Grabar Kitarović: U Hrvatskoj fašizma nema, ali zato u Srbiji...

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema, za razliku od srpskog parlamenta gde 21 poslanik tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag". Ističe da je Hrvatska nastala "iz borbe sinova ustaša i partizana", dodajući da se"ne treba zavaravati da će mir i stabilnost na ovim prostorima vladati večno".

"Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema nijedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku.

"Za razliku od toga, u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem", rekla je Grabar Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese" HRT-a.

Rekla je da Hrvatska želi da u Srbiji ima "političkog partnera sa kojim će rešavati otvorena pitanja".

"Do teških pitanja još nismo ni došli. Ali, Srbija treba da promeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobedila u Domovinskom ratu, 'Oluja' je bila legitimna operacija, Srbija to neće da prizna, ali možemo da idemo dalje u našim odnosima", poručila je Grabar Kitarovićeva.

Kaže da se "realno gledajući, Republika Srpska ponaša kao zasebni identitet (u BiH) i skoro kao samostalna država".

Govoreći o prazniku RS, predsednica Hrvatske tvrdi da "Republika Srpska nije nastala 9. januara (1992), već na osnovu Dejtonskog sporazuma".

"Ceo taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara", smatra Grabar Kitarovićeva.

Napominje da je (predsednik RS) Milorad Dodik najavio referendume koji bi mogli da dalje destabilizuju BiH.

"Međunarodna zajednica je reagovala, ali ne dovoljno čvrsto, i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pažnja na BiH. Treba da se napravi nešto dobro, unapred spreče potencijalni sukobi bilo kakvih razmera", rekla je hrvatska predsednica.

Izjavila je i da je tokom nedavne posete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala "o odnosima sa susednim državama" Hrvatske.

"Razgovarali smo o odrednicama Trampove spoljne politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora da nađe svoje mesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susedstvu i o odnosima sa susednim državama i njihovim integracijama", navela je hrvatska predsednica.

Grabar Kitarovićeva kaže da je "shvatila da politika Trampove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer tu nema rata i nema turbulencije".

"Fokusiraće se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika verovatnoća da će se i dalje komplikovati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO-u nama susednih država još više usporiti", ocenila je hrvatska predsednica.

Dodala je da Hrvatska "mora da se pozicionira kao sagovornik, kao susedna država koja može da radi na stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво