Neredi u Podgorici, sukobi policije i demonstranata, oko 40 povređenih

Policija upotrebila suzavac i šok bombe prilikom sukoba sa demonstrantima u Podgorici tokom protesta opozicionog Demokratskog fronta. Demonstranti ispred Skupštine bacali petarde i baklje. Na ulice su izašle i specijalne snage, a demonstranti su rasterani. Prethodno su poslanici zahtevali da se policijski kordon raziđe i da uđu u parlament. Glavni zahtev protesta je da Vlada Crne Gore podnese ostavku i da takozvana prelazna vlada pripremi nove parlamentarne izbore.

10.00 - U Podgorici jutros mirno.  

00.20 - Tokom protesta povređeno 15 policajaca a 24 civila je zatražilo pomoć lekara, najviše zbog posledica upotrebe hemijskih sredstava, rekao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na konferenciji za novinare. Privedeno je i nekoliko osoba.

23.25 - Priveden je Andrija Mandić, saznaje RTS. 

22.40 - Policija rasterala demonstrante po širem centru Podgorice, i dalje ispaljuje suzavac, javlja izveštač RTS-a Nataša Mijušković.

22.35 - Vlada Crne Gore je na zvaničnom nalogu na Tviteru objavila da su "demonstranti brutalno napali policiju" kao i da su "demonstranti sprečeni u daljim napadima na policiju".

22.15 - Na ulicama su i specijalne snage policije, javlja izveštač RTS-a. 

22.05 - Demonstranti gađali skupštinu petardama uz uzvike "nema više čekanja". Policija upotrebila suzavac, javlja izveštač RTS-a.

21.55 - Lideri opozicije su u prvom redu ispred policijskog kordona ispred Skupštine, javlja izveštač RTS-a.

21.15 - Predrag Bulatović je preko razglasa kazao prisutnima da mu je šef Skupštine Ranko Krivokapić rekao da je spreman na razgovor. Krivokapić naveo da je zatražio da se ne uklanjaju barijere, jer ne može da preuzme odgovornost za bezbednost institucije i da je ponudio da uđu na drugi ulaz. Demantovao da je bilo reči o prelaznoj vladi, prenose Vijesti.

20.35 - Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić pozvao policiju da se razmakne kako bi poslanici ušli u Skupštinu i započeli dijalog, javlja izveštač RTS-a. Specijalnoj policiji je upućen poziv da se povuče u kasarnu jer bi državu trebalo da štiti od kriminalaca a ne od građana.

20.20 - Demonstranti palili baklje i bacali dimne bombe i petarde, nakon čega su policajci stavili gas-maske, javljaju Vijesti

19.45 - Demonstranti su stigli do Skupštine Crne Gore, javio je izveštač RTS-a. Čelnici DF-a poručuju da je reč o mirnom okupljanju.

19.15 - Organizatori pozvali na mirnu i dostojanstvenu šetnju ka Skupštini, prenose Vijesti

19.10 - Počeo protest Demokratskog fronta u Podgorici, javlja izvečtač RTS-a.

Aktivisti DF su se okupili sat vremena pre početka, dok su se lideri na protestu pojavili neposredno uoči početka skupa.

Okupljeni na protestu su došli iz svih krajeva Crne Gore. Član predsedništva DF-a Milan Knežević poručio je vlasti da ima rok od 45 minuta da prihvati zahteve DF da podnese ostavku i da se formira prelazna vlada, a obraćanje je završio rečima: "Neka je srećna nova Crna Gora", preneo je Tanjug.

Nebojša Medojević iz DF i Andrija Mandić predsednik Nove srpske demokratije, koji su takođe na skupu, poručuju da Crna Gora večeras polaže demokratski ispit zrelosti.

Protestu se pridružio i lider najuticajnije opozicione parlamentarne stranke SNP Srđan Milić.

U jednom trenutku proneo se glas da će Krivakopić doći u parlament i razgovarati sa liderima, što se nije desilo. 

Pre nego što je protest zvanično počeo kamenovana je albanska ambasada, prenose podgorički mediji, ali nije pričinjena veća materijalna šteta. Vlada Crne Gore osudila je napada na ambasadu.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je na konferenciji za novinare da je policija obezbedila javni red i mir.

Odao je priznanje pripadnicima policije za koje je naveo da su u skladu sa zokonom i svojim ovlašćenjim obezbedili ono što je njihova ustavna obaveza.

Konstatovao je da i pored najava organizatora i želje ministarstva skup nije protekao mirno.

Rekao je i da je tokom trajanja sukoba bila usposavljena koordinacija na nivou Vlade i parlamenta.

Konjević je potvrdio da je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić priveden i naveo da su u toku konsultacije sa tužiocem.

Upitan šta je učinio Mandić da bude privreden, Konjević je odgovorio: "„Ako vama nije jasno šta je uradio, ja stvarno ne znam. Pogledajte snimke pa ćete sve znati".

DF koji već 20 dana održava proteste u glavnom gradu Crne Gore, dao je vladi rok do danas da podnese ostavku i raspisivanje izbora, preteći daljim okupljanjima, a vlast najavljuje da je spremna da raspiše izbore 2. decembra, nakon prijema Crne Gore u NATO.

Policija je odobrila skup uprkos saznanjima da bi moglo da dođe do incidenata.

DF već duže vreme bojkotuje rad crnogorskog parlamenta.

Istovremeno, Ranko Krivokapić, lider manje članice vladajuće koalicije SDP, potvrdio je ovih dana da je aktuelna vlada praktično u tehničkom mandatu i da će je oni podržavati samo po pitanju evr-integracija dok CG ne dobije poziv za priključenje NATO-u.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво