Nacional: Krstičević se tereti za masakr srpskih žena i dece

Potpredsednika hrvatske vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića terete za ratni zločin nad srpskim civilima kod Jajca, piše zagrebački "Nacional", pozivajući se na informacije iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina iz Banjaluke. Hrvatski premijer: Čvrsto stojim iza Krstičevića, njegova jedinica u to vreme bila u Splitu.

Hrvatski nedeljnik obelodanio je, kako tvrdi, do sada "nepoznate i zataškavane" prijave protiv Krstičevića, zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima.

Najnoviji broj ovog nedeljnika navodi se da je reč o ratnom zločinu počinjenom tokom akcije "Maestral" 13. septembra 1995. u selu Bravnice, nedaleko od Jajca.

"Nakon što su 13. septembra 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske napali Srbobran (Donji Vakuf), srpsko stanovništvo s tog područja, među kojima je bilo najviše žena, dece i staraca, bežeći pred njihovim napadom krenulo je ka Jajcu i Banjaluci. Kolonu koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu napali su 13. septembra 1995, kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih sačekali u zasedi i počeli nemilosrdno ubijati", navodi Nacional.

Ističe se da je reč o nenaoružanim i potpuno zatečenim civilima, u izbegličkoj koloni, koji nisu pružali nikakav otpor.

"Prilikom tog napada neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni. Prema iskazima svedoka, samo u jednom autobusu, usred vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika, da bi taj isti autobus sa žrtvama potom gađali zoljom i zapalili s preostalim ranjenima i mrtvima", stoji u tekstu.

Nacional priču u Krstičeviću donosi na naslovnoj strani, pod naslovom "Krstičevića terete za masakr 32 izbeglice, žena i dece", uz napomenu da je reč o dosad nepoznatim i zataškavanim krivičnim prijavama protiv potpredsednika Vlade Hrvatske zbog ratnog zločina.

Nedeljnik citira i Krstičevića, koji tvrdi da nema veze sa tim i da njegova jedinica nije boravila na području Jajca. 

"Slučaj Krstičević" pokrenut je nakon hapšenja deset hrvatskih državljana u Orašju, Bosna i Hercegovina, koji se terete za ratni zločin nad srpskim civilima.

Nakon tog hapšenja, početkom ovog meseca, naime, Krstičević je iznenada otkazao odlazak u Sarajevo, što su mu savetovale bezbednosne službe koje, kako se navodi, nisu mogle da mu garantuju bezbednost.

Uveren da se ne plaši hapšenja i da je čist, Krstičević je prošle nedelje boravio na teritoriji BiH, ali u Međugorju, gde se sastao sa svojom bosanskohercegovačkom koleginicom.

Nacional, međutim, navodi da se predmet protiv Krstičevića u Tužilaštvu BiH vodi pod brojem KT-RZ-192/05, a u kojem su pored aktuelnog ministra osumnjičeni Tihomir Blaškić, Stanko Sopta i Mario Petrović.

Napominje se da je sadržaj tog predmeta za zagrebački nedeljnik otkrio Republički centar za istraživanje ratnih zločina iz Banjaluke.

"Prema saznanjima kojima Centar raspolaže, Krstičević je osumnjičen kao komandant 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske iz Splita, koja je u vreme izvršenja krivičnog dela ratnog zločina borbeno delovala na području opštine Jajce", rekli su neimenovani izvori iz tog centra.

Plenković: Krstičevićeva jedinica u to vreme bila u Splitu

Reagujući na navode Nacionala, hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je da čvrsto stoji iza Krstičevića.

I dok je Plenković uveren da je reč o pokušaju diskreditacije Krstičevića, ministar odbacuje medijske napise i ističe da je 13. septembra 1995, kada se prema Nacionalovim tvrdnjama dogodio navodni zločin u selu Bravnice nedaleko Jajca, 4. gardijska brigada uopšte nije bila u BiH nego u svom sedištu u Splitu, prenela je Hina.

"Ovo je jedna od informacija u medijskom prostoru koja, pretpostavljam, za cilj ima njegovu političku diskreditaciju. Mislim da od toga na kraju neće biti ništa", kazao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Ponovio je da je stav vlade da se sva krivična dela, svi eventualni zločini, moraju istražiti, te procesuirati one koji su za njih odgovorni.

"Ali manipulacije sa informacijama koje bi u pozadini imale političku destabilizaciju je nešto što kao predsednik vlade ne prihvatam", dodao je hrvatski premijer.

I Krstičević smatra da je reč o pokušaju destabilizacije i "specijalnom ratu" protiv 4. gardijske brigade, njega kao zapovednika, ali i protiv Hrvatske.

"Vi znate da sam kroz izbor svojih saradnika i svojih savetnika formirao dobar tim i da sam krenuo u proces da unapredimo naš sistem bezbednosti, da se naša Hrvatska može nositi kvalitetnije sa svim ovim ugrožavanjima i rizicima", naveo je Krstičević.

Ministar kaže da ne zna zbog čega Nacional vodi rat protiv 4. gardijske brigade, protiv njega i protiv Hrvatske.

"Zašto taj nedeljnik radi to, zašto nas želi destabilizovati za koje interese on radi, za kojeg vlasnika radi ja to ne znam. Ja mu samo poručujem da u tome neće uspeti", zaključio je Krstičević.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 23. nov 2016, 17:49) - anonymous Lala [neregistrovani]

A ko će ga znati ,

Ne znam dali gosn' Plenkovic stvarno veruje u ono što govori ili ono što govori zna da nije istina, jedno je sigurno da njegov ministar Krsticevic neće priznati krivicu sve dotle dok ga državni vrh ubeđuje da nije kriv.

(utorak, 22. nov 2016, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

katarza

mora se inzistirati na gonjenu ratnih zlocinaca,jer drugacije Hrvatska nece proci svoju katarzu.

(utorak, 22. nov 2016, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Krsticevic nema "veze" ni sa cim, a....

....to sto su njegove jedinice (postrojbe), masakrirali srpske civile: zene, decu, starce, pa to nema veze sa - njim!

(utorak, 22. nov 2016, 12:00) - R,Zivkovic,Rot-dam [neregistrovani]

Nacijonal

Da citava hrvatska se digla na noge kada su uhapseni hrvati nig nekoliko zbog ratnog zlocina u Bosni nad Srbima! Isti slucaj kada su bili osudeni Gotovina i Cermenko ili tako nesto u Hagu na prvom presudom 24-18 godina i bise na zalbenom postupku oslobodeni svake keivice! Ali sta je za njig 32 osobe srpske nacijonalnosti daig prvo pola pobiju a pola zive zapale, a to su bile Zene i Dejeca i starci?! Zato je taj isti sada Krsticev koji je sudjelovao u tom zlocinu u napreden za Ministra vojnog ili tome slicno!Verovatno tomu je nagrada za zlocin!!!!!!

(utorak, 22. nov 2016, 11:37) - Rade [neregistrovani]

Hrvatska

Dali u Hrvatskoj neko ima ciste ruke?