Šta za Srbe znači Zakon o hrvatskim braniteljima

Nedavno usvojenim Zakonom o braniteljima u Hrvatskom saboru, kao agresori u toku rata devedesetih označene su Srbija, Crna Gora, JNA. Kriv im je i deo srpskog naroda u Hrvatskoj. Iz Beograda poručuju – takvi potezi ne doprinose pomirenju i miru u regionu.

Ono što je Hrvatska 2000. godine napisala u Deklaraciji o "domovinskom ratu" našlo je mesto u novom Zakonu o braniteljima.

"Hrvatski branitelji iz 'domovinskog rata' branili su i odbranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora, Jugoslavenska narodna armija s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj", navodi se u zakonu.

Novina je to što je u zakonu umesto većine srpskog naroda krivica smanjena na jedan deo.

"Brojne činjenice jasno pokazuju da je glavni uzrok rata u Hrvatskoj bila proustaška politika Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste 'velike Hrvatske'. Velika je stvar što je ovom, najnovijom, presudom Haškog tribunala šestorici bivših lidera tzv. Herceg-Bosne jasno rečeno da je Hrvatska vodila osvajački rat", rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Rat je u zakonu proglašen pravednim, legitimnim, odbrambenim i oslobodilačkim. Oslikava i stav hrvatskog rukovodstva.

"Hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost i opstojnost BiH kao svoje države. Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice", poručila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Zakon kojim se braniteljima proširuju prava u odnosu na postojeća, podržala su 93 zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih troje.

"Narušava se ionako teško stečeno i krhko poverenje nastalo nakon ratnog raspada zajedničke države. I, s druge strane, ograničava se mogućnost da se nesmetano i slobodno raspravlja o tome šta se događalo. Mi smo u tim okolnostima odlučili da ne podržimo taj zakon tako što ćemo biti suzdržani – zato što i suzdržan može značiti protiv", kaže Milorad Pupovac iz SDSS-a.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručuje da "hrvatska politika nikako ne može da prevaziđe duboke komplekse koje ima prema samom postojanju Srba".

"Optuživati Srbe za svako zlo koje se desilo ili se nije desilo govori sada već o patologiji, a ne govori o politici. Građanski rat koji se desio u Hrvatskoj ne može da bude ni na koji način krivica Srbije, a kao što čujemo sada – i Crne Gore. Donositi zakone koji će imati uticaja ili želite da ima uticaja na vašeg suseda, nije dobrosusedska politika", rekao je Vulin.

Jedna od posledica, za Hrvatsku, "odbrambenog rata", jeste i 'Oluja'. Za samo 48 sati, više od 200.000 Srba je prognano iz svojih kuća. Ubijeno je i nestalo više od 2.000.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 05. dec 2017, 14:08) - Vezista [neregistrovani]

A JNA,svaka čast!

1970. me je izlečila od bratstva i jedinstva!

(utorak, 05. dec 2017, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

Da, da ,, bila je....

Kralj je imao svoju kraljevsku vojsku u otadzbini..
A JNA je imala dva jedina kraljevska marsala medju
braniteljima.
josipa broza i franju herljevica .

(utorak, 05. dec 2017, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

JNA

JNA nije bila agresor.JNA je brajila svoju drzavu od agresora.Zar JNA nema pravo da se brani?Probaj te da se setite ko je osnovao Jugoslaviju.Srbin je bio Kralj Jugoslavije.Vi ste se pridruzili Srpskoj Kraljevini, I nije trebalo menjati ime Srpske Kraljevine u Jugoslaviju.Da nije bilo nas, nebi bilo vas.

(utorak, 05. dec 2017, 11:06) - Jovan [neregistrovani]

Obmana

Obmana uvek ima vek trajanja

(utorak, 05. dec 2017, 06:29) - Петрија [neregistrovani]

Акција Србије

Шта ће Србија конкретно да предузме овим поводом? Не бисмо смели седети скрштштених руку јер ће лаж која се непрестано понавља заживети као да је истина. Не би смело да остане на пуком коментару политичара, већ је неопходно покренути сав научни и други интелектуални потенцијал те обрадити тему односа Хрвата према Србима током целог 19. и 20-тог века, закључно са данашњим даном. То би требало да буде тема која би се и медијски у континуитету интензивно пратила, и то на један врло озбиљан и на историјским чињеницама утемељен начин. Истина не сме да се заборави и дa се затрпава лажима проусташких режима Хрватске. П.С. А зашто Срби у хрватском парламенту не могу да се успротиве овом наказном закону?! 

(ponedeljak, 04. dec 2017, 23:10) - zagor te nej [neregistrovani]

istoriska činjenica

rat na prostoru bivše jugoslavije je počeo dok je sr hrvatska bila u sastavu te države.tako da je gradjanski rat izazvala hrvatska jednostranim potezima.pravno gledano agresija nije moguća na nešto što ne postoji.ne može se retroaktivno proglasiti agresija u ratu koji je već bio u toku.to će potvrditi svaki pravnik na svetu.a propaganda o karakteru rata koju hrvatska vrši već dvadeset pet godina se polako urušava.

(ponedeljak, 04. dec 2017, 23:06) - Petar [neregistrovani]

Ignor

Treba ih ignorisati. To je najveća kazna za njih. Pa neka "ratuju" i dalje sa svima ali u njihovim glavama.

(ponedeljak, 04. dec 2017, 22:59) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

Osude

Lako je za primjetiti da se nitko iz Evrope vise od 25 godina ne oglasava na bilo kakve poteze ih hrvatske.
Bilo da su u pitanju zlocini , proterivanje Srba ili lupanje cekicem po zadnjem slovu cirilice sto je ostalu u hrvatskoj.
Medjutim , neki dan kada se hrvatska usudila komentarisati i osuditi pesudu Praljka u Haga, sirom Evropskih destinacija culo se osudjivanje te hrvatske ,hrabrosti, vise nego potvrdjivanje Praljkovih odnosno hrvatskih zlocina.

(ponedeljak, 04. dec 2017, 21:55) - 100%Лала/Бачванин [neregistrovani]

А зашто се нико не сети да прича о

укинутој конститутивности Србима из 1991, што је у ствари било кршње људских права, па су звог тога Срби и направили САО Крајине, па су их Хрвати напали! ...А да конститутивност Србима није укинута - никад Хрвати не би могли да изваде СР Хрватску из Југославије. Јер Срби су као конститутивни народ имали јак глас против... ...Задарска кристална ноћ да се не заборави! Олуја и бљесак и паљење и рушење српске РСК да се никад не забораве! ...НДХ са 18 логора смрти у којима су убили више од 700 000 Срба да се не заборави! Присвајање српских земаља и територија да се не забораве... И да се не заборави 1918 кад су Хрвати у СХС унели само 4 жупаније (а видите шта све данас имају)!

(ponedeljak, 04. dec 2017, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

Taj zakon je...

...potpuno nerazuman,baziran na neistinama,a jedini cilj mu je opravdavanje progona Srba iz Hrvatske, odnosno etnickog ciscenja. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">