Izetbegović: Referendum probni balon za otcepljenje RS

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je u ime stranačkog Kolegijuma pozvao međunarodne faktore, Kancelariju visokog predstavnika u BiH i Veće za implementaciju mira da reaguju povodom referenduma najavljenog u Republici Srpskoj za 25. septembar i zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Kolegijum SDA ocenio je da je odluka Skupštine RS o zakazivanju referenduma za 25. septembar dosadašnje najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja.

"Ovo je prvi antidejtonski referendum: predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da će 'pre ili kasnije' biti organizovan referendum o 'samoopredeljenju RS'", rekao je Izetbegović.

Kolegijum SDA smatra da je referendum zakazan za 25. septembar probni balon za referendum o otcepljenju RS od BiH.

"Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu pre 20 godina je početak rušenja mira u BiH, to se planira učiniti 25. septembra ove godine", navodi se u zaključku sednice Kolegijuma SDA, prenosi Fena.

"Rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i verovatno u ovom delu Evrope, to se planira učiniti 2018. godine", rekao je Izetbegović prenoseći na pres-konferenciji zaključke sa sednice Kolegijuma SDA.

Zaključeno je da političke snage u RS predvođene Dodikom, "rušeći vladavinu zakona, rušeći Ustav i državne institucije ove zemlje, rušeći Dejtonski mirovni sporazum, vode u bezakonje, haos i nesigurnost; oni to već godinama vrše veoma agresivno i aktivno vređajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Veća za implementaciju mira".

Izetbegović kaže i da domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet držžavnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni da učine i preduzmu, ohrabruju snage destrukcije.

"U BiH ne može doći do mirnog razlaza, ne može doći ni do kakvog razlaza. Srebrenica, Tomašica, Keraterm, Manjača, sva mesta patnje nevinih ljudi, kao niti jedan pedalj BiH, nikada neće biti izdvojen iz teritorije BiH. Sile separatizma koje vode u konflikte s nesagledivim posledicama treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah", rekao je Izetbegović.

SDA je današnjim zaključcima pozvala Ustavni sud BiH da reaguje uvodeći potrebne privremene mere i da poništi odluku Narodne skupštine RS koja je, kako navodi, protivustavna i u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво