Vankovska: Makedonija ulazi u novu fazu krize

Profesorka političkih nauka u Skoplju Biljana Vankovska kaže za RTS da su veliki izazovi pred novom vlasti u Makedoniji. "Ovo je ulazak u novu fazu krize, a da li ćemo zatim izaći iz nje, ostaje da se vidi", ističe Vankovska.

Teško je reći da je Makedonija izašla iz političke krize time što je Zoran Zaev dobio mandat za sastav nove vlade, ali je čas olakšanja i tim potezom se otvorio put ka konstituisanju svih institucija, rekla je Vankovska za RTS.

Navela je da se zna šta je Zaev garantovao, kao i da je javnost imala uvida u kopiju tog dopisa.

"On je u ime svojih koalicionih partnera izjavio da će štititi državne interese, unitarnost itd... To je sve nešto veoma čudno u najmanju ruku, zato što se pečatom jedne stranke garantuje nešto što se podrazumeva. Svi oni koji vrše javne funkcije u stvari polažu zakletvu i naravno da se očekuje da rade u skladu sa Ustavom", ukazala je Vankovska.

Smatra da je to "jedan mali cirkus koji je stvorila ova politička situacija".

Kada je reč o "tiranskoj platformi", naglašava da niko ne zna šta je sa njom.

"Šta je sa 'tiranskom platformom' – to niko ne zna, zato što je danas odmah nakon izjave Zaeva da već ulazi u fazu formiranja vlade došla poruka od njegovih koalicionih partnera da oni očekuju da se on pridržava svega onoga što su i oni kao stranke obećali svojim glasačima", objasnila je Vankovska.

Prema njenom mišljenju, sada predstoji period u kome ćemo videti pregovore između vladajućih stranaka.

"To neće biti laka pozicija za Zaeva, zato što je on lider možda najveće stranke u toj koaliciji. Međutim, biće uvek zavisan od ove tri stranke, koje će se nadmetati svojim zahtevima, a očito je da su ti zahtevi etnički", ističe Vankovska.

Tvrdi da sada možda jeste mirnija politička situacija u Makedoniji, zato što sada VMRO prihvata poraz i već počinje da se ponaša kao opoziciona stranka.

"Međutim, ne treba zaboraviti da su lokalni izbori već zakazani za oktobar i ovo će biti kampanja od nekoliko meseci, gde će se fokus sada jednostavno preseliti sa centralnog nivoa na lokalni nivo i VMRO se tamo neće tako lako predati kao što neki očekuju", zaključila je Vankovska.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">