Netanjahu naredio da se povuče kritika na račun Mađarske, a osudi Soros

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je, na zahtev premijera Benjamina Netanjahua, povuklo saopštenje izraelskog ambasadora u Mađarskoj u kome se premijer te zemlje Viktor Orban i njegova partija Fides pozivaju da prekinu kampanju s posterima protiv američkog finansijera mađarsko-jevrejskog porekla Džordža Sorosa jer podstiče antisemitizam.

Portparol izraelskog ministarstva Imanuel Nahšon je objavio objašnjenje u kome nema kritika na račun Orbana, ali se oštro kritikuje sam Soros, uz slične tvrdnje koje koristi vlada u Budimpešti, prenose izraelski mediji.

"Izrael osuđuje svaki izraz antisemitizma u svakoj zemlji i stoji uz jevrejske zajednice svuda u suprotstavljanju mržnji. To je bila jedina svrha tog saopštenja koje je dao izraelski ambasador u Mađarskoj", navodi se u dokumentu i dodaje da "ni na koji način saopštenje nije imalo za cilj da delegitimizuje kritiku Džordža Sorosa koji stalno podriva izraelsku demokratski izabranu vladu finansiranjem organizacija koje kleveću jevrejsku državu i teže da joj poreknu pravo da se brani".

Izraelski ambasador u Budimpešti Josi Amrani je u neuobičajeno oštro intoniranom saopštenju pozvao Orbana i njegovu partiju da uklone postere postavljene širom zemlje protiv američkog milijardera.

Orban i njegova partija Fides napadaju Sorosa, koji je rođen u Mađarskoj i preživeo rat u toj zemlji pod okupacijom nacista, zbog njegove navodne aktivnosti protiv mađarske oštre politike u odnosu na muslimanske izbeglice.

Amrani se, podstaknut zabrinutošću jevrejske zajednice zbog postera za koje je rečeno da imaju antisemitske konotacije i podstiču atmosferu agresije protiv Jevreja, konsultovao sa Ministarstvom spoljnih poslova u Jerusalimu i odlučio da u saopštenju kritikuje kampanju i dobio odobrenje.

Izraelski desničari osuđuju ministarstvo za saopštenje u kome se, kako izgleda, brani Soros. Njega izraelska desnica smatra jednom od vodećih ličnosti pokreta bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela.

Pod pritiskom, kabinet Netanjahua je naredio da se da objašnjenje s osudom antisemitizma uopšte, da se Mađarska ne pominje posebno, ali da se kritikuje Soros.

Netanjahu će se 18. jula u Budimpešti sastati s mađarskim kolegom u okviru diplomatskog samita u kome učestvuju i Češka, Slovačka i Poljska. Izrael je i ranije nastojao da smanji napetost u odnosima s tom zemljom nakon što je nedavno Orban pohvalio Mikloša Hortija, saveznika nacista u Drugom svetskom ratu.

broj komentara 0 pošalji komentar