Zakintos, napadači na Amerikanca optuženi za ubistvo s predumišljajem

Osmorica napadača na Amerikanca na grčkom ostrvu Zakintosu optužena su za teško krivično delo grupnog ubistva s predumišljajem, objavili su grčki mediji, prenoseći odluku tužioca donetu prošle noći. Državljani Srbije preliminarno su saslušani u policiji. Posetio ih je počasni konzul Srbije, saopštio je MSP.

Optuženo je sedam uhapšenih Srba i jedan Grk – barmen noćnog kluba na plaži Lagana, ispred kojeg je ubijen 22-godišnji Afroamerikanac.

Optužena grupa će u utorak, 11. jula, biti izvedena pred istražnog sudiju na Zakintosu da iznese iskaze u svoju odbranu.

Ubistvo je izazvalo ogorčenje na Zakintosu, te je policija preduzela drakonske mere prilikom sprovođenja optuženika.

Policija je u istrazi koristila nekoliko video-snimaka noćnog kluba, susednih lokala i gostiju, među kojima je na zabavi bio i Bakari Džavard Henderson, s društvom.

Ključan je njegov "selfi" s jednom konobaricom, na kojem se vidi da je pijan pokušao da je privuče radi slikanja, ali da ga je ona odgurnula, što je izazvalo intervenciju "izbacivača" kluba, a potom i kavgu gostiju sa Amerikancem i napad na njega, pišu grčki mediji.

"Za svega nekoliko sekundi stvar se opasno pogoršala kada se Hendersonovo društvo potuklo sa Srbima, gostima lokala", piše grčki sajt "Newsit" i pominje "jednog 32-godišnjeg Srbina s britanskim pasošem koji je napao Amerikanca" čime je "počelo premlaćivanje, a prijatelji nisu mogli da ga zaštite".

Henderson je istrčao iz lokala, ali nije uspeo da umakne napadačima "koji ga tukli do smrti, udarajući ga i pošto je izgubio svest", prenose mediji.

Veštak sudske medicine u grčkom gradu Patri je utvrdio da je Henderson umro od krvarenja u mozgu zbog niza udaraca u glavu, i da ima i jednu ranu od razbijene staklene pivske boce, a da je već bio u takvom stanju da nije ni mogao da se brani.

Mediji prenose da su odmah uhapšeni 34-godišnji barmen i 32-godišnji Srbin s britanskim pasošem, "izbacivač" kluba, dok se "šest osoba srpskog porekla", identifikovanih po video-snimcima, mirno predalo policiji iste noći u hotelu u kojem su zajedno boravili.

Prva dvojica negiraju da su imali nameru da ubiju Amerikanca i kažu da su samo hteli da ga izbace i lokala jer je pijan "pravio probleme", a ostala šestorica negiraju svoju odgovornost za ubistvo.

Na jednom od snimaka se i vidi kako "izbacivač" prilazi društvu Amerikanaca, što se pretvara u oštru svađu, a kada Henderson ustaje i "izgleda kao da udara izbacivača u lice, stvar izmiče kontroli... - izbija teška tuča grupa Amerikanaca i Srba u šta su se uključili izbacivač i barmen".

Potom se na snimcima s drugih kamera vidi kako Amerikanac beži napolje, ali ga "sustižu, hvataju i bukvalno ubijaju udarajući ga", pišu grčki mediji.

Porodica ubijenog je objavila da je on bio iskusan svetski putnik i modni kreator, a da je u Grčkoj bio radi snimanja za svoju novu modnu kolekciju. Saučešće povodom njegove smrti izjavio je rektor Univerziteta Arizone Robert Robins, gde je Henderson zapamćen kao odličan student.

Grčki mediji prenose da je vest o ubistvu na Zakintosu "obišla svet" i da strani mediji podsećaju na "mračnu stranu" tog grčkog ostrva: na ubistvo britanskog turiste 2011. posle svađe s taksistom, i na potpuno slepilo i gubitak funkcije bubrega jednog stranca od pića kućne izrade u jednom tamošnjem baru.

