Azimov: Rusija je prva priznala nezavisnost Hrvatske

Ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao je da Moskva razume obaveze koje Hrvatska ima prema EU i NATO-u, ali da smatra da to neće biti prepreka jačanju odnosa dve zemlje.

Anvar Azimov je na konferenciji za novinare posvećenoj stanju i perspektivi rusko-hrvatskih odnosa rekao da je ova godina posebno važna za te odnose, pošto se 17. februara obeležava 25. godišnjica ruskog priznanja Hrvatske, dok je 25. maja 25. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, prenela je agencija Hina.

Rekao je da su zvanično druge države prve priznale Hrvatsku, ali da je "faktički prva bila Rusija".

To je, prema njegovim rečima, bilo u oktobru 1991, kada je sovjetski lider Mihail Gorbačov sazvao sastanak na kojem su učestvovali predsednici Hrvatske i Srbije Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

"Rezimirajući vrlo teške pregovore, on im je otvoreno rekao: nezavisnost Hrvatske je realnost i s time se moramo pomiriti", rekao je Azimov.

Naveo je da je Rusija spremna za obnovu političkog dijaloga s hrvatskim vođstvom i da se radi na organizovanju susreta ministara spoljnih poslova dve zemlje u najskorije vreme, dodajući da će "možda biti još iznenađenja" o kojima sada ne može da govori.

"Ja ne mogu da otvorim sve karte, ali mogu reći da bi se u najskorije vreme takav politički dijalog mogao ostvariti", rekao je ruski ambasador.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво