Grb i himna RS pred Ustavnim sudom

Dogovor o amandmanima Bošnjaka i Hrvata za novi grb i himnu RS nije postignut. Konačnu reč daće Ustavni sud RS.

Posle neuspelog pokušaja da se nađe rešenje za grb i himnu Republike Srpske, predsedavajući Veća naroda RS Dževad Osmančević izjavio je da na sednici Zajedničke komisije nije bilo podrške za usvajanje bošnjačkih i hrvatskih amandmana kada su u pitanju novi simboli.

Na Ustavni zakon o grbu i himni RS stavljen je veto bošnjačkih delegata, a hrvatski su to uradili samo u slučaju grba RS.

Bošnjački delegati smatraju da u usvojenim rešenjima novog grba RS ne mogu da prepoznaju svoj istorijski, kulturološki i drugi identitet, a sličan stav imali su i hrvatski delegati Veća naroda RS.

Što se tiče himne, Bošnjaci smatraju da se u njenom tekstu o Republici Srpskoj govori kao o državi.

Parlament RS je, na julskom zasedanju, usvojio dopune Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS.

Nova himna, koju su poslanici izglasali, je kompozicija "Moja Republika" autora Mladena Matovića iz Banja Luke.

Grb ne odražava identitet svih u RS?

Prema usvojenom rešenju, novi grb RS ima u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu, sa po jednim zlatnim krinom sa obe strane orlovog repa.

Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri srebrna ocila, bridovima okrenuta ka stablu krsta.

Držači grba predstavljaju dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa pet vidljivih poluarkusa, a levi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa tri ljiljana u vencu.

I nedavna skupštinska rezolucija, u kojoj se govori o ciljevima RS, biće pred Ustavnim sudom.

Veto na rezoluciju stavili su bošnjački delegati u Veću naroda RS, ocenjujući da je njome ugrožen njihov nacionalni interes.

U skupštinskoj Rezoluciji o ciljevima i merama RS, bošnjački delegati su pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da se u tom dokumentu poziva i na neke ranije rezolucije u kojima se govori o referendumu u RS.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво