Čitaj mi!

Mađarska, suzavcem na migrante

Mađarska policija ispalila je suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbeglice u mestu Reske, blizu srpske granice. Mađarska vlada razmatra mogućnost da angažuje vojsku u čuvanju južne granice.

Portparol policije Sabolč Senti izjavio je da su ti migranti odbijali da daju otiske prstiju i dodao da policija "pokušava da smiri situaciju, ali da migranti i dalje viču", prenosi Tanjug.

Vlada u Budimpešti razmatra mogućnost da angažuje vojska u obezbeđivanju južne granica, gde veliki talas izbeglica ulazi u Evropsku uniju.

"Mađarska vlada i kabinet za nacionalnu bezbednost razmotrili su pitanje kako vojska može biti angažovana da pomogne u zaštiti mađarske granice i granice EU", rekao je portparol vlade Zoltan Kovač, a prenosi Tanjug.

Kovač je rekao da svaka odluka o angažovanju vojske mora biti zasnovana na odluci parlamenta koji će razmatrati to pitanje sledeće nedelje.

Srpsko-mađarsku granicu su u utorak prešle 2.533 izbeglice i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Policija je saopštila da je u utorak registrovan ulazak 2.093 migranta u Mađarsku.

Rast broja izbeglica koje ulaze u Mađarsku pokazuje da je bilo uzaludno podizanje ograde kojom su mađarske vlasti htele da zaustave talas migranata preko Srbije iz ratom zahvaćenih zemalja, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Pošto se registruju i podnesu zahtev za azil, migranti se šalju u jedan od centara za prihvat izbeglica, ali većina njih nastoji da odmah krene dalje ka bogatijim zemljama Evropske unije, kao što su Nemačka ili Švedska.

Novinari AP su utorak ujutro blizu pograničnog grada Reske videli veliki broj migranata kako se penju preko bodljikave žice ili puze ispod nje da bi ušli u Mađarsku.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde na granici sa Srbijom. Ograda bi trebalo da bude postavljena do 31. avgusta.

Više od 100.000 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 26. avg 2015, 15:34) - gordianos [neregistrovani]

Neverovatno

Ej, pa pogledajte samo ovu sliku! Zar je to 21. vek?

(sreda, 26. avg 2015, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

Srbi i izbeglice

Gledam kako se moji sunarodnici ponasaju prema izbeglicama i ponosan sam sto sam Srbin!

(sreda, 26. avg 2015, 14:49) - anonymous [neregistrovani]

migranti

Madjari podizu zid,Bugari izvode vojsku i oklopna vozila na granicu,Makedonci ih gadjaju suzavcem,Britanci i Francuzi pucaju na njih kod Lamansa,Eu ih ne zeli- a mi ih primamo i jos im pravimo centre?!Kao,mnogo smo sazaljivi i dobri!A ko je nas sazaljevao kad je nas narod bezao iz BIH,Hrvatske i Kosova?!

(sreda, 26. avg 2015, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

znalo se

Ko spasava zivu glavu taj nece da ide 5 000km. Svi su oni mogli da ostanu u Turskoj da su bezali od rata. Ovo je planirana najezda.

(sreda, 26. avg 2015, 12:07) - anonymous [neregistrovani]

Sve je pod - "kontrolom", tako da......

.....nema - "iznenadjenja"!!!

(sreda, 26. avg 2015, 11:35) - Световид [neregistrovani]

Цинични Бриселски дубл-стандарди?

Бугарска шаље своју Војску са оклопњацима на границу!?
Мађарска сад поред бодљикаве жице хоће и Војску да распореди?

Да је којим случајем Србија учинила мали део онога што они чине, нас би прогласили за агресоре на својој територији, да кршимо Европске вредности и слично?!!!

Србија је одличан домаћин, нека се покажу и чланице ЕУ; Хрватска,СловенијаЦ.Гора8канддат),БХфедерација,Румунија, Албанија и други.
Ми имамо своје избегле Србе и проблеме са својим расељеним грађанима које су други протерали са својих огњишта у сред Еропе!?

(sreda, 26. avg 2015, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

Madjarska uz saglasnost Brisela...

...salje vojsku na granicu sa Srbijom da cuva Bodljikavu zicanu ogradu...a mediji,cute i pisu hvalospjeve o Briselskom o pripremama za Gey paradu umjesto da gradjane informisu o Izbjeglicama i smjestaju im,zima dolazi...kako je tesko Srbiji...