Tiranska platforma, šta traže Albanci iz Makedonije

Tri najznačajnije albanske partije u Makedonije dogovorile su 7. januara zajedničku platformu za pregovore o novoj vladi.

Dokument, nazvan još i "Tiranska platforma", izazvao je niz kontroverzi zbog činjenice da su se lideri albanskih stranaka prethodno sastali u Tirani pod pokroviteljstvom premijera te zemlje Edija Rame. Dokument objavljujemo u celini:

Mi, predstavnici albanskih političkih stranaka u Makedoniji: Demokratska unija za integracije, Koalicija Besa, Alijansa za Albance (Demokratska partija Albanaca);

Poštujući slobodnu i demokratsku volju koju su albanski birači ispoljili na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra 2016. godine;

U duhu Ohridskog sporazuma, demokratije i potrebe da se ispune normativne obaveze koje proističu iz ustavnih amandmana;

Afirmišući zajedničke programske i strateške orijentacije Albaanaca i svih građana Makedonije;

Privrženi napretku i dugoročnoj stabilnosti Makedonije;

Vođeni zajedničkim opredeljenjem za mir, stabilnost, bezbednost, međunacionalnu kohabitaciju, u duhu jednakosti i dostojanstva, u skladu sa evropskim i međunarodnim konvencijama, religijskom harmonijiom i saradnjom u zemlji i regionu;

Odlučni, bez alternative, za integraciju u NATO i Evropsku uniju;

Slažemo se o međusobnoj podršci zajedničnoj političkoj agendi koja predviđa postizanje sledećih ciljeva tokom sledećeg, ili bilo kojeg narednog, mandata vlade:

1. Postizanje pune ravnopravnosti, u skladu sa Ohridskim sporazumom i Ustavom

• Striktno sprovođenje multietničkog principa u Ustavu Republike Makedonije, u kojem će Albanci biti priznati kao državotvorno stanovništvo. Podrška bilo kojoj zakonskoj ustavnoj inicijativi koja jača etičku jednakost albanske populacije.

• Postizanje pune jezičke jednakosti, upotrebu albanskog jezika na svim nivoima vlasti i garancije o upotrebi tog jezika kao osnovnog ustavnog prava. Ustav Republike Makedonije treba da definiše da su "makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo i albanski jezik i njegovo pismo zvanični jezici Republike Makedonije".

• Sveobuhvatna rasprava o zastavi, himni i držanim simbolima Republike Makedonije, tako da državni simboli održavaju multietničko društvo i etničku jednakost.

• Usvajanje Rezolucije u Parlamentu Republike Makedonije kojom bi se osudio genocid nad albanskim narodom u Makedoniji od 1912. do 1956. godine.

2. Postizanje ekonomske jednakosti i društvene stabilnosti, posebno kroz jednak regionalni razvoj

• Uspostavljanje novog mehanizma, u formi državnih komiteta za finansiranje opština, usmerenih ka pravednijem donošenju odluka o državnim fondovima u korist opština.

• Formiranje Ministarstva za politički sistem i odnose među zajednicama, kao tela odgovornog za prava zajednica i intenziviranje ekonomskog i društvenog razvoja u zapostavljenim područjima.

• Postizanje jednake zastupljenostima u bezbednosnim službama, vojsci, obaveštajnim službama i sudstvu.

• Postizanje jednakog predstavljanja na svim nivoima vlasti, kao i državnim agencijama i društvenim preduzećima.

3. Jačanje vladavine prava, kao pretpostavke za napredak u evroatlantskim integracijama.

• Sprovođenje reformskog plana, u skladu sa sporazumom iz Pržina, Pribeovim preporukama, Hitnim prioritetima reformi koje je predložila Evropska komisija, kao i preporukama Dijaloga o pridruživanju sa EU.

• Podrška nepristrasnom radu Specijalnog tužilaštva, bez političkih i etničkih predrasuda.

• Rasvetljavanje slučajeva i sudskih postupaka "Sopot", "Brodec"m "Monstrum" i "Kumanovo" preko istražnih komiteta, ili nezavosnog međunarodnog tela.

4. Stvaranje duha poverenja u funkciji dobrih međuetničkih odnosa, kao ključne pretpostavke političke stabilnosti zemlje.

• Afirmativne mere kako bi se obezbedilo finansiranje albanskih kulturnih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou.

• Formiranje centralne institucije za usavršavanje jezika zajednica, uključujući obuku prevodilaca, urednika i lektora.

5. Rešavanje problema imena, u saglasnosti sa evropskim vrednostima i načelima međunarodnog prava.

• Usvajanje Zajedničke obavezujuće rezolucije u Skupštini Republike Makedonije koja će obavezati Vladu Makedonije da radi aktivno u cilju rešavanja spora oko imena.

• Uključivanje Albanaca u radne grupe za direktne pregovore sa Grčkom.

6. Dobri odnosi sa susedima

• Uključivanje Albanaca u radne grupe za direktne pregovore sa Bugarskom.

• Saradnju sa Kosovom i Albanijom oko integrisanog upravljanja granicama.

