Skoplje i Podgorica šalju nove abasadore

Crna Gora će narednih dana krenuti u proceduru postavljenja novog ambasadora u Beogradu, a Makedonija je već počela taj proces. Nezvanične informacije o kandidatima za crnogorske ambasadore u Beogradu i Prištini.

Za razliku od Podgorice, gde u vladajućem DPS-u postoji politička spremnost da se pozitivno odgovori na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića, ali se konkretne mere tek čekaju, u Skoplju je već otpočeo proces imenovanja novog ambasadora. 

Kabinetu predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog već je uputio poziv vladi premijera Nikole Gruevskog da počne konsultacije o imenovanju novog ambasadora u Beogradu, piše list "Danas".

"Danas" nezvanično saznaje da su nesuglasice između Crvenkovskog i Gruevskog donekle prevaziđene i ministar inostranih poslova Antonio Milošoski je počeo sa procesom imenovanja novog ambasadora.

Ambasador Crne Gore u Prištini 

Kandidat za crnogorskog ambasadora u Beogradu je član senata Državne revizorske institucije Dušan Mrdović, a za ambasadora u Prištini generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Radovan Miljanić, prenosi agencija "FoNet" nezvanične informacije iz Podgorice.

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova navodno planira da najkasnije do marta uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom.

Izvesno je, takođe, da se Anka Vojvodić, doskorašnji ambasador u Srbiji, neće vraćati u Beograd nakon što je proglašena nepoželjnom u znak protesta zbog crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova.

Miljanić je međutim rekao da "nema nikakvih saznanja" da će uskoro biti imenovan za ambasadora u Prištini.

Navodnu nameru ministarstva inostranih poslova da ga odredi za ambasadora u Beogradu nije mogao da potvrdi ni Mrdović, koji je rekao da "sa vladom o tome nije bilo nikakvog kontakta".

DPS: Srbija se kaje

Član predsedništva DPS-a Miodrag Vuković je najavio da će u narednih nekoliko dana šef diplomatije Milan Roćen krenuti u proceduru imenovanja kandidata za budućeg ambasadora u Beogradu.

Vuković naglašava da taj proces neće dugo trajati i da bi, ako od njegove volje zavisi, voleo da se novi ambasador nađe u Beogradu "već sutra".

Kritikujući srpske vlasti da su proterivanjem ambasadorke Anke Vojvodić udovoljavale nacionalističkim strujama, Vuković je rekao da se nada da će obe strane to brzo zaboraviti i prevazići.

"Malo je neuobičajeno da Srbija poziva svoje susede da predlože nove ambasadore, nakon što je proterala stare. Ispada da je za pogoršanje naših odnosa bila kriva jedino jedna dama, Anka Vojvodić", rekao je Vuković.

"Srbija se očigledno kaje zbog tog nediplomatskog i nepromišljenog poteza i to je u redu. Mi ćemo biti konstruktivni", zaključio je Vuković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 19. nov 2008, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

Anka Vojvodic

Ispada stvarno da je Anka Vojvodic kriva za priznanje Kosova i da su njenim odlaskom svi problemi reseni. Umesto da se Podgorici poruci da je postavljenjem tog ambasadora u Pristinu vratila ambasadora i u Srbiju jer ne moze imati dva u istoj zemlji, mi sta radimo...