Atina, policija uzvratila suzavcem na kamenice i baklje

Grčka policija upotrebila je suzavac da bi rasterala demonstrante koji su se u centru Atine okupili na protestu zbog novih mera štednje, o kojima se raspravlja u parlamentu.

Pozivajući se na svedoke, Rojters navodi da je policija ispalila nekoliko suzavaca. Pojedini demonstranti su policiju zasuli petardama.

AP navodi da je nekoliko desetina demonstranata gađalo policiju kamenicama i bakljama, ispred zgrade parlamenta, posle marša oko 12.000 ljudi koji je protekao mirno.

Širom Grčke radnici su napustili svoje poslove stupivši u generalni štrajk, za koji se očekuje da će poremetiti rad službi privatnog i javnog sektora.

Radnici protestuju zbog novih mera štednje koje će biti primenjivane i posle okončanja trećeg aranžmana sa međunarodnim kreditorima za finansijski spas Grčke iduće godine.

Javne bolnice rade samo sa hitnim osobljem, a ima prekida i u gradskom prevozu, navodi AP.

Kontrolori leta na aerodromima obustavili su posao na četiri sata, usred dana, što je dovelo do odlaganja ili otkazivanja više od 150 letova.

Mornari su započeli četvorodnevni štrajk, koji je počeo u utorak, a ostaviće trajekte u lukama do petka.

Radnici protestuju zbog novih mera štednje, za koje će se u parlamentu glasati u četvrtak, a uključuju smanjenja penzija i povećanje poreza.

broj komentara 0 pošalji komentar