• Otvaranje novih graničnih prelaza.

7. Brza integracija u NATO i Evropsku uniju.

Postizanje gore navedenih tačaka otvoriće put Makedoniji ka integraciji u NATO i otvoriti pregovore o članstvu u EU.

Postizanje ovih ciljeva biće nadgledano preko uspostavljanja Okruglog stola albanskih parlamentarnih stranaka.

Okrugli sto albanskih parlamentarnih stranaka će funkcionisati na principu rotacije i služiće kao platforma za harmonizaciju političkih akcija i transparentnu komunikaciju sa međunarodnim partnerima Makedonije, tražeći prevashodno podršku EU i međunarodnih institucija.

Okrugli sto će utvrditi rokove za postizanje gorenavedenih ciljeva, u saglasnosti sa zakonima i Ustavom Republike Makedonije.

broj komentara 24 pošalji komentar
(nedelja, 30. apr 2017, 20:33) - Vasilije [neregistrovani]

jedinstvena makedonija

Neka Nemci i Amerikanci to urade kod sebe .Nemci da daju Turcima sva prava i burke.A Amerikanci Crncima i Indijancima sva prava i jezik i pismo.toliko druzebriznici.

(nedelja, 30. apr 2017, 11:08) - DAVOR [neregistrovani]

Sporna tacka 7

Svi ovi zahtevi iz platforme bi prosli neopazeno i verovatno bi ih prihvatio i VMRO uz neke izmene i puno nacionalisticke demagogije da nije tacke 7. Zar nije Gruevski iz prve priznao Ksovo? Sto je uradio na insustirabje i zahtev DUI bez ijakve zadrske. E kod tacke 7 je vec doslo do toga da se dugovi vracaju stranom sponzoru kao sto je bio slucaj i u Crnoj Gori.

(nedelja, 30. apr 2017, 10:06) - Aotearoa [neregistrovani]

Obicna demagogija !

@ Suprotno Oh, znaci inicijativa (inace tako se pravilno kaze) za platformu, je upravo vrlo pozitivna za Republiku Makedoniju i ona treba da bude cak i zahvalna, sto ce pomocu nje moci resiti jedan veliki problem koji ima sa svojim susedom !?

(nedelja, 30. apr 2017, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Stanovništvo

Možemo da pričamo šta hoćemo, ali oni su uvek imali jasan plan, da se rađaju 5 puta više nego i Srbi i Makedonci. Sada je teško reći 'ovo je moja država?, ako nas nema. Zato plaćamo zabludu o jugoslovenskom bratstvu i nonšalantno prihvaćanje njihovog množenja i da je ovo naše za sva vremena. Dokazaše Albanci da to nije tako. U Jugoslaviji su bili relativno mirni radili za budućnost, a mi smo spavali u lovorikama. Sada mogu da budu i nestrpljivi i nasrtljivi. Osećaju se jako zbog brojnosti i nerazumne politike Zapada.

(nedelja, 30. apr 2017, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

I

onda se neko cudi sto predsednik odbija da potpise,ovo je ucenjivacka platforma sa kojom Albanci preuzimaju kontrolu nad Makedonijom i njenom sudbinom,a oni ni ne kriju sta rade jasno i kordinisano pricaju o velikoj albaniji,i onda neko treba da potpise ovakav dokument,to sto Brisel pomaze na balkanu i radi je sramota,neka kod sebe uvode da manjine menjaju zastave,ime drzava i ostale stvari,i nek im daju glavnu rec i svoje fotelje,Makedonija je nazalost samo jos jedna zrtva njihove karakondzula politike za balkan.

(nedelja, 30. apr 2017, 09:26) - dobro jutro [neregistrovani]

albanci u cg

u cg albanci samo u ulcinju cine vecinu ,albance nikad nije ni zanimala siromasna i kamenita crna gora ,oni su se sirili u pitome krajeve kosova metohije ,makedonije i td

(nedelja, 30. apr 2017, 08:20) - Protivnik lupanja! [neregistrovani]

U CG živi 31.000 Albanaca,

što je oko 5% ukupnog stanovništva od 623.000!(Za:"Mislim da nije sledeća CG jer tamo ima jako malo Albanaca.")

(nedelja, 30. apr 2017, 07:41) - anonymous [neregistrovani]

Integrisano

Najvise mi se svidja ono oko: "...integrisanog upravljanja granicama" s Kosovom i Albanijom. To je velika Albanija, s tim sto sad ne ide pola Makedonije u nju, vec citava! Problem nije sto Albanci to rade, vec sto se Ameri i Eu prave da to ne vide.

(nedelja, 30. apr 2017, 07:12) - anonymous Lala [neregistrovani]

Divota,

Menjanje zastave , verovatno će dodati crnog orla a nije sigurno da će i ime ostati nepromenjeno pošto će i himnu da menjaju .

(nedelja, 30. apr 2017, 05:57) - anonymous [neregistrovani]

Genocid

Genocid nad Albancima 1912-1956? Stvarno? E pa svaka cast Makedoncima ako se ispod ovoga potpisu...