SDSM i VMRO-DPMNE ne posustaju, "pljušte" međusobne optužbe

Politička kriza u Makedoniji se ne smiruje jer predsednik Đorđe Ivanov još uvek odbija da mandat za sastav nove vlade preda lideru SDSM-a Zoranu Zaevu. Dok VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog tvrdi da je u Makedoniji već počela realizacija Tiranske platforme, SDSM odgovara da se demokratski procesi u Makedoniji odvijaju u saglasnosti s Ustavom.

VMRO-DPMNE je saopštio da se etnički Makedonci osećaju prevareno i izdano od strane SDSM-a koji želi da formira vladajuću koaliciju zasnovanu na "Tiranskoj platformi", dok je Zaev nedavno, kako se navodi, "izjavio da su Makedonci i Bugari isti narod, a slično je rekao i za Makedonce i Srbe", prenosi MIA.

Koalicija VMRO-DPMNE saopštila je da Zaev uživa u vređanju Makedonaca, "koje deklariše i kao Bugare i kao Srbe u istom danu", kao i da građani žele prevremene izbore koji bi omogućili formiranje vlade koja bi radila na ekonomskom napretku.

Stranka bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE tvrdi, takođe, da je u Makedoniji "počela realizacija Tiranske platforme" i da "pristižu fakture za antidržavno i izdajničko ponašanje SDSM-a i njihovog predsednika Zorana Zaeva".

"Taljat Džaferi je najavio da će ozvaničiti albanski jezik na celoj teritoriji, a Sobranje Republike Makedonije biće treći parlament u regionu u kojem će sednice biti vođene na albanskom jeziku", izjavio je na današnjoj pres-konferenciji poslanik VMRO-DPMNE Dragan Danev.

Naveo je da je Džaferi rekao da će sednice voditi i na albanskom i na makedonskom jeziku.

"Time se Taljat Džaferi javno narugao u lice Zoranu Zaevu koji je sopsvteni narod vređao i ponižavao samo da bi nelegalno izabrao Taljata Džaferija za predsedavajućeg Sobranja", rekao je Danev.

SDSM je na optužbe VMRO odgovorio pozivom makedonskog predsednika da da mandat lideru te stranke Zoranu Zaevu.

Ta partija poziva suparnički VMRO-DPMNE da preuzme ulogu konstruktivne opozicione stranke i navodi da je proces izbora nove vlade započeo izborom predsednika Parlamenta.

"Potvrdićemo našu posvećenost unitarnoj Makedoniji pre Ivanova i građani i nova vlada radiće u skladu sa Ustavom i evroatlantskom budućnošću države. Sve laži o navodnim pretnjama nacionalnim i državnim interesima, koje širi Nikola Gruevski iz ličnih razloga moraju da prestanu. Ivanov mora da se ponaša u skladu sa ustavom i pobuni protiv interesa Gruevskog", navodi se u saopštenju.

Reagujući na navode VMRO da je u Makedoniji "počela realizacija Tiranske platforme", SDSM je poručio da se "demokratski procesi u Makedoniji odvijaju u saglasnosti s Ustavom, zakonima i Poslovnikom (Sobranja)" i da je "međunarodna javnost pozdravila imenovanje novog predsedavajućeg Sobranja".

"Svi sada očekuju novu reformsku vladu građana Makedonije koja je državni prioritet. VMRO-DPMNE mora da nađe snage da bude konstruktivna opozicija koja će podržati reformske procese, umesto da produžuva sa lažima zarad ličnih interesa (bivšeg premijera) Nikole Gruevskog", navodi se u saopštenju SDSM, prenosi MIA.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 07. maj 2017, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

@Veliki politicari

A sta to nije tacno komsija? Hoces li da se iznenadis ako ti kazem da su Makedonci u Sidneju (Australija) uvek izlazili na demonstracije ustaske emigracije i albanske a protiv Jugoslavije ili Srbije, nikada nisu izasli sa nama Srbima kada smo mi protestovali protiv bombardovanja Srbije, ali su zato Grci, pravoslavni Arapi pa juznoamerikanci izlazili sa svojim zastavama da nas podrze.
Cime ste nas onda to vi zaduzili komsija pa da ocekujes neko postovanje, trazili ste (priznali ste Kosovo) eto vam sada pa uzivajte.

(nedelja, 07. maj 2017, 08:34) - anonymous [neregistrovani]

veliki politicari

bravo vi koji pisete ovi komentari stvarno ste veliki istoricari i politicari bravo

(subota, 06. maj 2017, 17:27) - Воронцов [neregistrovani]

Кад је то Србија имала корист од Македоније?

Србија је само страдала од некадашњег ВМРО. У нападу који су качаци извели у септембру 1913, на Краљевину Србију заслуге су имале и комите ВМРО. Исто је и са Дебарско-Охридским устанком 11. септембра 1913. када су заједно упали Албанци и комите ВМРО. Након стварања Краљевине СХС 1923. припадници ВМРО убили су 304 војника и ранили 1300. На крају припадник ВМРО је убио краља Александра. Итд.

(subota, 06. maj 2017, 15:38) - anonymous [neregistrovani]

prijatelj

nema batko vise prijatelji. ko prizna nezavisnost kosova ne treba racunati na neko iskreno prijateljstvo. tu je kraj batko

(subota, 06. maj 2017, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

@Stara srpska politika

Ne rece nam komsija a koju to korist ce Srbija imati od sukoba u Makedoniji, tako sto ce se sukobi preliti u Presevsku dolinu?
Jedinu korist ce imati Albanci i mozda Bugari, ako zapadna Makedonija resi da udje u sastav Bugarske kada Albanci dobiju sto traze a dobice. Vama nije jasno da je Makedonija za zapada uvek bila privremena tvorevina, prvo da se osigura totalni raspad Jugoslavije (bez neke rnje) a zatim da obezbedi stvaranje velike Albanije, BJRM je zamisljena kao takva, bivsa i privremena.

(subota, 06. maj 2017, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Stara srpska politika

kao fol "prijatelj", a s druge strane prizeljkuje sukobe kako bi izvukla korist!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">