BIRN: Hrvatska prodaje oružja pobunjenicima u Siriji

Hrvatska je drastično povećala prodaju municije iz jugoslovenskog i ratnog razdoblja Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, uprkos upozorenjima organizacija za ljudska prava o ilegalnom preusmeravanju pošiljki u ratna područja, što predstavlja kršenje međunarodnih zakona, piše Balkanska istraživačka regionalna mreža.

U prvih devet meseci prošle godine, Zagreb je prodao municije, mina i raketnih bacača u vrednosti od 83 miliona evra (88 miliona dolara), otkrivaju Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

Cifre za period od oktobra do decembra tek treba da budu objavljene.

Video-snimci i fotografije koji su se pojavili iz Sirije pružaju uverljive dokaze o prisustvu municije i oružja hrvatske proizvodnje u toj državi.

Hrvatska je, kako se navodi, jedna od prvih država koje su isporučile oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha municije tokom zime 2012. godine.

Oprema je usmerena preko Jordana, plaćena od Saudijske Arabije uz koordinaciju CIA, duž puta kojim je od tada iz srednje i istočne Evrope preneto oružje u vrednosti većoj od milijardu evra.

Od trenutka kada su te prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore da detalji te trgovine ne bi dospeli u medije, uklanjanjem ključnih informacija kao što je konačno odredište iz službenih izveštaja, preneo je Balkaninsajd.

Novinari su, međutim, našli način da zaobiđu tajnost, korišćenjem malo poznatih podataka UN o trgovini, koji su otkrili kako je Hrvatska izvezla više od 2.600 tona decenijama stare municije (koju je hrvatska vojska proglasila viškom) moderno opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između februara i septembra 2016. godine.

Od decembra 2012. godine i početka rata u Siriji, Hrvatska je izvezla oružje i municiju vrednu 126 miliona evra (134 miliona dolara) Saudijskoj Arabiji i 44 miliona evra (47 miliona dolara) Jordanu, prema podacima sa internet stranice UN Komtrejd, koja objavljuje detaljnu međunarodnu statistiku o trgovini dobrima iz 99 različitih kategorija, uključujući municiju.

Pre toga, trgovina oružjem i municijom je bila praktično nepostojeća u Hrvatskoj.

Hrvatska je ukupno isporučila više od 6.000 tona municije za ručno i lako oružje, koja je verovatno podrazumevala metke, minobacačke projektile, rakete, granate, samo zalivskom kraljevstvu. To je jednako težini 750 miliona metaka za kalašnjikove AK-47.

Između 2012. i 2014. godine, Hrvatska je odobrila izvozne licence vredne 302 miliona evra Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za četiri ključna dobavljača sirijske opozicije.

Brojke, poslednje dostupne, uglavnom su zasnovane na izveštajima Evropske komisije.

Podaci UN o trgovini pokazuju da je pre 2012. godine Hrvatska izvezla manje od milion evra municije godišnje, ali je ta cifra porasla od početka sirijskog građanskog rata na 4,7 miliona evra (pet miliona dolara) 2012. godine; 30 miliona evra (32 miliona dolara) 2013. godine; 35 miliona evra (37 miliona dolara) 2014. godine; 6,6 miliona evra (sedam miliona dolara) 2015. godine i 77 miliona evra (82 miliona dolara) 2016. godine.

Hrvatska nema veću aktivnu proizvodnju municije i u prethodnim godinama je uvezla manje količine oružja, što ukazuje da ovi izvozi potiču od velikih zaliha Ministarstva odbrane Hrvatske koje datiraju iz Jugoslavije i ratova za nezavisnost iz ranih devedesetih.

Kako se navodi, Hrvatska istrajno odbija da prizna da ostvaruje ogromnu dobit od likvidacije svojih zaliha na ratištima na Bliskom istoku, ali dokumenti koje je objavila organizacija pod imenom "Regionalni pristup smanjenju zaliha" pokazuju veliki porast prodaje zagrebačkih zaliha koji se poklapa sa početkom građanskog rata u Siriji.

Dodaje se i da je portparol Ministarstva ekonomije prvo rekao novinarima BIRN-a i OCCRP da nije bilo izvoza bacača raketa ili granata Saudijskoj Arabiji tokom 2016. godine, a kada su ga novinari suočili sa službenim brojkama iz UN i Hrvatskog zavoda za statistiku, koje govore suprotno, on nije imao komentara.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 21. feb 2017, 15:27) - anonymous [neregistrovani]

@ hrvatska prodaje oruzje

Srbija ne prodaje oruzje na podrucja zahvacena ratom ili drzavama koje su u ratu kao i trecim drzavama koje prodaju oruzje teroristima.Jos jedna cinjenica Milos i Lazar nisu izlozeni u "Dubaju".

(utorak, 21. feb 2017, 15:19) - anonymous [neregistrovani]

pricam ti pricu

Pa bolje da proda oruzje njima nego da ih upotrebi protiv nas...,to nije nikakva tajna...i nase oruzje ko zna gde ce da zavrsi... Zna se da su USA najveci izvoznici oruzja koji su dozvolili hrvatima da uzmu koji dolar.....To se radi vekovima....

(utorak, 21. feb 2017, 14:29) - M.D. Oslo. anonymous [neregistrovani]

Oružje

Se može prodavati onim zemljama sto nisu u ratu. I Norvezani i mnoge druge zemlje prodaju, ali prodavati pobunjenicima sto naveko vode rat je greska. EU treba da se angazuje i da kazni ovakve prodaje,to je sramota za EU. Ili ???

(utorak, 21. feb 2017, 14:20) - Rade [neregistrovani]

oruzje

Kada je propala istocna Nemacka, Helmut Kohl je bratskoj Hrvatskoj poklonio ceo vojni arsenal ukljucujuci i onih 5 migova ruske proizvodnje (koji su trebali biti unisteni).Odstampao im novc (koji su brzo morani povuci zboz slicnosti tadasnje marke) , pasose i licne karte.

(utorak, 21. feb 2017, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

Transparentnost na delu!

Novac vrti sve!

(utorak, 21. feb 2017, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Hrvatska prodaje oruzje!

Pa sta bre neka prodaju nijhova stvar!A zar mi ne prodajemo oruzje u ratna podrucja i svugde gde moremo tj kao i svi ostali a Amerika i Rusija prodale bih rodjenog oca za dobre pare i bas njih briga kome ide oruzje i u koje drzave!Zar smo mi Milosa iLazara izlozili u Dubaju da ga svet gleda ili da ga prodamo! E svasta!

(utorak, 21. feb 2017, 12:51) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Zgrozen sam

Ta veza sa Saudijskom Arabijom i sponzorima traje jos od rata u BiH.

(utorak, 21. feb 2017, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

Trgovina sa vragom

Ovi su "spremni" na svasta.