Inicijativa mladih prelepila ploču u Jasenovcu

Zbog neadekvatne reakcije institucija, Inicijativa mladih za ljudska prava jutros je prelepila spomen-tablu na kojoj je istaknut pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu.

U saopštenju za javnost i pismu upućenom HOS-u, koji je postavio spornu tablu, Incijativa mladih ističe da su prelepili tablu "u cilju obrane temeljnih vrednosti Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji".

"Na ploči je istaknut tekst 'Za dom spremni' koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH", ističe se u saopštenju.

Podsećaju na to da je, raspravljajući o ovoj tabli, nadležni odbor zaključio da takav tekst vređa žrtve i da je potrebno preduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

"Budući da Vlada Andreja Plenkovića do danas nije preduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala ni minimum političke hrabrosti u zaštiti vrednosti temeljnih načela Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećenja ploče, istu prekrila pismom članovima udruženja koje je ploču i postavilo", kaže se u saopštenju, prenela je regionalna televizija N1.

U pismu HOS-u navode da je Hrvatska svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jemči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima.

"Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalisali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismejavate žrtve ustaškog fašističkog terora, koji je baš ovu zemlju ovde natopio njihovom krvlju", navodi Inicijativa u pismu HOS-u.

Naglašavaju da je "sramotno i obeshrabrujuće" odsustvo adekvatne reakcije nosilaca vlasti i institucija, koji su dužni da sankcionišu takva nastojanja.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 29. dec 2016, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Bez!

Polemike treba skloniti tu sramnu plocu ,a ne ponositi se sa njom.

(četvrtak, 29. dec 2016, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

...

Dosta više sa tim "inicijativama" za punjenje džepova ciničnih "aktivista". Osim obično ne više od desetak mladih koji masno naplate svoje "akcije", ovakvi plakatići ne predstavljaju nikogNetrpeljivost Srba i Hrvata iskrena je i jaka To ipak ne znači da Hrvatska i Srbija ne treba da imaju minimalna političke i funkcionalne ekonomske veze Ovako ili onako, novac je taj koji odlučuje Ako se pojavi ekonomski interes, neke stvari se mogu i zanemariti Što se te nacističke ikonografije tiče, svako ko je živeo u SFRJ zna da je sve to oduvek bilo tu, jedino što je u vreme Jugoslavije bilo gurnuto pod pokrivač tadašnje ideologije.

(četvrtak, 29. dec 2016, 12:04) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Hrvatska

Jos nisu uspeli citavu mladez da otruju a mislim da nece ni moci posto ce uvek biti mladih koji razmisljaju svojom glavom. Bravo

(četvrtak, 29. dec 2016, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Ma pustiti ti to.

Zaboravi svijet na nacizam i fašizam, kad treba napadati i ubijati muslimane i krasti im sve, pogotovo naftu.

(četvrtak, 29. dec 2016, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija je propast sveta !!!

Nista drugo sem propst sveta ta vasa demokratija.

(četvrtak, 29. dec 2016, 11:09) - Protivnik lupanja! [neregistrovani]

Svi diktatori su bili istog mišljenja:

"Свет под тзв . демократијом ће пропасти"- Samo što nije!

(četvrtak, 29. dec 2016, 10:52) - Воронцов [neregistrovani]

Свет под тзв . демократијом ће пропасти

Разлог је једноставан . Тзв. демократија не дефинише шта је дозвољено, а шта не. Е па тако постану дозвољене и идеологије попут нацизма. И Хитлера је демократија довела на власт , а он је онда нашао пуну Европу истомишљеника. Уместо да данас тзв демократија забрањује и помисао на расистичке идеологије она то мирно посматра. То води само суноврату демократије и човечанства.