Ljubljana – Zelena prestonica Evrope

Ljubljana je u 2016. godini ponela titulu Zelene prestonice Evrope. Evropska komisija tu titulu dodeljuje od 2010. godine, gradovima koji prednjače u brizi prema okolini. Izmeštanje saobraćaja iz centra grada donelo je na stotine terasa, kafića punih ljudi, more šetača. Šta Beograd može da nauči od glavnog grada Slovenije?

Centar Ljubljane, od zone saobraćaja postao je mirna pešačka zona s brojnim biciklističkim stazama. Građanima je dostupno 510 bicikala na 51 stanici. Ljubljanicom često krstari turistički brod. Sve je počelo Vizijom Ljubljane do 2025. godine.

"Mi smo napisali u tom programu sve samo ono što smo uradili i što ćemo napraviti. Ja uvek tvrdim da je Ljubljana najlepši grad na svetu, ima više elemenata, zbog toga smo zadovoljni i ponosni da smo svojim radom dokazali da nas je cela Evropa prepoznala", kaže gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Boljim upravljanjem vodama i otpadom, negovanjem biorazličitosti, održavanjem i čuvanjem zelenog identiteta Ljubljana je ponela titulu Zelene prestonice.

Status zelenog grada Ljubljana je sticala deset godina, zatvaranje gradskog jezgra za saobraćaj bio je prvi korak na tom putu. Zelene površine zauzimaju tri četvrtine Ljubljane.

Osim prepoznatljivosti titula je privukla i investitore.

"Mi smo bili šampioni evrope za prošlu godinu, s tim da je komisija rekla da smo napravili najveći pomak u najkraćem vremenu, zaduženi smo da tu praksu prenosimo na ostale gradove", kaže gradonačelnik Ljubljane.

Može li sa šest i po puta više stanovnika Beograd, da primeni takvu praksu. U nameri da postane ekološka prestonica jednog dana, gradske vlasti već rade na uređenju deponija, upravljanju otpadom, uvođenju elekričnih autobusa, sređuju parkove i površine za decu.

"To su delovi mozaika koji se se zove Beograd zelena prestonica Evrope, koji treba da se sklope u narednim godinama kako bi bili ponosni na svoj grad, kako bi imali čist zeleniji grad i kako bismo bili rame uz rame sa velikim metropolama ili manjim metropolama kao što je Ljubljana koji nose taj naziv", kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Biti deo zelene prestonice podrazumeva i odnos građana prema gradu. Beograd na putu ka zelenijem gradu, ima mnogo da radi i mogao bi da koristi iskustva Ljubljane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво