Nezavisne: Ukidaju se table "Dobro došli u Republiku Srpsku"?

Na svim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini uskoro će stajati zastava i obeležja države BiH, što do sada nije bio slučaj, navode "Nezavisne novine".

Kada, na primer, iz Crne Gore preko graničnog prelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH, dočekuje vas velika tabla sa ćiriličkim natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku“" i engleskim "Welcome to Republic of Srpska", ali nigde nema nikakvog obeležja BiH.

Načelnik Odeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević rekao je za Fenu da, kada je reč o državnim obeležjima na graničnim prelazima, na njima moraju stajati sva obeležja države BiH.

To je potvrdila i portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković, koja je rekla da je Savet ministara BiH u martu 2016. zadužio sve bosanskohercegovačke institucije da preduzmu mere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamene zastave, te su podeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smeštajne objekte organizacionih jedinica"“, rekla je Dujkovićeva, prenosi Avaz.

Istakla je da na graničnom prelazu ne može da stoji samo tabla s nazivom nekog od bosanskohercegovačkih entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava BiH.

Bosna i Hercegovina ima 83 granična prelaza, od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj.

U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluka.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. sep 2016, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Normalna stvar

Svakako da na državnoj granici moraju da stoje obeležja same države. Ko to dovodi u pitanje stvarno nije normalan. S druge strane, apsolutno je tačno da po celoj Evropi (a i Americi) postoje i obeležja republika, oblasti, opština, gradova, itd. Dakle, obeležja RS treba da stoje, ali moraju da postoje i (prvo) obeležja BIH.

(ponedeljak, 26. sep 2016, 11:08) - глас разума [neregistrovani]

постављање да, мењање не!

Наравно да имају свако право да отклоне пропуст и поставе и табле и заставе БиХ... али немају права скидати табле и заставе Републике Српске које могу и морају остати пар десетина метара иза табли БиХ. Ко је путовао по иностранству је имао јасну прилику да то уочи, када нпр. уђете из Аустрије у Немачку после табле која вас обавештава да сте ушли у Немачку стоји и табла да сте на територији слободне државе Баварске ("Freistaat Bayern") са све баварским грбом. Исто тако унутар Немачке када прелазите из једне у неку другу од 16 савезних земаља свуда стоји одговарајућа табла, што је у надлежности сваке земље како ће обележити совје унутрашње границе. А код спољних граница важи принцип да прво иде табла савезне државе, па иза тога унутрашње немачке земље. Иста ситуација је и у Аустрији, Француској, Белгији...

(ponedeljak, 26. sep 2016, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

table

Ovako je pocelo sa Slovenijom...dalje znate...

(ponedeljak, 26. sep 2016, 09:30) - Маја [neregistrovani]

А што?

Јер им се не свиђају резултати референдума?

(ponedeljak, 26. sep 2016, 07:47) - Boki [neregistrovani]

Table

Ko je kriv institucijama BIH što nisu postavile odgovarajuća znamenja na mjestima koja su pod njihovom nadležnošću? Republika Srpska sigurno nije. Pa neće valjda RS plaćati nešto za šta postoje stavke u budžetu tih institucija. Table Srpske će sigurno ostati kao i table gradova i sela, a ko šta stavlja na granični prelaz je problem onoga ko ih nadzire.

(ponedeljak, 26. sep 2016, 04:11) - anonymous [neregistrovani]

ne

ako je do sada 20 godina stajao znak RS treba da stoji i ubuduce.

(ponedeljak, 26. sep 2016, 03:13) - 25 [neregistrovani]

Znakovi treba da ostanu

BiH organi slobodno mogu stavljati oznake BiHa po granicama, ali niko nema pravo uklanjanja tabli dobrodoslice u Republiku Srpsku, bilo gde se u nju ulazi, ili iz federacije, ili iz drugih drzava, jer bi to bilo iskljucivo motivisano nacionalnom mrznjom i netrpeljivoscu. I u Americi i svugde u svetu, postoje takve table kada ulazite u bilo koju teritoriju, bilo rec o saveznoj drzavi, provinciji, teritoriji, okrugu, opstini ili gradu. To je normalno. Samo ako RS ne postoji uopste, moze biti govora o uklanjanju ovih tabli a sve ostalo je nacionalisticki i iz mrznje motivisano i rasizam.

(ponedeljak, 26. sep 2016, 01:57) - Djordje [neregistrovani]

Table neće biti sklonjene

Table neće biti sklonjene. Mogu samo da budu dodata obeležja Bih ili pre ili nako ovih tabli da buđu postavljeni. Ja se ne protivim tome naprotiv i sviđa mi se. Ali obeležja entiteta ne mogu biti uklonjena.

(ponedeljak, 26. sep 2016, 01:19) - црни [neregistrovani]

И шта ће им...

Шта ће било каква обележја БиХ. Зашто да мењају табле. БиХ је и овако само територија и једна лабава и нефункционална конфедерација, која је само једна фаза о односима садашњих држава, осталих после распада СФРЈ. Када се створи погодан тренутак, та конфедерација ће се раздвојити и формирати се засебне државе, које већ постоје као посебне републике у оквиру садашње конфедерације. Тада ће свако кренути својим путем и моћи ће нормално да функционишу. Свако своме и мирна Бачка. Тако да нема зашто да се секирате.

(ponedeljak, 26. sep 2016, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

Eh, nije tačno

Ne ukidaju se table, nego će biti postvaljena na granični prelaz i tabla sa nazivom državne zajednice BiH, a table Dobrodošli u RS će kao i do sada stajati na određenoj udaljenosti od graničnog. Kuriozitet je da na granici sa CG državna zajednica entiteta uopšte nije imala svoju tablu na granici. Interesantno da je taj podatak ispalio Dnevni avaz u sveopštoj huji i nemoći zbog referenduma, kao da je to nešto spektaularno što na granici stoji tabla države u koju se ulazi