Grčki parlament usvojio nove mere štednje

Deset dana posle posete predstavnika grčkih poverilaca Atini, grčki parlament je usvojio nove mere štednje. Mere se posebno odnose na privatizaciju javnih preduzeća za distribuciju vode i električne energije.

Za usvajanje mera glasala su 152 od ukupno 293 poslanika, dok je protiv bio 141 poslanik, rekao je potpredsednik parlamenta Jorgos Varemenos.

Predlog o usvajanju podržali su samo poslanici vladajuće koalicije levičarske Sirize premijera Aleksisa Ciprasa i stranke Nezavisni Grci (Anel), a predstavnici opozicije, među kojima je i desničarska Nova demokratija, glasali su protiv.

Odlukom parlamenta otvoren je put za deblokiranje 2,8 milijarde evra zajma Grčkoj, koji od juna kasni zbog pregovora grčkih vlasti sa poveriocima.

Više od 500 ljudi okupilo se večeras ispred zgrade parlamenta na poziv sindikata javnih preduzeća i manjih levičarskih stranaka u znak protesta zbog usvajanja mera.

Novi set mera usvojen je po hitnom postupku i posebno se odnosi na reorganizaciju tržišta električne energije, ubrzanje privatizacije javnih preduzeća po francuskom modelu i upravljanje bankarskim kreditima.

Usvajanje mera usledilo je 10 dana posle posete predstavnika grčkih poverilaca Atini radi procene grčkog duga, što se redovno događa od 2010. godine, kada je Grčka stavljena pod nadzor EU i MMF-a.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 28. sep 2016, 10:21) - Противник лупања: [neregistrovani]

Репарације су одавно регулисане уговорима;

А Грци су појели своју државу!-(Пензије са 50 година, и сличне занимације!)

(sreda, 28. sep 2016, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Pročitati pažljivo još jednom

Jer reče i distribucija vode! Dotle došlo? Strašno! Pa to je pravo na život! Samo možda je Grčka u prednosti jer ona još potražuje od Nemačke ratnu štetu...A, šta je s Jugoslavijom koje više nema, a koja je naplatila štetu...Ima li itko u regionu uvida u finansijsko poštovanje sukcesionih prava i obaveza?

(sreda, 28. sep 2016, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Procitati pazljivo

Eto nama nase sudbine na vidiku. Na ivici smo da odemo u tom pravcu. Ne daj boze, ali sve na to mirise. Na sva usta o haracu na gradjane u obliku ubiranja poreza, a o MMF-u i zaduzivanju ni reci.

(utorak, 27. sep 2016, 23:50) - anonymous [neregistrovani]

Eeee braco samo vi usvajajte narod je odavno opljackan !

Sta ce jest kamenje ?