Izetbegović: Priznaćemo nezavisnost Kosova

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da će Bosna i Hercegovina priznati nezavisnost Kosmeta, što je, kaže, i dosad trebalo da učini. Njegov savetnik precizira da je Izetbegović rekao "nadam se", a ne – priznaće.

"Što se mene tiče, Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će da se naljute naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele, prenosi Tanjug.

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: "Da." (Tanjug je kasnije precizirao da je odgovor na to pitanje glasio: "Nadam se da dâ.") Usledila su oštra reagovanja iz RS i Srbije.

Upitan zašto BiH ne priznaje "Republiku Kosovo", odnosno zašto je to tako, Izetbegović kaže da je on "generator koji gura da se to desi" i objašnjava:

"Priznanje Republike Kosovo i ne samo to, za poboljšanje odnosa, za vizni režim potreban je konsenzus. Ja sam taj koji je uporno tražio da se reše tehnički problemi, komunikacija robe i ljudi. BiH trpi ekonomske štete zbog toga. Ja sam onaj koji je tu jedan generator koji gura da se to desi. Možete pretpostaviti ko je taj koji to koči. To su srpski političari, koji su često rigidniji u odnosu na srbijanske. A bez trojke ne možete rešavati međunarodne odnose. Ako srbijanski političar u Predsedništvu, Savetu ministara... to neće..."

Precizirao je da su "bosanskohercegovački Srbi veći katolici od pape".

Izetbegović se, kako je rekao, nada "jednom sazrevanju odnosa na Balkanu i srpskih političara", koji, kako je rekao, mogu da bez obrazloženja zaustave svaki proces u BiH.

Lider Bošnjaka u BiH rekao je i da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem tog regiona u Srbiji, koji naseljavaju većinom Bošnjaci.

Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u svoje unutrašnje sukobe.

"Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Ja volim sve ljude iz Sandžaka i ove tu (Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi", rekao je Izetbegović i dodao da je u ovom času dobar sa svim političkim akterima.

Smatra da Srbija, međutim, treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

Srbija, kaže Izetbegović, treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primer, reč o imenima škola.

"Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu...", kaže Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

"Istorija je na našoj strani"

Bakir Izetbegović je govorio i o današnjem stanju u zemlji i naveo je: "To nije država kakvu bismo želeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali pre svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio."

"Ipak, ova država uz sve svoje probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide u pravom smeru, ali presporo."

Na pitanje šta bi uradio "ako Republika Srpska krene putem Katalonije" i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za Dojče vele rekao: "Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992. do 1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom."

"Hajde da okrenemo pitanje: Kako će oni pocepati BiH?", zapitao je bošnjački član Predsedništva.

"Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju je na našoj strani. Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine – na našoj je strani. Imaćemo sve te silnike na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi."

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. "Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno."

"Nisam Erdoganov igrač"

Nedavnu posetu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Novom Pazaru ocenjuje optimističkom i mogla bi, kaže, promeniti atmosferu.

"Srbi su takvi – ili imate problem ili, kad prođe problem, onda oni znaju biti dobri domaćini i prijatelji", rekao je Izetbegović.

Tvrdi da nije Erdoganov "igrač" i da ga jedino zanima odnos predsednika Turske prema BiH i prema muslimanima.

Nema, kaže, nameru da se meša u odnose Erdogana i Merkelove i ne želi da komentariše koliko su duboke čistke koje Erdogan sprovodi protiv pučista.

"Koliko te čistke treba da budu duboke, ja ne znam. Činjenica je da su oni pokušali da ubiju Erdogana. I to ne želim da komentarišem. Mene zanima odnos Erdogana prema BiH i prema muslimanima...", rekao je lider Bošnjaka u BiH.

Ne slaže se sa konstatacijom da Turska ulaže više u Srbiju nego u BiH i dodaje da je to stvar odluke vlade.

Smatra da je u redu da kad neko rizikuje svoj novac, procenjuje da li mu je bolje da to čini u Pančevu, nego u Sarajevu.

Ne možete, dodao je, biznismenima naređivati gde će ulagati svoj novac.

Na pitanje da li prijateljstvom sa Erdoganom može da utiče da turski predsednik od Putina traži da utiče na Republiku Srpsku i hoće li Rusi moći da zaustave ulazak BiH u NATO, Izetbegović kaže da to zavisi od snage Rusije, koju je ocenio rastućom.

"Rusija je prejaka sila da bismo olako izgovarali o njoj teške reči. (Milorad) Dodik očigledno gleda da bude 'igrač', da joj se dodvori, da to spreči", rekao je.

