Čitaj mi!

EK uverena da će Hrvatska poštovati prava manjina

Dvojezični natpisi i manjinski jezici u nadležnosti su država članica, ali je poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti jedan od kamena temeljaca EU, poručuju iz Evropske komisije. U Briselu su uvereni da će Hrvatska poštovati nacionalne i međunarodne obaveze o zaštiti nacionalnih manjina.

"Evropska komisija je uverena da će hrvatske vlasti ispuniti nacionalne i međunarodne obaveze, posebno Okvirnu konvenciju Saveta Evrope o zaštiti nacionalnih manjina i Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima koje je Hrvatska ratifikovala", naveo je portparol EK Kristijan Vigand, prenosi Tanjug.

Izvršno telo EU na taj način je za Hinu komentirasalo izmene Statuta grada Vukovara, kojima su ukinuti ćirilični natpisi na gradskim ustanovama u tom gradu sa značajnim udelom srpskog stanovništva.

"Poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca EU... Međutim, nacionalne jezičke politike, uključujući dvojezične table, nisu regulisane zakonima EU i u nadležnosti su svake zemlje članice", ponovio je Vigand.

Dodao je da je diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti izričito zabranjena Poveljom o osnovnim pravima EU, koja se primenjuje kada članice EU sprovode evropske zakone.

HDZ-ova većina u vukovarskom gradskom veću izglasala je 17. avgusta izmene gradskog statuta, prema kojima do daljeg nisu predviđeni dvojezični natpisi naziva gradskih ustanova, institucija, ulica i trgova.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 20. avg 2015, 22:46) - Srbin iz Pačetina kod Vukovara [neregistrovani]

EK zna sve šta se dešava u Hrvatskoj a ćuti 24 godine

ЕК уверена да ће Хрватска поштoвати права мањина ! Takvo ponašanje i takav komentar EK je neprimeren, nepristojan, licemeran i namerno neozbiljan, drugim rečima sve što se izdešavalo u Republici Hrvatskoj od 1991g. do danas EK priznaje da se ništa nije desilo i ne dešava se bez nadzora, odobrenja EU. Sada im je muka kada moraju javno da se oglašavaju , eto posle 24 godine, a i ove godine su zajedno sa Hrvatskom vladom slavili 20-to godišnjicu "Oluje" ,državnog praznika Hrvatske, slave zločin, pogrom nad Srbima, i to bez stida, morala, osnovne ljudske etike. Ne oglašavaju se na javno i otvoreno sprovođenje ustaške ideologije NDH Ante Pavelića i Alojzija Stepinca. Ne oglašavaju se na nepoštovanje Hrvatske vlasti Ustavnog prava Hrvatske na privatno vlasništvo, koje je inače neprikosnoveno u EU, a sve vide i sve znaju šta se dešava u Hrvatskoj , članici EU.

(četvrtak, 20. avg 2015, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

????????????

Jesu li iz EU bili uvereni da Hrvatska nece napraviti etnicko ciscenje ! Proteruje Srbe sa svojih vekovnih ognjista i jos ih naziva okupatorima .Koje licemerje??????

(četvrtak, 20. avg 2015, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Znali su...

Niko od tih ljudi u Vukovarskom saboru nije umobolan i svi su oni jako dobro znali da ce se uz pritisak Evropske unije vratiti cirilicne table, medjutim ono sto su hteli a to su i ostvarili a to je da permanentno stvaraju osecaj netrpeljivosti i pritiska na Srpski narod koji polako ali sigurno nestaje sa prostora hrvatske drzave.To sto nisu uspeli u ratu pokusavaju sada u miru kroz ovakve i slicne perfidne radnje.

(četvrtak, 20. avg 2015, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

Evropska Srbija

moze teorijski i prakticno da uci i drzi lekcije EUraju o postovanju manjina!

(četvrtak, 20. avg 2015, 15:46) - Милош [neregistrovani]

Јесам за ЕУ, али....

....мислим да су сви једнаки а неки ипак једнакији! Лицемерје на квадрат!

(četvrtak, 20. avg 2015, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

pravda

a mi u srbiji,posebno u vojvodini svaka nacionalna manjina ima svoju tablu na javnim ustanovama.gopodo iz eu,evropa je odavno u srbiji,i vise nego sto bi drugi zeleli.

(četvrtak, 20. avg 2015, 15:01) - anonymousMilan [neregistrovani]

EU mitologija

kad se radi o osnovnim nacelima te EU koje treba Hrvatska da ispuni onda su nezainteresovani a kad Srbija treba nesto da ispuni onda skacu kao opareni.sa takvim dvostrukim arsinima treba odustati od eu.

(četvrtak, 20. avg 2015, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

EK uverena,

onda ih jos nisu dovoljno upoznali .

(četvrtak, 20. avg 2015, 13:37) - anonymous [neregistrovani]

Mnogo je dokaza o "postovanju" manjina (srba u hrvatskoj), jer se njihov broj........

......sveo sa nekadasnjih 25 posto u hrvatskoj, na svega 3 posto, koliko ih trenutno ima, sa tendencijom da se i taj broj smanju u buducnosti na "podnosljivih" 0 (nula), posto, ili cak i - manje!