RS, protesti bez incidenata

Skupovi vlasti i opozicije u Banjaluci završeni su bez incidenata. Sa mitinga vlasti "Srcem za srpsku" poslata je poruka da je pobedila Republika Srpska, dok je sa protesta opozicije pročitano šest zahteva upućenih vlastima. Skupovi su bili odvojeni tampon zonom dugom kilometar i po. Mitinge je obezbeđivalo oko 2.000 policajaca. Policija je zabranila protestne šetnje.

14.50 -  Učesnici protesta u Parku "“Mladen Stojanović"”, posle mitinga uputili se u šetnju suprotno od Trga Krajina, na kojem je bio miting vlasti.

14.20 - Završen miting opozicije. Mladen Bosić pročitao šest zahteva upućenih vlastima. Neće biti održana protestna šetnja.

14.15 - Nismo se delili kada nam je bilo najteže, poručio je Mladen Bosić, predsednik SDS-a na mitingu opozicije. 

13.55 - Na mitingu opozicije govorila Sonja Karadžić, ćerka Radovana Karadžića. Ranije na mitingu vladajućih stranaka govorio Darko Mladić, sin Ratka Mladića.

13.40 - Završen miting "Srcem za Srpsku. Stop Izdaji". Dodik poručio da je pobedila Republika Srpska.

13.25 - Dodik pozvao okupljene građane da se po završetku mitinga mirno raziđu i završio govor pesmom "Ne može nam niko ništa".

13.15 - "Ako nemamo državu nemamo slobodu, zato moramo da se borimo za RS, ne interesuju me oni koji kažu da RS nije država - ona je država", poručio je Milorad Dodik sa mitinga. 

12.50 -  Na protestu opozicije otpevana himna Srbije "Bože pravde".

12.30 - Protest opozicije počeo je u Parku "Mladena Stojanovića" u Banjaluci.

12.15 - Kulturno-umetničkim programom počeo miting vlasti na Trgu Krajine. U Baljaluci počela da pada i kiša.

12.00 Za demokratski kapacitet je veoma važno da skupovi opozicije i vlasti u Banjaluci proteknu mirno, poručio je iz Valjeva premijer Aleksandar Vučić. To bi pokazalo našu zrelost, rekao je Vučić za RTS i dodao da je stabilnost najvažnija

11.55 - Policajci napravili obruč oko Parka "Mladen Stojanović", čime je stavljeno do znanja da je protestna šetnja zabranjena.

11.40 - Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je nakon sastanka s Mladenom Bosićem rekao da protestna šetnja neće biti dozvoljena.

11.35 - Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nebojša Radmanović stigli na Trg Krajine u Banjaluci. Okupljeni su ih pozdravili aplauzom. 

11.10 - Počeo sastanak predsednika SDS-a Mladena Bosića i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, nakon čega će biti poznato da li će protestna šetnja biti održana. 

11.00 - Okupljanje građana u Banjaluci. 

U Banjaluci su danas nešto posle podneva počela oba najavljena skupa, "Srcem za Srpsku-Stop izdaji!" u organizaciji vlasti, i "Oslobodimo Srpsku", u organizaciji opozicije, a sa bina su razmenjene i poruke i pozdravi.

Sa Trga Krajine, pristalice vlasti su uputile pozdrav okupljenima na skupu u parku "Mladen Stojanović", dok su pristalice opozicije takođe pozdravile, kako su poručili, svoju braću na Trgu Krajina.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je RS država, da je sposobna da se brani demokratskim sredstvima, a da se mitingom "Srcem za Srpsku" brani od izdaje.

"Danas branimo RS od unutrašnje izdaje, a izdaja je kad odete u Sarajevo i klimate glavom, kad u Sarajevu ne smeš da braniš RS, kad ne smeš da kažes da voliš Srbiju... To je izdaja", rekao je Dodik.

Istakao je da je RS država, i dodao da srpski narod naučio da je sloboda jednako država i da bez države nema slobode.

"Zato moramo da se borimo za državu, a naša država je RS, ne interesuju nas belosvetski hohštapleri koji kažu da RS nije država - RS je država", poručio je Dodik i dodao da srpski narod ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku.

