Čitaj mi!

Migrantima sve teže da uđu u Mađarsku

Posle jučerašnjeg incidenta u mađarskom mestu Reske, kada je policija upotrebila suzavac protiv migranata, jutros je na ulazu u Mađarsku relativno mirno. Migranti tvrde da je mađarska policija neke od njih vratila u Srbiju.

Mađarska policija juče je ispalila suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbeglice u mestu Reske, blizu granice sa Srbijom.

Nova grupa migranata i tokom noći je pokušala da pobegne iz prihvatnog centra, javlja izveštač RTS-a.

Oko 200 njih koji su ušli u Mađarsku, pokušali su da napuste prihvatni punkt i razbežali su se u polju kukuruza pored puta. Policija se odmah dala u potragu za njima i, prema poslednjim informacijama, uspeli su da ih okupe.

Migranti beže iz prihvatnog centra jer ne žele da budu registrovani u Mađarskoj.

Naime, sporazum "Dablin 3", koji su postigle članice Evropske unije, predviđa mogućnost da bilo koja država vrati migrante u zemlju EU u kojoj su prvo registrovani.

Gotovo niko od njih ne želi da ostane u Mađarskoj, svi žele da idu dalje.

Kontroverzna žičana ograda koju Mađarska podiže na granici sa Srbijom do sada je proizvela samo kontraefekat, jer je pojačan priliv migranata koji što pre žele da uđu u EU.

Prema poslednjim podacima, za samo jedan dan granicu kod Horgoša prešlo je oko 3.000 migranata, među kojima je bilo čak 700 dece.

Grupe migranata granicu sa Mađarskom uglavnom pokušavaju da pređu na mestu kuda prolazi pruga jer tu nema žičane ograde. 

Kriza se pojačava i migrantima je sve teže da uđu u Mađarsku. Neke od njih su, kako tvrde, mađarski policajci vratili u Srbiju.

broj komentara 18 pošalji komentar
(četvrtak, 27. avg 2015, 20:24) - Zasto bi!? [neregistrovani]

@Turska...

nije clan EU!Prema tome...

(četvrtak, 27. avg 2015, 19:46) - anonymous [neregistrovani]

Da je,

da je ova vlada bila pametna, mogla je zaraditi ogromne pare od izbeglica.Trebali su da organizuju vozove, autobuse, stotine i prevoziti izbeglice od Preseva direktno do granice sa madjarskom i upucivati ih kuda bezbedno mogu da prodju> Ovako, privatnici zaradjuju pare, izbeglice okupirale BG Kanjizu, Sombor, Suboticu. Guzva na svakom mestu.

(četvrtak, 27. avg 2015, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

Ko zna?

Ko zna koliko terorista sledbenika ID je medju tim izbeglicama. Nije to slucajno 'nagrnulu" prema EU ili vec gde su poslani ili posli. to je deo mreze koji se razgranava svugde po svetu a sve uz finansiranje njihovih vlada ili organizacija aplaceno naftom koju mi koristimo i placamo papreno u odnosu na pravu cenu.

(četvrtak, 27. avg 2015, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

Jos gore!

A kada vec stignu na zapad tada obijaju i lekarski pregled koji zakonski mora da se prodje!

(četvrtak, 27. avg 2015, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

Turska

...izgleda da i kroz Tursku prelaze bez ikakve registracije.

(četvrtak, 27. avg 2015, 16:18) - anonymous [neregistrovani]

Šta je sa Grčkom?

Kako je moguće da prolaze kroz Grčku bez ikakve registracije?

(četvrtak, 27. avg 2015, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

vracaju ih u Srbiju...

tako to ide...zemlje clanice EU se ogradile, stavljaju zicu I vojsku I daju podrsku Srpskim politicarima....
veoma pametna I dobra politika zemalja clanica EU.....
srpski politicari jos uvijek nisu shvatili ozbiljnost situacije I izdatke za narednih nekoliko godina.....

(četvrtak, 27. avg 2015, 15:48) - branko [neregistrovani]

dublin3

Zato sto u kojoj EU clanici se prvo registruju tu se moraju vratiti...znaci i ako stignu u nemacku moraju zatraziti azil u madjarskoj ako je to prva zemlja....

(četvrtak, 27. avg 2015, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

,,,

nije to nego ako ostavi otisak u madjarskoj onda ce nemci da ga vrate kod madjara da mu razmatraju slucaj, a niko to ne zeli jerje madjarska slaba ekonomija, ne zeli da rmbaci za 300-400-500 evra, sto je i normalno. Ako stigne u nemacku u tamo prvi put ostavi otisak, nemci nemaju gde da ga vracaju i oni mu daju smestaj sto je i cilj svakoga od njih. Samo nek idu, ti nemci i taj Brisel (sa amerima zajedno) su im unistili zemlju, pa neka ih sad primaju u svoju kucu.

(četvrtak, 27. avg 2015, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Madjarske vlasti imaju pravo.

Svako ko prelazi granicu mora da se prijavi i registruje,zar je to stvarno za neke neshvatljivo.Cudno je i malo sumnjivo ,da vecina od tih koji nece da postuju proceduru ulaska,su ustvari mladji ljudi bez familije.