Ipak, smatra da Rusija ne može nadvladati sile kao što su EU i NATO, a put BiH je evropski.

broj komentara 60 pošalji komentar
(utorak, 14. nov 2017, 14:06) - Mira [neregistrovani]

Bakir

Od Bakira je ovo očekivana izjava, ništa novo

(utorak, 14. nov 2017, 10:17) - anonymous [neregistrovani]

a

da mi neko objasni ...sta ce to biti drukcije na Kosovu ako ga Bosanci priznaju...

(utorak, 14. nov 2017, 08:49) - anonymous [neregistrovani]

saglasnost

Za takvu odluku je potrebna saglasnost sva 3 entiteta. Hoće li je dobiti od sva 3? Naravno da bar od jednog neće. Ovo je kao pucanje praznom puškom. Kao strašilo što stoji u njivi.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 23:10) - Vlajko [neregistrovani]

Ajde više

što se tebe tiće, priznaj Kosovo. Što se men tiče, baš bih voleo da vidim kako ćeš to da uradiš. Bakir je političar od karijere koja mu je nametnuta položajem sina od dominantnog oca. Zato stalno pominje babu i zaklanja se iza njegovih stavova. To mu je i najveći plus što je Izetbegović a da ima i malo talenta za politiku drugačije bi govorio.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 22:46) - sipuljanko71 [neregistrovani]

Bakire

Srbi ce ti oprostiti ako istovremeno priznas i Republiku Srpsku.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Hm,...

...da preciziramo.
On se nada!
Dali se i bošnjački narod nada ili samo on?
Koje korist bi bošnjački narod konkretno od priznavanja nezavisnosti mogao imati?
Nikakvu!
A kako stvari stoje kod g. Bakira?
Svaki glasač ima pravo da izbori osobu koja će ga zastupati.
Molim lijepo!

(ponedeljak, 13. nov 2017, 19:33) - DDanonymous [neregistrovani]

@Re@ Dodik

Braco Srbi,molim vas,pustite Dodika na miru i da se nastavi boriti za opstanak R.Srpske.Dodik ne moze u ovoj situaciji napraviti R.Srpsku nezavisnom,nema sanse,nece je,kao ni Kataloniju niko priznati,a ovi sto ga guraju u referendum zele mu sudbinu Pudjdamona koga ceka sudjenje a Spanija Kataloniji prijeti ukidanjem autonomije.To bi Zapad jedva docekao.Dodik ne treba i ne smije ici u avanturu dok god ne bude promjenjena slika na geopolitickoj karti svijeta.Sada su na potezu srpske stranke SDS,PDP i NDP koje zajedno sa Bakirovom SDA cine vlast na nivou BiH da odgovore na nacin koji je u interesu R.Srpske a ne u interesu Bakira i zapadnih ambasada kako se do sada ponasaju..

(ponedeljak, 13. nov 2017, 19:16) - DDanonymous [neregistrovani]

Tesko zabu u vodu natjerati

Ovo je,bez sumnje,americka rabota.SAD nikako ne uspijevaju da dobije priznanje KosMeta od Srbije niti da ukinu R.Srpsku pa sada guraju Bakira u nove BiH avanture.A i sam Bakir je bijesan na Srbe jer vidi da mu nece proci unitarna i islamska BiH kako je mislio i kako su mu sa Zapada obecali.Medjutim,nece im ni ovo proci jer ce u Predsjednistvu BiH Covic biti uzdrzan a Ivanic ce morati biti protiv i priznanja KosMeta nece biti..A,srpske stranke u Savezu za promjene,na celu sa SDS,sada treba da pokazu svu svoju lojalnost prema narodu Republike Srpske,koji ih je i birao ili da prodaju vjeru za veceru.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

Nezavisnost

Potrebno je da i Srbi po Nemačkoj, Austriji, Italiji, Holandiji, a naročito u Americi, počnu proces za otcepljenje odnosno za nezavisnost od dotičnih zemalja, jer drugačije ne ide

(ponedeljak, 13. nov 2017, 18:57) - Milan Jarić [neregistrovani]

Bakir kaže ovo, Bakir kaže ono, pa opet Bakir i dokle ćemo slušati šta kaže Bakir ???

A svi znamo da njegove izjave nemaju nikakvu težinu ! Pustimo već jednom toga Bakira neka nastavi da priča sam sa sobom jer on samo to zna da radi !!!