Dodik je naveo i da RS hoće mir i slobodu za sve, jer je srpski narod kroz istoriju donosio slobodu svima. Istakao je da RS ne može biti predmet potkusurivanja i naglasio da RS ne želi da bude predmet progona.

"Mi kažemo - nemojte nam dirati RS, ne možemo vam ništa dati od nje, jer ako damo nju, dajemo svoje srce, ljubav i slobodu, ako nema slobode nema ni države", rekao je Dodik i dodao da Banjaluka danas ispisuje svoje najsvetlije stranice istorije.

Dodik je, komentarišući skup opozicije, rekao da je na mitingu vlasti sedam puta više građana, ali je upozorio da im "ne pada na pamet" da prave inicidente.

Pozvao je okupljene da se raziđu u miru, poručivši da RS nije nikakav remetilački faktor, te da je današnjim skupom opokazuje da je za mir i stabilnost. Dodao je i da je RS pokazala da u istom danu, na razdaljini od kilometra, mogu da se održe dva skupa različitih političkih poruka, da nikome ništa ne fali i da ne bude sukoba.

Navodeći da je BiH "rovit prostor" i da je izložena delovanju radikalnih i terorističkih pokreta, Dodik je rekao da se muslimanima mora preneti da se zna da nisu svi teroristi i da treba da pomognu da se izborimo protiv najezde terorizma koja ugrožava sve.

Na mitingu vlasti su, pre Dodika, govorili pripadnik drinskog korpusa VRS Milan Jolović, Dragan Đurđević iz SRS i Petar Đokić, predsednik Socijalističke partije, koji je poručio da su došli kako bi sprečili podele.

"Okupili smo se zbog jedne stvari, Republike Srpske, i da pokažžemo da je narod većinski uz ovu vlast na čelu sa Miloradom Dodikom. Dali smo da sprečimo podele i da pokažžemo da smo ovde radi dalje izgradnje Republike Srpske i njene stabilnosti. Na žžalost, jedino tu poruku ne čuju oni koji su se skupili pod skute sina Alije Izetbegovića", rekao je Đokić.

Bivšši komandant specijalne jedinice "Vukovi sa Drine" Milan Jolović pročitao je pismo bivših komandanata policije i vojske RS i poručio da "niko neće okrenuti Srbe na Srbe".

Na mitingu vlasti govorio je i sin Ratka Mladića, Darko, dočekan velikim aplauzom, a sa porukom "mira i očuvanja RS".

"Obraćam se i vama i onima u parku Mladen Stojanović da poručim da smo svi jedno i da u svakoj slobodnoj zemlji postoje razlike, ali su opasne podele", rekao je Darko Mladić i upozorio da oni koji ne misle dobro očekuju da će "zapaliti" Srpsku, ali ne samo Srpsku, "već šire".

Poruke opozicije iz Parka "Mladena Stojanovića" 

Miting opozicije počeo je intoniranjem himne "Božže pravde", a potom su se na binu popeli lideri opozicije Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Branislav Borenović, Dragan Čavić, Aleksandra Pandurevič, Igor Crnatko...

Lider SDS Mladen Bosić pročitao je šest zahteva, među kojima i raspisivanje prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora i formiranje prelazne vlade.

Među zahtevima opozicije, osim prevremenih izbora i formiranja prelazne vlade, koja bi te izbore sprovela, a bili bi održani istovremeno sa lokalnim, u oktobru, su i isplata dečjih dodataka, podsticaja poljoprivredicima i boračke naknade, zatim stavljanje van snage odluku o poskupljenju električne energije, kao i prestanak davanja koncesija nad prirodnim resursima RS.

Bosić je takođe u ime opozicije zatražio da aktuelna vlast rasvetli politička ubistva i korupcionaške afere, a, kao šesta tačka, zatraženo je uvođenje prirodne uprave u RTRS, kako bi, kako je rekao, počela nepristrano da izveštva.