Po britanskom listu "Dejli mejl", ubijenog Amerikanca su tukla desetorica, neki udarajući ga u glavu gvozdenim "bokserima", a grčka "policija istražuje da li je bilo rasističkih motiva napadača".

Stanovnici opštine Laganas kažu da je stanje s noćnim klubovima "toliko divlje", da strahuju da uveče izađu iz kuća, i da se Vlada Grčke ne samo oglušila o njihove zahteve da zavede red, već je zatvorila tamošnju policijsku stanicu.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. jul 2017, 09:31) - anonymous [neregistrovani]

Ne opravdavam Tucu !

Ali me cudi da ljudi nisu lepo procitali tekst , a komentarisu ? Pa lepo pise da je doticni bio pijan i da je prvi zapoceo tucu i da su mu njegovi drugari priskocili u pomoc. To sto ga je cela grupa tukla, nema nikakvog opravdanja .

(nedelja, 09. jul 2017, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Nikad više!

Trebalo bi da svi osude ovo što se desilo da nikad više niko ne pokuša da u grupi bilo koga tuče. Nema opravdanja za one koji se priključe grupi da tuku jednog čoveka. To svi mora da znaju i to ne treba kriti pod tepih i pokušavati u medijima i u kometarima da se bagatelizuje i na bilo koji način opravdava! Zlo je biti u gurpi koja tuče jednog čoveka! Ko god to ne vidi taj sprema potencijalne mladiće da se dovedu u opasnost da se priklječe nekoj grupi koja će da tuče jednog čoveka!

(nedelja, 09. jul 2017, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

tuca

"Obicna kafanska tuca" kako vas nije stid? Jel i ono u Njujorku s Miladinom,Tatonom? Dokle ce da brukate Srbe po svetu?Njih 10 na jednog. Veliki heroji! Sramota. Sramotai i za ove komentare.

(nedelja, 09. jul 2017, 18:07) - anonymous [neregistrovani]

divljastvo

koliko god mrzeli ameriku, ovo je bio cin divljastva i treba da se zasluzeno kazni. velika sramota za srbiju.

(nedelja, 09. jul 2017, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

Tuča

Obična kafanska tuča sa nenamernim ubistvom. Problem je u tome što je ubijen ameriški državljanin. A život američkog državljanina vredi 100 puta više od života bilo kojeg drugog građanina planete. Da je ubijen Indus, Rus ili Filipinac, ne bi to svetski mediji ni zabeležili. Sila, bre! Globalizacija...

(nedelja, 09. jul 2017, 16:47) - Maki [neregistrovani]

Prosto da čovek ne sme da ode na Zakintos...

Sve govori spremnost na tuču tzv. gostiju i posedovanje "boksera" jednog od njih, ako su vesti tačne. Loše za grčki turizam, otud ovako brza i drakonska kazna..

(nedelja, 09. jul 2017, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

alkohol

sta reci, alkohol i alkoholizam su zlo

(nedelja, 09. jul 2017, 14:52) - Ranko [neregistrovani]

steta

Sta danas znaci dobro drustvo u Srbiji? Sta znaci to nekontrolisano? Jel ti dobar drug samo onaj koji ubija sa tobom? Ili koji kaze nemoj? Jel si jak samo u coporu ili si jak i kad si sam? Ili si slab i kad si u coporu? Ima Srbija o cemu da razmislja posle ovakvih dogadjaja....

(nedelja, 09. jul 2017, 14:14) - Воронцов [neregistrovani]

Ето шта је донео тренутак беса

Једном човеку је донео смрт, другима затвор. Толико упропаштених живота због тренутка неконтролисаног беса. А сви су сигурно отишли на то острво са истом жељом да се лепо проведу и одморе. Догодило се све супротно.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">