Pupovac: Otvoren razgovor sa Vučićem i Grabar Kitarović

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac kaže da je razgovor sa mandatarom za sastav nove Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović bio otvoren i da su predstavnici Srba izneli glavna pitanja koja ih u ovom trenutku opterećuju.

Pupovac je istakao da je Srbima iz Hrvatske bila čast što su imali priliku da iznesu probleme Vučiću i Grabar Kitarović i dodao da su njihovi odgovori bili takvi da veruju da će, nakon ponovo započetog dijaloga Beogada i Zagreba, problemi početi da se rešavaju.

Predsednik SNV-a je novinarima ispred kuće Milutina Milankovića u selu Dalj, gde su Vučić i Grabar Kitarović održali sastanak sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, rekao da Srbi žele međusobno prijateljstvo i da grade najveću bliskost koja je moguća između dva naroda, ali i države koje će posvećivati pažnju svojim manjinama i njihovim problemima.

"Od 2011. nema prave saradnje između Srbije i Hrvatske, predsednica Hrvatske i premijer Srbije su odlučili da se sa tim prekine. Kada su hladni odnosi između Hrvatske i Srbije i Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj je hladno. Neka se oni zatople i nama je toplije", rekao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, jako je važno da se situacija u kojoj su odnosi zahlađeni i pod tenzijama promeni, a onda će se stvoriti prostor da se radi i na otvorenim pitanjima.

"Neke stvari smo čuli od predsednice Grabar Kitarović da je spremna pokrenuti, a o kojima nisam ovlašćen da govorim, ali jesu nama jako bitne, jeste nam bitna saradnja oko ratnih zločina, oko regionalnog razvoja, registracije škola, prekogranične saradnje", rekao je Pupovac.

Među probleme Pupovac je svrstao atmosferu koja je još uvek opterećena netolerancijom, govorom mržnje, istorijski revizionizam i pokušaj da se osporava pravo Srba u Hrvatskoj na sećanje na istorijska stradanja kao što su Jasenovac i Jadovno, da se srpske institucije u Hrvatskoj ne priznaju, da im se finansijskim uskraćivanjem želi ograničiti autonomija rada i delovanja.

Tu su još, kako je rekao, i zapostavljanje razvoja povratničkih sredina, nefer suđenja za ratne zločine, registracija srpskih škola, upotreba ćiriličnog pisma koja zavisi od dobre volje lokalnih političara.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj su, kako je naveo, pozdravili što će i predstavnici Hrvata u Srbiji, sa kojima su juče odigrali prijateljski fudbalski meč, imati priliku da razgovaraju o svom položaju, budući da će Vučić i Grabar Kitarović u Tavankutu razgovarati sa njima.

broj komentara 0 pošalji komentar