Читај ми!

Migrantima sve teže da uđu u Mađarsku

Posle jučerašnjeg incidenta u mađarskom mestu Reske, kada je policija upotrebila suzavac protiv migranata, jutros je na ulazu u Mađarsku relativno mirno. Migranti tvrde da je mađarska policija neke od njih vratila u Srbiju.

Mađarska policija juče je ispalila suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbeglice u mestu Reske, blizu granice sa Srbijom.

Nova grupa migranata i tokom noći je pokušala da pobegne iz prihvatnog centra, javlja izveštač RTS-a.

Oko 200 njih koji su ušli u Mađarsku, pokušali su da napuste prihvatni punkt i razbežali su se u polju kukuruza pored puta. Policija se odmah dala u potragu za njima i, prema poslednjim informacijama, uspeli su da ih okupe.

Migranti beže iz prihvatnog centra jer ne žele da budu registrovani u Mađarskoj.

Naime, sporazum "Dablin 3", koji su postigle članice Evropske unije, predviđa mogućnost da bilo koja država vrati migrante u zemlju EU u kojoj su prvo registrovani.

Gotovo niko od njih ne želi da ostane u Mađarskoj, svi žele da idu dalje.

Kontroverzna žičana ograda koju Mađarska podiže na granici sa Srbijom do sada je proizvela samo kontraefekat, jer je pojačan priliv migranata koji što pre žele da uđu u EU.

Prema poslednjim podacima, za samo jedan dan granicu kod Horgoša prešlo je oko 3.000 migranata, među kojima je bilo čak 700 dece.

Grupe migranata granicu sa Mađarskom uglavnom pokušavaju da pređu na mestu kuda prolazi pruga jer tu nema žičane ograde. 

Kriza se pojačava i migrantima je sve teže da uđu u Mađarsku. Neke od njih su, kako tvrde, mađarski policajci vratili u Srbiju.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво