Читај ми!

EK uverena da će Hrvatska poštovati prava manjina

Dvojezični natpisi i manjinski jezici u nadležnosti su država članica, ali je poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti jedan od kamena temeljaca EU, poručuju iz Evropske komisije. U Briselu su uvereni da će Hrvatska poštovati nacionalne i međunarodne obaveze o zaštiti nacionalnih manjina.

"Evropska komisija je uverena da će hrvatske vlasti ispuniti nacionalne i međunarodne obaveze, posebno Okvirnu konvenciju Saveta Evrope o zaštiti nacionalnih manjina i Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima koje je Hrvatska ratifikovala", naveo je portparol EK Kristijan Vigand, prenosi Tanjug.

Izvršno telo EU na taj način je za Hinu komentirasalo izmene Statuta grada Vukovara, kojima su ukinuti ćirilični natpisi na gradskim ustanovama u tom gradu sa značajnim udelom srpskog stanovništva.

"Poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca EU... Međutim, nacionalne jezičke politike, uključujući dvojezične table, nisu regulisane zakonima EU i u nadležnosti su svake zemlje članice", ponovio je Vigand.

Dodao je da je diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti izričito zabranjena Poveljom o osnovnim pravima EU, koja se primenjuje kada članice EU sprovode evropske zakone.

HDZ-ova većina u vukovarskom gradskom veću izglasala je 17. avgusta izmene gradskog statuta, prema kojima do daljeg nisu predviđeni dvojezični natpisi naziva gradskih ustanova, institucija, ulica i trgova.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво