženo je nekoliko manjih incidenata.

Pojedini mediji tvrde da koncerti u makedonskim gradovima i nisu ispunili očekivanja u pogledu prisustva građana i optužuju vladu da je potpuno nepotrebno potrošila budžetska sredstva.

Sporazum o novom imenu koji su prošlog meseca potpisali Atina i Skoplje, a potom uslovni pozivi za članstvo u EU i NATO, dok taj sporazum ne bude potpuno primenjen, podelili su makedonsko društvo kao nikada do sada.

Da li su i koliko građani Makedonije podeljeni pokazaće referendum na kojem bi trebalo da bude potvrđen taj sporazum prema kojem bi ta bivša jugoslovenska republika trebalo da se zove Republika Severna Makedonija.

broj komentara 24 pošalji komentar
(nedelja, 15. jul 2018, 22:38) - anonymous [neregistrovani]

Dosta je više glupiranja!

Srbija mora u NATO, nema druge!

(nedelja, 15. jul 2018, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Re: Mi kukamo, a oni odoše!!!

Baš tako!
Mi kukamo, a u stvari Oni odoše...;-)

(nedelja, 15. jul 2018, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

Mi kukamo, a oni odoše!!!

U NATO!!! Srbijo, osvesti se!!!

(nedelja, 15. jul 2018, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

makedonija i nato

natovcima I zapadnoj evropi je potrebna dodatna radna snaga za ciscenje toaleta, I verovatno ce angozovati slovence, hrvate,albance, da ih nauce evropskim standardima????????????????

(nedelja, 15. jul 2018, 17:22) - anonymous [neregistrovani]

Re "i Srbija u Nato"

Nikad za nikad u zlikovacku druzinu. A ti junace, ako ces medju njih, sam se prijavi.

(nedelja, 15. jul 2018, 17:21) - Саша [neregistrovani]

Нато

Нато се и даље метастазира и узима своје жртве. Млади из Македоније ће ускоро бити топовско месо америчких интереса. Паметно нема шта.

(nedelja, 15. jul 2018, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

I Srbija u NATO

Da smo pametni pa i mi da udjemo u NATO.Svi oko nas su u NATO-u tako da u slucaju nekog sukoba nemamo ama bas nikakve sanse.Sa druge strane ko god da je usao u NATO ima daleko bolje opremljenu vojsku od nas.Primjer Hrvatske,Kiowe,Transporteri,Panzerhaubice.....Mi sve nesto svoje pa svoje.Samo da nam se ne obije jednog dana o glavu.

(nedelja, 15. jul 2018, 15:33) - Glas razuma [neregistrovani]

@Napred

Nazalost taj virus pronatovskog i prozapadnog stava zahvatio je i cacak...Ocekuju valjda vise novca i bolji zivot ako srbija bude na zapadu, neshvatajuci da nece ni s od srbije ostati, ako se ti takvi scenariji zaista ostvare. Buducnost pripada onima koji su spremni da se za nju izbore, a kod nas je danas bojim se sve u duhu onoga lako cemo i lezi hlebu da te jedem. Svako gleda samo usko svoj licni intetes, a tako se nigde ne stize.

(nedelja, 15. jul 2018, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Заиста против лупања

@Противник лупања:

Прочитајте поново вест - У Македонији се народ поделио, а овдашњи коментари нису битни.

(nedelja, 15. jul 2018, 14:42) - Противник лупања: [neregistrovani]

Коментатори су овде потврдили,

да све боље знају,чак и шта је добро за Македонију!