Pupovac: Nalepnice u Vukovaru nastavak antisrpske kampanje

Nalepnice u Vukovaru sa natpisom na engleskom jeziku "Srpsko porodično stablo" i slika stabla sa kojeg vise ljudi nisu samo uvredljive, već preteće poruke koje predstavljaju nastavak antisrpske kampanje u Hrvatskoj, izjavio je predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac.

"To su poruke kojima se poziva na nasilje prema pripadnicima naroda koji je u Drugom svetskom ratu zbog politike - Srbe na vrbe, zapravo doživeo istorijski genocid, doživeo strašno stradanje, a doživeo je stradanje i tokom rata 1991-1995. godine", rekao je Milorad Pupovac za Radio Beograd. 

Kaže da Srba, kojih u Hrvatskoj ima četiri i po odsto, ne mogu imati mira i ne mogu da uživaju prava koja su zajedno sa većinskim narodom izborili, boreći se za to da pre ulaska u EU urede Hrvatsku kao zemlju ravnopravnih građana, vladavine prava i demokratske vrednosti. 

"Šokantno je da se nakon tako kratkog vremena obnavljaju stvari koje smo mislili da smo ih uspeli jednom za svagda smestiti u istorijski okvir", primetio je Pupovac, koji od vlade u Zagrebu očekuje da promeni pristup prema Srbima u Hrvatskoj, i da uvidi da ovo što se dešava postaje opasno. 

U poslednjih 15 dana, podsetio je, čuju se poruke o zabranjivanju i proterivanju manjinskih predstavnika, što se odnosilo na Srpsko nacionalno veće, ali i na nedeljnik "Novosti" koje to veće izdaje, a sve zbog "tobožnjeg govora mržnje". 

Pupovac, međutim, objašnjava da "Novosti" prenose kritiku ili se ponedka služe parodijom i satirom da bi predsatvili ono što se događa u pojedinim političkim procesima u Hrvatskoj. 

"To po svojoj prilici iziskuje drugačije poruke vlade nego što smo ih imali do sada", ističe Pupovac, i navodi da su Srbi u Hrvatskoj zadovoljni saradnjom sa Vladom Srbije, zato što iz Beograda dobijaju podršku i pomoć u rešavanju problema sa kojima se suočavaju. 

On podseća da predstavnici Srba iz Hrvatske imaju direktnu komunikaciju sa premijerom Srbije, sa kabinetom predsednika i sa pojedinim ministarstvima. 

"Vlada Srbije je pomogla srpskoj zajednici u periodu 2015-2016. godine, pomogla je institucijama srpske zajednice kao što su Srpsko nacionalno veće i Srpsko kulturno društvo Prosveta i to nije beznačajna pomoć. Bez te pomoći sasvim sigirno institucije ne bi mogle obavljati funkcije koje obavljaju", naveo je Pupovac. 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">