Читај ми!

Tolnauer: Odluka o ćirilici u suprotnosti sa ustavom

Predsednik hrvatskog Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer izjavio je da je odluka Gradskog veća Vukovara da ukloni ćirilične natpise u suprotnosti sa ustavom i zakonima.

Vukovar se direktno oglušio i o instrukciju o doslednoj primeni Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, a koji je izdao ministar uprave, rekao je Aleksandar Tolnauer, prenosi Tanjug.

"Hrvatska bi, kao pravna država, danas trebalo drugačije da izgleda", ukazuje Tolnauer koji smatra da je učinjen korak unazad kada je reč o demokratiji.

Savet, dodaje Tolnauer, nije autističan i ne ignorišše istoriju Vukovara, naprotiv, ali u pitanju su "osnovne stvari".

"Ne postoje bilo kakvi uslovi za parcijalnu primenu ustavnog i ostalih zakona", ističe Tolnauer po kome bi to, kada je reč o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina, dovelo u pitanje i smisao žrtava onih koji su se borili za samostalnu i demokratsku Hrvatsku unutar Evropske unije".

Prema njegovim rečima, među nekoliko "bizarnih rešenja" koje novi statut propisuje, posebno se ističe ono prema kojem će za izdavanje dokumentacije na ćirilici građani morati da podnose zahtev na latinici uz plaćanje takse.

"Neobična je i odluka prema kojoj će Gradsko veće jednom godišnje raspravljati o dostignutom stepenu snošljivosti i dijaloga, ali i odlučivati o potrebi proširenja individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine", ukazao je Tolnauer u izjavi radiju Dojče vele.

Kaže da je ta odluka besmislena. "Ko je taj ko će to da meri? Ko je arbitar koji će da kaže kada je situacija povoljna ili nepovoljna", pita Tolnauer i objašnjava da je očigledno reč o definisanju buduće političke trgovine u predizbornoj godini.

"Ko će da bude taj koji će reći da su odnosi Hrvata i Srba danas odlični, a da su se sutra već pokvarili? To je neviđeno!"

Predstavnici hrvatskih Srba najavljuju da će rešenje problema potražiti u evropskim institucijama koje su ovakvim razvojem situacije obmanute u pretpristupnim pregovorima ali Tolnauer kaže da su se okolnosti izmenile i da Hrvatska više nije pod monitoringom te vrste.

Ipak očekuje da će EU upozoriti da je kršenje njenih standarda nedopustivo.

"Ostaje da se vidi šta će preduzeti Srpsko narodno veće, koje može da pokrene ocenu ustavnosti statuta. Ako se iscrpu sva sredstva, reagovaće se i prema Evropi", zaključio je Tolnauer.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво