Moravice – mesto u kome složno žive Srbi i Hrvati

U hrvatskom mestu Moravice složno žive Srbi i Hrvati, u njemu nije bilo ni rata jer za to nije bilo zainteresovanih ni sa jedne ni sa druge strane.

Kako piše Jutarnji list, meštani su bili naoružani jer je jednima puške podelila JNA, a drugima hrvatska policija, ali oni nisu sela čuvali jedni od drugih, već od onih "sa strane".

Kako se navodi, bilo bi sasvim pogrešno zaključiti da je to goransko mesto u sebi očuvalo Jugoslaviju, ali je istina da meštani ne znaju da mrze jedni druge po nacionalnom ključu i da se duboko poštuju.

"Grad Vrbovsko ima više od 35 odsto predstavnika srpske nacionalne manjine. Mi smo u potpunosti implementirali Zakon o pravima nacionalnih manjina u naš statut. Dogovorili smo se s predstavnicima Saveta srpske nacionalne manjine da one dvojezične ploče idu samo tamo gde su Srbi u većini. Smatrali smo jedni i drugi da nema potrebe takvim pločama pokrivati druga naselja, pogotovo ona u kojima Hrvati žive u stopostotnoj većini", rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.

Prema njegovim rečima, ljudi tu imaju iste uslove i mogućnosti i ne prave se nikakvi razlozi za razdor, najmanje u nacionalnosti.

"Kada je sve krenulo početkom devedesetih, mi smo videli da ne valja, imali smo svako svojih budala koje smo morali da 'išamaramo'. Pogodile su se dobre generacije Hrvata i Srba koje su se trudile. Bilo je bitno da nikome ne padne glava i u tome smo uspeli", rekao je jedan od meštana.

Kako navodi Jutarnji list, u tom mestu se ne zaključavaju vrata kuće, ni bicikli, a nema ni krađa ni kriminala.

"Ovde živi tipično bratstvo i jedinstvo. Ma i bolje od toga, evo sada se spremamo za Božić jedan i svi ćemo pevati Tompsona, za drugi će svirati Baja Mali Knindža i svi će ga pevati, i Hrvati i Srbi. Kod nas je to normalno. Reci mi jedno mesto na svetu u kojem je tako nešto moguće. Kao ovo što smo neki dan imali, da Hrvat na harmoniku peva Tompsona, a sa njim ga pevaju i Srbi", istakao je jedan od meštana.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво