Milo šalje ambasadora u Prištinu

Premijer Crne Gore Milo Đukanović najavio uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom i potvrdio da će Podgorica i Priština razmeniti ambasadore.

Crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je večeras da će Crna Gora uskoro uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, navodeći da je procedura u toku.

"Potuno je normalno da kada neku zemlju priznate i uspostavite diplomatske odnose s njom. To je sledeći korak", izjavio je Đukanović novinarima.

Đukanović je rekao da se nada da to neće poremetiti odnose Crne Gore i Srbije, koji su se, kako je naveo, posle lošeg perioda nedavno ponovo normalizovali.

"Mi smo priznali Kosovo i tom odlukom istovremeno smo zadužili Ministarstvo inostranih poslova da radi na realizaciji onoga što je sledeće, tehničkih mera. To je uspostavljanje diplomatskih odnosa, rekao je Đukanović.

Ministarstvo inostranih poslova radi na tome i očekujem da će se uskoro takav predlog pojaviti pred vladom", naveo je crnogorski premijer.

Kosovska senka nad odnosima Beograda i Podgorice

U intervjuu "Politici" Đukanović je rekao da Crna Gora i Srbija ne bi trebalo dugo da ostanu pod "kosovskom senkom".

"Crnu Goru i Srbiju, pored mnogo toga istorijskog, vezuje i zajednički cilj, da naša društva učinimo prirodnim delom savremene evropske civilizacije 21. veka. Ne bismo smeli dozvoliti da naši ukupni odnosi dugo ostanu pod kosovskom senkom", rekao je Đukanović u intervjuu "Politici".

Istakao je da je neophodno graditi odnose poverenja, intenzivnije kontakte da bi kao dve bliske države osavremenili i prilagodili odnose i saradnju aktuelnom trenutku i boljoj budućnosti.

"Crna Gora je za to spremna a stupanje na dužnost novog ambasadora Crne Gore u Beogradu verujem da može  biti nagoveštaj da već idemo tim pametnijim putem", naveo je Đukanović.

Crna Gora je priznala Kosovo 9. oktobra prošle godine, posle čega je crnogorski ambasador Anka Vojvodić proglašena nepoželjnom u Beogradu i je napustila je to mesto.

Za novog crnogorskog ambasadora u Srbiji imenovan je Igor Jovović, koji je 4. novembra predao akreditivno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

broj komentara 70 pošalji komentar
(sreda, 09. dec 2009, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

zaborav

sve ste spominuli ali ste zaboravili da spominjete i plaze dunava

(sreda, 09. dec 2009, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

zaborav

sve ste spominuli ali ste zaboravili da spominjete i plaze dunava

(sreda, 09. dec 2009, 22:47) - anonymous [neregistrovani]

turisti

c gori trbaju pravi turisti gospoda a ne turisti sa ficom .

(utorak, 08. dec 2009, 16:22) - beli [neregistrovani]

milo

braco srbi idemo u tursku na more manite crnu goru sa turcima smo bili duze u zajednici

(ponedeljak, 07. dec 2009, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

Od svega,ostala je samo

pjesma!

(četvrtak, 12. nov 2009, 16:10) - Stefan [neregistrovani]

Crnogorci-strani državljani

Da li će neko pokrenuti pitanje zasto naši roditelji plaćaju porez i pune budžet Republike Srbije, da bi se iz njega školovali strani državljani-Crnogorci?! A za to vreme Srbi čiji roditelji plaćaju porez, zbog tih istih stranih državljanja, ne uspevaju da se školuju iz budžeta Srbije u okviru propisane kvote, jer su naravno Crnogorci preko veze upali na budžet! Nadam se da će javni servis u nekim od svojih emisija pokrenuti to pitanje! Pozdrav!

(četvrtak, 12. nov 2009, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

a sta posle

a sta ce biti ako medjunarodni sud pravde odluci u korist srbije i kaze da je nezavisnost kosova nelegalno.tek ce onda videti koliko su glupi ispali.barem su mogli da sacekaju da se medjunarodni sud izjasni o ovome.tuga i bol me hvata zbog ovih sramnih odluka crnogorske vlade.pa makar zbog vere nisu trebali ovo uraditi,mada neznaju oni za boga jer im je bog evro i dollar cini mi se

(četvrtak, 12. nov 2009, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

...

Nemojte kriviti narod u Crnoj Gori da je donio odluku o nezavisnosti Kosova, niko nije narod pitao. Sve je to odluceno unutar Vlade i Parlamenta Crne Gore. Opozicija nije mogla nista da uradi jer nema dovoljan broj glasova.

(četvrtak, 12. nov 2009, 13:46) - todorovic [neregistrovani]

Srbija moja otadzbina

Pa azem vlasi je i sam rekao da bi voleo da im milo bude predsednik. To vise nije ni vazno. Braco Srbi, koliko god da nas je, ja radim u sloveniji, ali nikad protiv svoje drzave ne bi pomislio da kazem neku ruznu rec, skoro sam se sa jednim srbinom u makedoniji i posvadjao. Isao sam u grcku, pa svi se trude da govore srpski, nasi tamo rade na primorju bez problema, tako da vam kazem koliko sam se prijatno osecao tamo i definitivno odlucio da u crnu goru idem samo zbog veliko Srpskog sveca VASILIJA OSTROSKOG. To ce biti moj jedini odlazak u crnu goru. Sto se mene tice oni su zavrsili. A to sto ovi montenegrini govore kako ih je srbija iskoristila 80 godina u zivotu vecu glupost nisam cuo. Pa ko im je izgradio luku bar, ko im je punio dzepove leti, a oni nam tako vracaju. Imamo mi nase banje nase planine seoski turizam koji je sjajan za odmaranje. I novac cu da punim nasem seljaku, i braci Grcima koji su nas uvek lepo primili. A vi montenegrini od sad da trazite dozvole za rad u Srbiju, i svako ko nema prijavu stana u srbiji da se posalje odakle je dosao i zabrana ulaska u ZEMLJU SAMPIONA. Pozdrav od Srbina iz Slovenije

(četvrtak, 12. nov 2009, 12:16) - anonymous [neregistrovani]

Ambasador

Milu fali još Azem Vlasi za Ambasadora ,pa da naprave veliku Albaniju.