Bosić je u obraćanju prisutnimau poručio da niko ne može da podeli srpski narod jer se on nije delio ni kada je bilo najteže. Za one koji su danas bili na Trgu Krajine, na protestu vladajuće koalicije, Bosić je rekao da im oni nisu neprijatelji, već braća i da ih je na taj protest naterala muka i strah od gubitka posla. "Oni su osiromašili naš narod i sa njima ćemo imati posla”, poručio je Bosić.

Član Predsednisdtva BiH Mladen Ivanić istakao je da je današnji skup opozicije velika pobeda naroda nad režimom i istine nad laži. "Ovo je pobeda normalne sredine nad diktaturom i demokratije nad autokratijom", rekao je Ivanić.

Poručio je i da građani RS ne treba da brinu šta će biti sa njom. "RS je sigurna. Branićemo je u Sarajevu na najbolji način i ništa nećemo učiniti protiv RS i njenih građana", naglasio je Ivanić.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić istakao je da Banjaluka nema prava da trpi Dodika.

Predsednik Napredne Srpske (NS) Adam Šukalo istakao je da današnji skup nije skup opozicionih partija, već najveći protest naroda RS, optužujući predstavnike vlasti da pljačkaju državu i da građani tome moraju da stanu na put.

Okupljenima se na tom skupu obratio Goran ŽŠehovac, borac Ilidžanske brigade, koji je rekao da je u njegovoj brigadi tokom rata stradalo 500 boraca. "Kada tražimo svoja prava, onda nas nazivaju izdajnicima, ali ja pitam gospodina Dodika - zašto ste borcima ukinuli zagarantovane penzije."

"Mi ovde i oni na drugom mestu smo na istom putu, ali deo njihovog rukovodstva ne misli kao mi. Skupili smo se od Novog Grada do Trebinja da pokažžemo da se borimo za RS", rekao je Marko Pavić, lider DNS.

Pristalice i jedne i druge strane počeli su još od 10 sati da se okupljaju noseći zastave i transparente poput - "Uključi mozak" na strani opozicije, dok pristalice vlasti nose one sa napisima "Napred Srpska", "Milorad Dodik čuva RS" i Srcem za Srspku. Stop izdaji".

Uoči mitinga 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je uoči mitinga "Srcem za Srpsku-Stop izdaji!" da želi da Srpskom vladaju stabilnost i mir.

"Želim da Republikom Srpskom vladaju stabilnost i mir i da probleme rešavamo u institucijama, da se međusobno uvažavamo i političke razlike rešavamo u institucijama Republike", rekao je Dodik novinarima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije dopustilo predstavnicima opozicije, odnosno Saveza za promene, protestnu šetnju zbog mogućeg kontakta sa učesnicima mitinga podršške vlastima na Trgu Krajina.

Opozicija, međutim, ne odustaje i o tome će kažu odlučiti nakon mitinga. Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je nakon razgovora sa ministrom policije Draganom Lukačem novinarima rekao da su protest i šetnja demokratsko pravo.

"Ni na pamet nam nije padalo da prizivamo bilo kakve sukobe, niti kontakt sa učesnicima kontramitinga", rekao je Ivanić.

Istakao je da očekuje da će skupovi proteći u najboljem redu i da neće biti nereda.

Skupovi u Banjaluci nisu otkazani, uprkos pozivima i iz Srbije.

Srpski patrijarh Irinej apelovao na obe strane da odustanu od izlaska na ulicu i da rešenje problema nađu u razgovorima, lideri opozicije na to nisu pristali, poručujući da bi to značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na slobodno mišljenje i javno okupljanje.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana upozorio da Beograd raspolaže informacijama da u Banjaluci može doći do nemira. 

Prema rečima predstavnika opozicionih stranaka, narodni protest "Oslobodimo Srpsku!" je zakazan zbog nezadovljstva postojećim stanjem u RS, uključujući problem kriminala i korupcije, nezaposlenosti, gaženja radničkih prava. 

Iako su predstavnici vlasti istakli da su spremni da poslušaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, po svemu sudeći to se neće dogoditi jer su kao uslov za otkazivanje skupa naveli da to prvo mora da učini opozicija.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво