Čitaj mi!

Zagreb neće reagovati na protestnu notu Srbije

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske neće reagovati na protestnu notu srpskog ministarstva zbog promene Statuta Grada Vukovara, kojom je sa natpisa na javnim institucijama proterana ćirilica.

Zagrebački Jutarnji list piše da je iz tog ministarstva poručeno da je to pitanje koje će Hrvatska rešavati kroz svoje institucije, prenosi Tanjug.

"Inače, cenili bismo da susedna zemlja pričeka da se problemi reše, kao što smo ih uvek do sada i rešavali - kroz institucije, a ne da se svaka prilika koristi za zaoštravanje odnosa. Pritom, uloga političara je da svojim izjavama tenzije smiruju, a ne potpiruju", poručili su iz ministarstva Vesne Pusić.

Ukidanje dvojezičnosti na tablama javnih institucija u Vukovaru izazvalo je burnu reakciju među Srbima u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Izostala je, međutim, reakcija hrvatskog državnog vrha.

Srbija je tim povodom protestnom notom upozorila Hrvatsku da je "dužna da poštuje svoje međunarodne preuzete obaveze i traži hitnu reakciju državnih tela Hrvatske, dodajući da su najviši predstavnici Vukovara u godini kad celi svet slavi 70 godina pobede nad fašizmom postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke NDH".

Očekuje se da će Srbi danas nadležnom Ministarstvu uprave uputiti žalbu na odluku o izmeni Statuta Grada Vukovara, a ukoliko taj resor utvrdi da je tom odlukom povređen Ustav i Ustavni zakon koji reguliše pitanja prava manjina, primena odluke će biti obustavljena u roku od osam dana.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je da su poslednje dve godine "pokazale da u Hrvatskoj postoje snage jače od države i zakona", te da Srbima ne preostaje drugo nego da se "obrate Veću sigurnosti EU zbog ugrožavanja tekovina mirne reintegracije, kao i nepoštovanja Povelje UN-a o pravu na jezik i pismo".

Obratićemo se i Savetu Evrope kao i Evropskom parlamentu, rekao je Pupovac.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 19. avg 2015, 15:38) - anonymous [neregistrovani]

Jasno je

što ne reaguje politički vrh ( vlada ili predsednik države ), jer znaju da je odluka opštinskih vlasti protiv ustavna, ali im je teško dsa to oni kažu sada pred izbore ( to bi birači protumačili kao prosrpski stav), nego čekaju da sve ide redovnim putem do ustavnog suda, koji će naravno tu odluku proglasiti protivustavnom. To znači da će morati da bude izmenjena i ne sme se sprovoditi u praksi.

(sreda, 19. avg 2015, 10:56) - Neca Pereca [neregistrovani]

Najblizi a vekovni neprijatelji

Iskreno, zapitajmo se da li smo ista drugo mogli i ocekivati od Zagreba??? Naravno da ne, jer kad je u pitanju srebrenicka dekleracija, hrvatski poslanici su nagromoglasnija britanska perjanica u EU parlamentu!! A sada Zagreb cuti, nece da reaguje. Necemo vam ni ovo ni sve ostalo zaboraviti!

(sreda, 19. avg 2015, 10:27) - Jovan Mirkovic [neregistrovani]

Kakvo Licemerje,

Zagreb nece reagovati na protest Beograda. Stara izreka kaze : Vuk, menja dlaku, ali cud nikada. Demokratija ilicemerje EU !!!!